Cílem bakalářské práce bylo popsat technologii výroby lihu a jeho využití v jiných průmyslech (kosmetickém, farmaceutickém, petrochemickém). Popsala jsem stručně historii výroby lihu, jeho vlastnosti a kvalitativní rozdělení lihu v závislosti na typu vstupní suroviny. Také jsem se zmínila o negativní spotřebě lihovin.
Dále jsem posoudila výtěžnost lihu za období září 2010 až červen 2011 z poskytnutých dat firmou Moravský lihovar Kojetín a.s.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor´s thesis was to describe the technology of ethanol production and the use of ethanol in different types of industry (cosmetic, pharmaceutical, petrochemical). I briefly examined the history of ethanol production, the characteristics of ethanol and qualitative differences of ethanol according to the raw material used. I also mentioned the negative usage of alcohol.
I reviewed the yield of ethanol between September 2010 and June 2011 from the data provided by the company Moravský lihovar Kojetín a.s.
Klíčová slova
ethanol, kvasinky, destilace, výtěžnost lihu
Klíčová slova v angličtině
ethanol, yeast, distillation, yield of ethanol
Rozsah průvodní práce
57 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo popsat technologii výroby lihu a jeho využití v jiných průmyslech (kosmetickém, farmaceutickém, petrochemickém). Popsala jsem stručně historii výroby lihu, jeho vlastnosti a kvalitativní rozdělení lihu v závislosti na typu vstupní suroviny. Také jsem se zmínila o negativní spotřebě lihovin.
Dále jsem posoudila výtěžnost lihu za období září 2010 až červen 2011 z poskytnutých dat firmou Moravský lihovar Kojetín a.s.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor´s thesis was to describe the technology of ethanol production and the use of ethanol in different types of industry (cosmetic, pharmaceutical, petrochemical). I briefly examined the history of ethanol production, the characteristics of ethanol and qualitative differences of ethanol according to the raw material used. I also mentioned the negative usage of alcohol.
I reviewed the yield of ethanol between September 2010 and June 2011 from the data provided by the company Moravský lihovar Kojetín a.s.
Klíčová slova
ethanol, kvasinky, destilace, výtěžnost lihu
Klíčová slova v angličtině
ethanol, yeast, distillation, yield of ethanol
Zásady pro vypracování
Technologie výroby lihu.
Fyzikální a chemické vlastnosti lihu.
Využití v potravinářském, farmaceutickém průmyslu a jako biopalivo.
Výtěžnost lihu ze vstupní suroviny.
Zkoušky kvality a atesty lihu.
Spotřeba melasy na líh.
Spotřeba živin a pomocných látek na líh.
Zásady pro vypracování
Technologie výroby lihu.
Fyzikální a chemické vlastnosti lihu.
Využití v potravinářském, farmaceutickém průmyslu a jako biopalivo.
Výtěžnost lihu ze vstupní suroviny.
Zkoušky kvality a atesty lihu.
Spotřeba melasy na líh.
Spotřeba živin a pomocných látek na líh.
Seznam doporučené literatury
KADLEC, P. Technologie potravin II . 1.vydání. Praha: Firma-JK, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
RYCHTERA, M. Lihovarství,drožďářství a vinařství II. 2.vydání. Praha: H&H Jinočany, 1991. ISBN 80-7080-117-4.
HŘIBOVÁ, M. Zemědělství, mlýny, pivovarnictví a lihovarnictví v českých zemích ve 13.-16.století(stručně). [online]. [cit. 2011-10-13]. Dostupné z: http://kostym.cz/Cesky/5_Eseje/zemedelstvi.pdf
REINBERGR, O. Aktuální stav cukrovarnického a lihovarnického průmyslu v poreformním období. [online]. [cit. 2011-10-09]. Dostupné z: http://www.cukr-listy.cz/on_line/2011/PDF/159-164.pdf
Seznam doporučené literatury
KADLEC, P. Technologie potravin II . 1.vydání. Praha: Firma-JK, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
RYCHTERA, M. Lihovarství,drožďářství a vinařství II. 2.vydání. Praha: H&H Jinočany, 1991. ISBN 80-7080-117-4.
HŘIBOVÁ, M. Zemědělství, mlýny, pivovarnictví a lihovarnictví v českých zemích ve 13.-16.století(stručně). [online]. [cit. 2011-10-13]. Dostupné z: http://kostym.cz/Cesky/5_Eseje/zemedelstvi.pdf
REINBERGR, O. Aktuální stav cukrovarnického a lihovarnického průmyslu v poreformním období. [online]. [cit. 2011-10-09]. Dostupné z: http://www.cukr-listy.cz/on_line/2011/PDF/159-164.pdf
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Josef Mrázek - seznámil komisi se stanoviskem vedoucího BP a položil otázky vedoucího BP.
1. Jsou dostupná data o celkové roční výrobě lihu v ČR, používaných surovinách a užití lihu?
2. V práci se zmiňujete i o nežádoucí spotřebě, resp. konzumaci lihu. Máte představu, jaká je u nás spotřeba alkoholických nápojů, jaký je trend ve spotřebě a jak jsme na tom v porovnání s jinými zeměmi?
2. Čím si vysvětlujete kolísání ukazatelů výtěžnosti lihu a spotřeby surovin i pomocných látek v průběhu hospodářského roku?
Dále seznámil se stanoviskem oponenta a položil oponentské otázky.
1. Na s. 24 uvádíte, že při příjmu melasy se hodnotí sacharizace a polarizace. Co jsou to za hodnoty a jak se stanovují?
2. V práci na s. 16 a 17 popisujete senzorické vlastnosti lihu. Bylo by možné k hodnocení chuti a vůně, která je odrazem čistoty lihu, použít jiné - objektivnější metody stanovení?
3. Jaké jsou vedlejší produkty získávané při výrobě lihu v kojetínském lihovaru?
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. - poznámka k textu.
Prof. Ing. Mária Angelovičová, Ph.D. - pozitivní stanoviko ke zmínce o alkoholismu.
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.