Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a chemickým složením luštěnin, zejména čočky jedlé a jejími výživovými parametry. Obsahem bílkovin, lipidů, sacharidů, minerálních látek, vitaminů, antioxidantů a antinutričních látek.Stručně jsou zmíněny její obchodní druhy a podmínky pro pěstování.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the characteristics and chemical composition of legumes, especially edible lentil and its nutritional parameters. There is put the accent on protein, lipids, carbohydrates, minerals, viatmins, antioxidants and antinutrients. Condition for growth and variety of sales type of lentil are comprehensive.
Klíčová slova
Luštěniny, čočka jedlá, Lentil culinaris
Klíčová slova v angličtině
legumes, lentil, Lentil culinaris
Rozsah průvodní práce
42s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a chemickým složením luštěnin, zejména čočky jedlé a jejími výživovými parametry. Obsahem bílkovin, lipidů, sacharidů, minerálních látek, vitaminů, antioxidantů a antinutričních látek.Stručně jsou zmíněny její obchodní druhy a podmínky pro pěstování.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the characteristics and chemical composition of legumes, especially edible lentil and its nutritional parameters. There is put the accent on protein, lipids, carbohydrates, minerals, viatmins, antioxidants and antinutrients. Condition for growth and variety of sales type of lentil are comprehensive.
Klíčová slova
Luštěniny, čočka jedlá, Lentil culinaris
Klíčová slova v angličtině
legumes, lentil, Lentil culinaris
Zásady pro vypracování
I.teoretická část
\begin {arab}
Charakterizovat luštěniny a uvést jejich botanický popis.
Zpracovat chemické složení luštěnin.
Blíže se zaměřit na čočku, její význam, chemické složení, pěstování.
Formulovat závěry práce.
Zásady pro vypracování
I.teoretická část
\begin {arab}
Charakterizovat luštěniny a uvést jejich botanický popis.
Zpracovat chemické složení luštěnin.
Blíže se zaměřit na čočku, její význam, chemické složení, pěstování.
Formulovat závěry práce.
Seznam doporučené literatury
LAHOLA, J., et al. Luskoviny pěstování a využití. Státní zemědělské nakladatelství, 1990. ISBN 80-209-0127-2.
HOUBA, M., HOCHMAN, M., HOSNEDL, V., et al. Luskoviny pěstování a užití. 1.vydání. Kurent České Budějovice, 2009. 133 s. ISBN 978-80-8711-19-2.
PRUGAR, J., et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 43. publikace. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský,a.s., 2008. 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2.
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I. 3. Vydání. Tábor: Ossis, 2009. 602 s. ISBN 978-80-86659-15-2.
WANG, N., HATCHER, D.W., TYLER, R. T., TOEWS, R., GAWALKO, E.J. Efect of cooking on the composition of beans (Phaseolus valgaris l.) and chickpeans (Cicer arietinum L.). Food Research International, 2010, 43. s. 589-59.
Seznam doporučené literatury
LAHOLA, J., et al. Luskoviny pěstování a využití. Státní zemědělské nakladatelství, 1990. ISBN 80-209-0127-2.
HOUBA, M., HOCHMAN, M., HOSNEDL, V., et al. Luskoviny pěstování a užití. 1.vydání. Kurent České Budějovice, 2009. 133 s. ISBN 978-80-8711-19-2.
PRUGAR, J., et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 43. publikace. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský,a.s., 2008. 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2.
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I. 3. Vydání. Tábor: Ossis, 2009. 602 s. ISBN 978-80-86659-15-2.
WANG, N., HATCHER, D.W., TYLER, R. T., TOEWS, R., GAWALKO, E.J. Efect of cooking on the composition of beans (Phaseolus valgaris l.) and chickpeans (Cicer arietinum L.). Food Research International, 2010, 43. s. 589-59.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Otázky komise:
prof. Kráčmar: Jaký je rozdíl mezi luštěninou a luskovinou? Co je to rozpustná vláknina?
doc. Rop: Je reálná Vámi doporučovaná zvýšená konzumace luštěnin?
doc. Valášek: Existuje rostlinná plnohodnotná bílkovina?