Diplomová práce se zabývá stanovením stravitelnosti jednotlivých genotypů hlíz jakonu metodou in vitro. U těchto genotypů byly dále zjištěny hodnoty vlhkosti, sušiny a popela. V teoretické části byly popsány vybrané čeledi andských plodin, jejich botanické a chemické vlastnosti. V dalším úseku práce byla charakterizována historie, rozšíření, chemické složení, využití, pěstování a botanika jakonu samotného. Poslední dvě kapitoly byly věnovány trávicí soustavě a metodám stanovení stravitelnosti.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the digestibility of the genotypes of yacon tubers in vitro. These genotypes were also determined to moisture, dry matter and ash. In the theoretical part the selected families were described Andean crops, their botanical and chemical properties. The next section was characterized by history, distribution, chemical composition, utilization, cultivation of yacon and botany itself. The last two chapters are devoted to the digestive system and methods of determining digestibility.
Klíčová slova
Andské plodiny, jakon, hlízy, stravitelnost
Klíčová slova v angličtině
Andean crop, yacon, tubers, digestibility
Rozsah průvodní práce
73 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá stanovením stravitelnosti jednotlivých genotypů hlíz jakonu metodou in vitro. U těchto genotypů byly dále zjištěny hodnoty vlhkosti, sušiny a popela. V teoretické části byly popsány vybrané čeledi andských plodin, jejich botanické a chemické vlastnosti. V dalším úseku práce byla charakterizována historie, rozšíření, chemické složení, využití, pěstování a botanika jakonu samotného. Poslední dvě kapitoly byly věnovány trávicí soustavě a metodám stanovení stravitelnosti.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the digestibility of the genotypes of yacon tubers in vitro. These genotypes were also determined to moisture, dry matter and ash. In the theoretical part the selected families were described Andean crops, their botanical and chemical properties. The next section was characterized by history, distribution, chemical composition, utilization, cultivation of yacon and botany itself. The last two chapters are devoted to the digestive system and methods of determining digestibility.
Klíčová slova
Andské plodiny, jakon, hlízy, stravitelnost
Klíčová slova v angličtině
Andean crop, yacon, tubers, digestibility
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Andské plodiny, botanický popis, rozšíření a pěstování.
Chemické složení a biologické účinky nutričně významných komponent jakonu.
Možnosti stanovení stravitelnosti.
Funkce trávicí soustavy včetně důležitých metabolických procesů.
II. Praktická část
Stanovení sušiny ve vzorcích jakonu.
Stanovení popela ve vzorcích jakonu.
Stanovení stravitelnosti sušiny ve vzorcích jakonu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Andské plodiny, botanický popis, rozšíření a pěstování.
Chemické složení a biologické účinky nutričně významných komponent jakonu.
Možnosti stanovení stravitelnosti.
Funkce trávicí soustavy včetně důležitých metabolických procesů.
II. Praktická část
Stanovení sušiny ve vzorcích jakonu.
Stanovení popela ve vzorcích jakonu.
Stanovení stravitelnosti sušiny ve vzorcích jakonu.
Seznam doporučené literatury
[1] Davídek, J., Velíšek., J. Analýza potravin, Ediční středisko VŠCHT, Praha, 1992.
[2] Velíšek, J. Chemie potravin, I, II, III. OSSIS, Tábor.
[3] Valentová, K., Frček, J., Ulrichová, J. Jakon (Smallanthus sonchifolius) a maka (Lepidium meyenii), tradiční andské plodiny jako nové funkční potraviny na evropském trhu. 2001, Chemické listy, 95, s. 594-601.
[4] Kittnar, O. et al. Lékařská fyziologie, Grada Publishing a.s., Praha, 2011.
Seznam doporučené literatury
[1] Davídek, J., Velíšek., J. Analýza potravin, Ediční středisko VŠCHT, Praha, 1992.
[2] Velíšek, J. Chemie potravin, I, II, III. OSSIS, Tábor.
[3] Valentová, K., Frček, J., Ulrichová, J. Jakon (Smallanthus sonchifolius) a maka (Lepidium meyenii), tradiční andské plodiny jako nové funkční potraviny na evropském trhu. 2001, Chemické listy, 95, s. 594-601.
[4] Kittnar, O. et al. Lékařská fyziologie, Grada Publishing a.s., Praha, 2011.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.