Teoretická část diplomové práce se zabývá popisem procesu oxidace, antioxidanty a jejich působením v potravinách a popisem metod stanovení antioxidační aktivity a polyfenolic-kých látek. Dále je uvedena charakteristika aromatických rostlin (máta, meduňka, levandu-le, šalvěj, řepík, heřmánek, oregano a bazalka). Experimentální část se zabývá stanovením antioxidační aktivity aromatických rostlin metodou DPPH a stanovením celkového obsahu polyfenolických látek metodou s Folin-Ciocalteuovým činidlem.
Anotace v angličtině
Theoretical part of the thesis is focused on the characterization of oxidation process, anti-oxidants and their effect in foods and description of methods for antioxidant activity and polyphenol determination. There are also described aromatic plants (mint, lemon balm, lavender, sage, agrimony, chamomile, oregano and basil). Experimental part deals with the determination of antioxidant activity of aromatic plants using DPPH method and quantity of polyfenols in aromatic plants using Folin-Ciocalteu agent.
Klíčová slova
Antioxidační aktivita, metoda DPPH, polyfenoly, aromatické rostliny
Teoretická část diplomové práce se zabývá popisem procesu oxidace, antioxidanty a jejich působením v potravinách a popisem metod stanovení antioxidační aktivity a polyfenolic-kých látek. Dále je uvedena charakteristika aromatických rostlin (máta, meduňka, levandu-le, šalvěj, řepík, heřmánek, oregano a bazalka). Experimentální část se zabývá stanovením antioxidační aktivity aromatických rostlin metodou DPPH a stanovením celkového obsahu polyfenolických látek metodou s Folin-Ciocalteuovým činidlem.
Anotace v angličtině
Theoretical part of the thesis is focused on the characterization of oxidation process, anti-oxidants and their effect in foods and description of methods for antioxidant activity and polyphenol determination. There are also described aromatic plants (mint, lemon balm, lavender, sage, agrimony, chamomile, oregano and basil). Experimental part deals with the determination of antioxidant activity of aromatic plants using DPPH method and quantity of polyfenols in aromatic plants using Folin-Ciocalteu agent.
Klíčová slova
Antioxidační aktivita, metoda DPPH, polyfenoly, aromatické rostliny
I. Teoretická část
Antioxidanty, jejich zdroje a působení
Charakteristika aromatických rostlin, jejich vlastnosti
Přehled analytických metod využívaných pro stanovení antioxidační aktivity a polyfenolických látek
II. Praktická část
Stanovení antioxidační aktivity ve vybraných aromatických rostlinách
Stanovení celkového obsahu polyfenolů ve vybraných aromatických rostlinách
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Antioxidanty, jejich zdroje a působení
Charakteristika aromatických rostlin, jejich vlastnosti
Přehled analytických metod využívaných pro stanovení antioxidační aktivity a polyfenolických látek
II. Praktická část
Stanovení antioxidační aktivity ve vybraných aromatických rostlinách
Stanovení celkového obsahu polyfenolů ve vybraných aromatických rostlinách
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999.
HINNEBURG, I., DORMAN, D.H.J., HILTUNEN, R. Antioxidant activities of extracts from selected culinary herbs and spices. Food Chemistry. 2006, 97(1), 122-129.
KUBÁŇ, V., KUBÁŇ, P. Analýza potravin. Brno: MZLU, 2007.
CAPECKA, E., MARECZEK, A., LEJA, M. Antioxidant aktivity of fresh and dry herbs of some Lamiaceae species. Food Chemistry. 2005, 93(2), 223-226.
POKORNÝ, J., GORDEN, M. Antioxidants in Food - Practical Applications. Cambridge: Woodhead, 2001.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999.
HINNEBURG, I., DORMAN, D.H.J., HILTUNEN, R. Antioxidant activities of extracts from selected culinary herbs and spices. Food Chemistry. 2006, 97(1), 122-129.
KUBÁŇ, V., KUBÁŇ, P. Analýza potravin. Brno: MZLU, 2007.
CAPECKA, E., MARECZEK, A., LEJA, M. Antioxidant aktivity of fresh and dry herbs of some Lamiaceae species. Food Chemistry. 2005, 93(2), 223-226.
POKORNÝ, J., GORDEN, M. Antioxidants in Food - Practical Applications. Cambridge: Woodhead, 2001.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. - Proč byla použita extrakce horkou vodou?
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.