Bakalářská práce je zaměřena především na složení a technologické vlastnosti kozího i kravského mléka a jejich srovnání. Popisuje plemena koz převážně chovaných v České republice a zaměřuje se i na kozí mléko jako důležitou součást v lidské výživě z důvodu jeho účinků na zdraví člověka.
Anotace v angličtině
This bachelor´s thesis is mainly focused on the composition and technological properties of goat and cow milk and their comparison. Describes goats breeds mainly reared in the Czech Republic and it?s also focused on goat milk as an important part in human nutrition because of its effects on human health.
Klíčová slova
koza, mléko, výživa, kyselost, srážení
Klíčová slova v angličtině
goat, milk, nutrition, acidity, coagulation
Rozsah průvodní práce
53 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena především na složení a technologické vlastnosti kozího i kravského mléka a jejich srovnání. Popisuje plemena koz převážně chovaných v České republice a zaměřuje se i na kozí mléko jako důležitou součást v lidské výživě z důvodu jeho účinků na zdraví člověka.
Anotace v angličtině
This bachelor´s thesis is mainly focused on the composition and technological properties of goat and cow milk and their comparison. Describes goats breeds mainly reared in the Czech Republic and it?s also focused on goat milk as an important part in human nutrition because of its effects on human health.
Klíčová slova
koza, mléko, výživa, kyselost, srážení
Klíčová slova v angličtině
goat, milk, nutrition, acidity, coagulation
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Složení kozího mléka
Vliv kozího mléka na lidské zdraví
Plemena koz využívaných v ČR
Srovnání technologie výroby výrobků z kozího a kravského mléka
II. Praktická část
Porovnání průběhu kysání a rychlosti srážení
Vyhodnocení a zpracování zjištěných hodnot
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Složení kozího mléka
Vliv kozího mléka na lidské zdraví
Plemena koz využívaných v ČR
Srovnání technologie výroby výrobků z kozího a kravského mléka
II. Praktická část
Porovnání průběhu kysání a rychlosti srážení
Vyhodnocení a zpracování zjištěných hodnot
Seznam doporučené literatury
ZADRAŽIL, Karel. Mlékařství. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze a ISV Praha, 2002. ISBN 80-86642-15-1.
PINĎÁK, Alois, František HORÁK a Vít MAREŠ. Atlas plemen ovcí a koz chovaných v ČR. Brno: Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR, 2003. ISBN 80-239-1932-6.
KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Ostrava: KEY Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
MAIR-WALDBURG, Heinrich. Handbuch der Käse: Käse der Welt von A - Z. Kempten: Volkswirtschaftlicher Verlag, 1974.
KERESTEŠ, Ján. Mliekarenstvo a syrárstvo na strednom Slovensku. Považská Bystrica: Eminent, 2003, 384 s.
OBERMAIER, Oldřich. Zpracování produktů chovu koz: 1.díl - mléko. 1991.
Seznam doporučené literatury
ZADRAŽIL, Karel. Mlékařství. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze a ISV Praha, 2002. ISBN 80-86642-15-1.
PINĎÁK, Alois, František HORÁK a Vít MAREŠ. Atlas plemen ovcí a koz chovaných v ČR. Brno: Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR, 2003. ISBN 80-239-1932-6.
KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Ostrava: KEY Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.
MAIR-WALDBURG, Heinrich. Handbuch der Käse: Käse der Welt von A - Z. Kempten: Volkswirtschaftlicher Verlag, 1974.
KERESTEŠ, Ján. Mliekarenstvo a syrárstvo na strednom Slovensku. Považská Bystrica: Eminent, 2003, 384 s.
OBERMAIER, Oldřich. Zpracování produktů chovu koz: 1.díl - mléko. 1991.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Josef Mrázek - seznámil se svým stanoviskem vedoucího BP.
Položil otázky oponenta:
1.Na jakém principu pracuje přístroj Milco Scope Elektric Julie Z7, který jste použila k analýze porovnávaných mlék?
2.Porovnejte výsledky instrumentálního hodnocení mlék s běžně uváděným složením mlék, případné rozdíly zdůvodněte.
3.Čím si vysvětlujete rychlejší srážení kozího mléka v porovnání se srážením kravského mléka?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.