Předložená bakalářská práce je věnována sledování koliformních bakterií ve slazené kondenzované smetaně.
Část teoretická je zaměřena na výskyt koliformních bakterií v potravinářském průmyslu, zejména v mlékárenství. Je zde popsána technologie výroby zahuštěné kondenzované smetany ?Jesenka?.
Část praktická se zabývá sledováním životaschopnosti koliformních bakterií ? Escherichia coli a En. aerogenes, naočkovaných do zahuštěné slazené smetany. Pokles těchto bakterií ve výrobku je dán nepříznivými životními podmínkami ? vysoký osmotický tlak vzniklý přídavkem cukru a zahuštěním výrobku a dále anaerobní prostředí v tubách.
Koliformní bakterie ve vzorku č. 1 a č. 2 byly stanoveny kultivační metodou na živné půdě Chromocult. Výsledky byly graficky znázorněny. Z grafů vyplývá, že nejprve došlo k rychlému poklesu koliformních bakterií, následně k částečnému přizpůsobení danému prostředí a zpomalení úbytku až po úplné vymizení těchto bakterií z výrobku.
Anotace v angličtině
The submitted bachelor work deals with pursuing coliform bacteria in sweetened condensed cream.
The theoretical part aims at occurence of coliform bacteria in food industry, especially the dairy industry. The work describes the technology of sweetened condensed cream production called Jesenka.
The practical part follows the viability of coliform bakteria - Escherichia coli and En. aerogenes inoculated in sweetened condensed cream. Decline in number of these bacteria is caused by adverse living conditions ? high osmotic pressure caused by addition of sugar, thickenning of the product and anaerobic conditions in the tubes.
Coliform bacteria in samples 1 and 2 were determined by method of cultivation in the culture medium called Chromocult. The results have been put in graphs. These show that there was first the fall in the number of coliform bacteria, then they partially addapted themselves to the given surroundings and finally they disappeared from the product.
Předložená bakalářská práce je věnována sledování koliformních bakterií ve slazené kondenzované smetaně.
Část teoretická je zaměřena na výskyt koliformních bakterií v potravinářském průmyslu, zejména v mlékárenství. Je zde popsána technologie výroby zahuštěné kondenzované smetany ?Jesenka?.
Část praktická se zabývá sledováním životaschopnosti koliformních bakterií ? Escherichia coli a En. aerogenes, naočkovaných do zahuštěné slazené smetany. Pokles těchto bakterií ve výrobku je dán nepříznivými životními podmínkami ? vysoký osmotický tlak vzniklý přídavkem cukru a zahuštěním výrobku a dále anaerobní prostředí v tubách.
Koliformní bakterie ve vzorku č. 1 a č. 2 byly stanoveny kultivační metodou na živné půdě Chromocult. Výsledky byly graficky znázorněny. Z grafů vyplývá, že nejprve došlo k rychlému poklesu koliformních bakterií, následně k částečnému přizpůsobení danému prostředí a zpomalení úbytku až po úplné vymizení těchto bakterií z výrobku.
Anotace v angličtině
The submitted bachelor work deals with pursuing coliform bacteria in sweetened condensed cream.
The theoretical part aims at occurence of coliform bacteria in food industry, especially the dairy industry. The work describes the technology of sweetened condensed cream production called Jesenka.
The practical part follows the viability of coliform bakteria - Escherichia coli and En. aerogenes inoculated in sweetened condensed cream. Decline in number of these bacteria is caused by adverse living conditions ? high osmotic pressure caused by addition of sugar, thickenning of the product and anaerobic conditions in the tubes.
Coliform bacteria in samples 1 and 2 were determined by method of cultivation in the culture medium called Chromocult. The results have been put in graphs. These show that there was first the fall in the number of coliform bacteria, then they partially addapted themselves to the given surroundings and finally they disappeared from the product.
