Bakalářská práce se zabývá průzkumem trhu s netradičními druhy obilovin a pseudoobilo-vin. V první kapitole teoretické části jsou popsány tradiční druhy obilovin, jejich chemické složení a význam ve výživě. Další kapitola se zabývá netradičními druhy obilovin, jejich nutričními hodnotami a významem ve výživě. Blíže je popsána pšenice špalda, jednozrnka, dvouzrnka, kamut a některé další, méně známé druhy. Třetí kapitola je zaměřena na vybra-né druhy pseudocereálií, konkrétně pohanku, amarant a quinou, jejich nutriční hodnoty a význam ve výživě. Praktická část je zaměřena na průzkum trhu s těmito obilovinami a pseudoobilovinami ve vybraných prodejnách ve Zlínském a Jihomoravském kraji.
Anotace v angličtině
This thesis deals with market research in the non-traditional cereals and pseudocereals area. The first chapter of theoretical part describes traditional types of cereal, their chemical composition and significance in nutrition. The second chapter is concerned with non-traditional types of cereal, their nutritional value and importance in nutrition. The third chapter focuses on selected types of pseudocereals, particularly buckwheat, amaranth and quinoa, their nutritional value and importance in nutrition. The practical part is targeted on market research in Zlin and Southern Moravia regions.
Klíčová slova
obiloviny, netradiční druhy obilovin, pseudocereálie, průzkum trhu
Klíčová slova v angličtině
cereals, non-traditional types of cereal, pseudocereals, market research
Rozsah průvodní práce
80 s. (97 574 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá průzkumem trhu s netradičními druhy obilovin a pseudoobilo-vin. V první kapitole teoretické části jsou popsány tradiční druhy obilovin, jejich chemické složení a význam ve výživě. Další kapitola se zabývá netradičními druhy obilovin, jejich nutričními hodnotami a významem ve výživě. Blíže je popsána pšenice špalda, jednozrnka, dvouzrnka, kamut a některé další, méně známé druhy. Třetí kapitola je zaměřena na vybra-né druhy pseudocereálií, konkrétně pohanku, amarant a quinou, jejich nutriční hodnoty a význam ve výživě. Praktická část je zaměřena na průzkum trhu s těmito obilovinami a pseudoobilovinami ve vybraných prodejnách ve Zlínském a Jihomoravském kraji.
Anotace v angličtině
This thesis deals with market research in the non-traditional cereals and pseudocereals area. The first chapter of theoretical part describes traditional types of cereal, their chemical composition and significance in nutrition. The second chapter is concerned with non-traditional types of cereal, their nutritional value and importance in nutrition. The third chapter focuses on selected types of pseudocereals, particularly buckwheat, amaranth and quinoa, their nutritional value and importance in nutrition. The practical part is targeted on market research in Zlin and Southern Moravia regions.
Klíčová slova
obiloviny, netradiční druhy obilovin, pseudocereálie, průzkum trhu
Klíčová slova v angličtině
cereals, non-traditional types of cereal, pseudocereals, market research
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecná charakteristika cereálií
Charakteristika vybraných druhů netradičních cereálií a pseudocereálií se zaměřením na jejich chemické složení, technologický význam a význam ve výživě
II. Praktická část
Průzkum trhu s netradičními druhy obilovin ve vybraných řetězcích ve Zlínském a Jihomoravském kraji
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecná charakteristika cereálií
Charakteristika vybraných druhů netradičních cereálií a pseudocereálií se zaměřením na jejich chemické složení, technologický význam a význam ve výživě
II. Praktická část
Průzkum trhu s netradičními druhy obilovin ve vybraných řetězcích ve Zlínském a Jihomoravském kraji
Seznam doporučené literatury
KALAČ, Pavel. Funkční potraviny: kroky ke zdraví. České Budějovice: DONA s.r.o., 2003. 129 s. ISBN 80-7322-029-6.
KADLEC, Pavel et al. Technologie potravin I. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2008. 300 s. ISBN 80-7080-509-1.
KOPÁČOVÁ, Olga. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2007. 56 s. ISBN 978-80-7271-184-0.
KOLEKTIV AUTORŮ. Pěstování obilnin a pseudoobilnin v ekologickém zemědělství. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2008. 64 s. ISBN 978-80-7394-116-1.
Seznam doporučené literatury
KALAČ, Pavel. Funkční potraviny: kroky ke zdraví. České Budějovice: DONA s.r.o., 2003. 129 s. ISBN 80-7322-029-6.
KADLEC, Pavel et al. Technologie potravin I. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2008. 300 s. ISBN 80-7080-509-1.
KOPÁČOVÁ, Olga. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2007. 56 s. ISBN 978-80-7271-184-0.
KOLEKTIV AUTORŮ. Pěstování obilnin a pseudoobilnin v ekologickém zemědělství. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2008. 64 s. ISBN 978-80-7394-116-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Odkud pochází český název pohanky?
Ing. Magda Doležalová, Ph.D.: Kterou netradiční obilovinu byste doporučila zařadit do jídelníčku dětí do 3 let?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucí diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky oponentky a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.