Cílem této diplomové práce bylo zjistit obsah celkových antioxidantů a polyfenolů ve vybraných druzích listů jakonu. Dále bylo úkolem zjistit antimikrobiální účinky a v neposlední řadě organoleptické vlastnosti vodného výluhu z listů. Teoretická část obsahuje charakteristiku jednotlivých andských okopanin, popis chemického složení listů i hlíz a biologické účinky listů jakonu. V praktické části jsou pak vyhodnoceny výsledky laboratorních analýz a konfrontovány s literaturou. Na základě měření byl zjištěn obsah antioxidantů a polyfenolů ve vybraných druzích jakonu. Antimikrobiální účinky nebyly potvrzeny. Pro dokreslení charakteru jednotlivých druhů bylo provedeno senzorické hodnocení a bylo statisticky vyhodnoceno.
Annotation in English
The aim of this thesis was to determinate the total content of antioxidants and polyphenols in selected types of yacon leaves. The next task was to determinate antimicrobial effects and finally organolepetic properties of aqueous extract solution from the leaves. The teoretical part contains the individual characteristics of Andean root crops, description of the chemical composition of leaves and tubers and biological effects of yacon leaves. In the practical part there are results of laboratory analysis, which are compared with literature. Based on the measurement there was found the content of antioxidants and polyphenols in selected types of yacon. Antimicrobial effects were not confirmed. The sensory analysis was done and statistically evaluated to illustrate the nature of each species.
Cílem této diplomové práce bylo zjistit obsah celkových antioxidantů a polyfenolů ve vybraných druzích listů jakonu. Dále bylo úkolem zjistit antimikrobiální účinky a v neposlední řadě organoleptické vlastnosti vodného výluhu z listů. Teoretická část obsahuje charakteristiku jednotlivých andských okopanin, popis chemického složení listů i hlíz a biologické účinky listů jakonu. V praktické části jsou pak vyhodnoceny výsledky laboratorních analýz a konfrontovány s literaturou. Na základě měření byl zjištěn obsah antioxidantů a polyfenolů ve vybraných druzích jakonu. Antimikrobiální účinky nebyly potvrzeny. Pro dokreslení charakteru jednotlivých druhů bylo provedeno senzorické hodnocení a bylo statisticky vyhodnoceno.
Annotation in English
The aim of this thesis was to determinate the total content of antioxidants and polyphenols in selected types of yacon leaves. The next task was to determinate antimicrobial effects and finally organolepetic properties of aqueous extract solution from the leaves. The teoretical part contains the individual characteristics of Andean root crops, description of the chemical composition of leaves and tubers and biological effects of yacon leaves. In the practical part there are results of laboratory analysis, which are compared with literature. Based on the measurement there was found the content of antioxidants and polyphenols in selected types of yacon. Antimicrobial effects were not confirmed. The sensory analysis was done and statistically evaluated to illustrate the nature of each species.
Andské plodiny, botanický popis, rozšíření a pěstování.
Chemické složení a biologické účinky jejich komponent, zejména antioxidantů.
Látky s antimikrobiálními účinky a jejich působení.
II. Praktická část
Ve vzorcích listů jakonu stanovte obsah celkových polyfenolů, antioxidační aktivitu a antimikrobiální účinky.
Výsledky konfrontujte s vědeckou literaturou.
Research Plan
I. Teoretická část
Andské plodiny, botanický popis, rozšíření a pěstování.
Chemické složení a biologické účinky jejich komponent, zejména antioxidantů.
Látky s antimikrobiálními účinky a jejich působení.
II. Praktická část
Ve vzorcích listů jakonu stanovte obsah celkových polyfenolů, antioxidační aktivitu a antimikrobiální účinky.
Výsledky konfrontujte s vědeckou literaturou.
Recommended resources
[1] Davídek, J., Velíšek., J. Analýza potravin, Ediční středisko VŠCHT, Praha, 1992.
[2] Velíšek, J. Chemie potravin, I, II, III. OSSIS, Tábor.
[3] Valentová, K., Frček, J., Ulrichová, J. Jakon (Smallanthus sonchifolius) a maka (Lepidium meyenii), tradiční andské plodiny jako nové funkční potraviny na evropském trhu. 2001, Chemické listy, 95, s. 594-601.
[4] Fernández, E., Viehmannová, I. a kol. Netradiční plodiny pro diabetiky. Grada Publishing, Praha, 2010.
Recommended resources
[1] Davídek, J., Velíšek., J. Analýza potravin, Ediční středisko VŠCHT, Praha, 1992.
[2] Velíšek, J. Chemie potravin, I, II, III. OSSIS, Tábor.
[3] Valentová, K., Frček, J., Ulrichová, J. Jakon (Smallanthus sonchifolius) a maka (Lepidium meyenii), tradiční andské plodiny jako nové funkční potraviny na evropském trhu. 2001, Chemické listy, 95, s. 594-601.
[4] Fernández, E., Viehmannová, I. a kol. Netradiční plodiny pro diabetiky. Grada Publishing, Praha, 2010.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce bylo ze stran komise pár připomínek.