I. Teoretická část
Hlavní znaky, výskyt a význam koliformních bakterií v potravinářském průmyslu
Technologie výroby slazené kondenzované smetany
Možné zdroje kontaminace Jesenky koliformními bakteriemi
Výskyt koliformních bakterií ve výrobku
II. Praktická část:
Příprava suspenze koliformních bakterií
Zaočkování do slazené kondenzované smetany
Sledování postupného úbytku
Zpracování výsledků
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Hlavní znaky, výskyt a význam koliformních bakterií v potravinářském průmyslu
Technologie výroby slazené kondenzované smetany
Možné zdroje kontaminace Jesenky koliformními bakteriemi
Výskyt koliformních bakterií ve výrobku
II. Praktická část:
Příprava suspenze koliformních bakterií
Zaočkování do slazené kondenzované smetany
Sledování postupného úbytku
Zpracování výsledků
Seznam doporučené literatury
KLABAN, D. V. Svět mikrobů: malý mikrobiologický slovník. Hradec Králové: GAUDEAMUS, 1999, 303 s. ISBN 80-7041-639-4.
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 3. vydání. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 80-200-1024-6.
ATLAS, Ronald M. Microorganisms in our Word. St. Louis: Mosby-Year Book, 1995. ISBN 08-8016-7804-8.
LOBOVSKÁ, Alena. Infekční nemoci: Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. Praha: Nakladatelství Karolinum, 2002, 263 s. ISBN 80-246-0116-8.
GÖPFERTOVÁ, Dana, Daniela JANOVSKÁ a Karel DOHNAL. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena. 2. vydání. Praha: Triton, 1999, 134 s. ISBN 80-7254-049-1.
JIČÍNSKÁ, E. a J. HAVLOVÁ. Patogenní mikroorganismy v mléce a mléčných výrobcích. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1995, 56 s. ISBN 80-85120-47-X.
KLABAN, V. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. Jihlava: Okresní hygienická stanice Jihlava, 2005, 38 s. ISBN 80-7262-341-9.
LUKÁŠKOVÁ, J. Hygiena mléka a mléčných výrobků: praktická cvičení. Brno: Ediční středisko VFU, 1995.
Seznam doporučené literatury
KLABAN, D. V. Svět mikrobů: malý mikrobiologický slovník. Hradec Králové: GAUDEAMUS, 1999, 303 s. ISBN 80-7041-639-4.
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 3. vydání. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 80-200-1024-6.
ATLAS, Ronald M. Microorganisms in our Word. St. Louis: Mosby-Year Book, 1995. ISBN 08-8016-7804-8.
LOBOVSKÁ, Alena. Infekční nemoci: Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. Praha: Nakladatelství Karolinum, 2002, 263 s. ISBN 80-246-0116-8.
GÖPFERTOVÁ, Dana, Daniela JANOVSKÁ a Karel DOHNAL. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena. 2. vydání. Praha: Triton, 1999, 134 s. ISBN 80-7254-049-1.
JIČÍNSKÁ, E. a J. HAVLOVÁ. Patogenní mikroorganismy v mléce a mléčných výrobcích. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1995, 56 s. ISBN 80-85120-47-X.
KLABAN, V. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. Jihlava: Okresní hygienická stanice Jihlava, 2005, 38 s. ISBN 80-7262-341-9.
LUKÁŠKOVÁ, J. Hygiena mléka a mléčných výrobků: praktická cvičení. Brno: Ediční středisko VFU, 1995.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Jaroslava Lovasová - seznámila se svým stanoviskem vedoucího BP.
Oponentka Ing. Radmila Matějíčková položila otázky oponenta:
1. Vysvětlete podstatu vzniku typických kolonií Escherichia coli a Enterobacter aerogenes na živné půdě Chromocult.
2. Jakým způsobem vypočítáte počet KTJ, jestliže budou počitatelné misky pouze z jednoho ředění, a jak budete postupovat při výpočtu, když počet kolonií ve všech miskách bude menší než 15?
3. V práci používate jednotku SH, která není povolená soustavou SI, i když je i odborníky využívána. Můžete SH nahradit jinou jednotkou?
Prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. - připomínka k psaní literárních zdrojů.
Doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D. - říká Vám něco rod Cronobacter?
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. - používat novější literaturu.