V teoretické části byl popsán vápník a jeho vztah k ostatním minerálům, funkce a zdroje vápníku, jeho využitelnost ze stravy a byly definovány jeho denní doporučené dávky. Byly zmíněny i důsledky nevyváženého příjmu vápníku. Dále byly popsány vitaminy, se zamě-řením na vitamin D a jeho vztah k lidské výživě, funkce a zdroje vitaminu D, projevy jeho nedostatku a nadbytku. V experimentální části byl proveden dotazníkový průzkum mezi studenty studujícími střední a vysokou školu potravinářského, gastronomického a hotelového zaměření a jejich povědomost o významu vápníku a vitaminu D v lidské výživě.
Anotace v angličtině
In the theoretical part the chemical element of calcium was described. Its relationship to other minerals, function and sources of calcium, its usability from food and also its daily defined doses were defined. The consequences of an unbalanced intake of calcium were mentioned. Afterwards other vitamins focusing on vitamin D and its relation to human nutrition, functions and sources, its deficiency and abundance were described. In the experimental part there was the questionnaire survey among students studying high school and university, focused on food, gastronomic as well as hotel industry and their awareness of the importance of calcium and vitamin D for human nutrition.
Klíčová slova
vápník, vitamin D, dotazník
Klíčová slova v angličtině
calcium, vitamin D, the questionnaire
Rozsah průvodní práce
57 s. (9 429 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
V teoretické části byl popsán vápník a jeho vztah k ostatním minerálům, funkce a zdroje vápníku, jeho využitelnost ze stravy a byly definovány jeho denní doporučené dávky. Byly zmíněny i důsledky nevyváženého příjmu vápníku. Dále byly popsány vitaminy, se zamě-řením na vitamin D a jeho vztah k lidské výživě, funkce a zdroje vitaminu D, projevy jeho nedostatku a nadbytku. V experimentální části byl proveden dotazníkový průzkum mezi studenty studujícími střední a vysokou školu potravinářského, gastronomického a hotelového zaměření a jejich povědomost o významu vápníku a vitaminu D v lidské výživě.
Anotace v angličtině
In the theoretical part the chemical element of calcium was described. Its relationship to other minerals, function and sources of calcium, its usability from food and also its daily defined doses were defined. The consequences of an unbalanced intake of calcium were mentioned. Afterwards other vitamins focusing on vitamin D and its relation to human nutrition, functions and sources, its deficiency and abundance were described. In the experimental part there was the questionnaire survey among students studying high school and university, focused on food, gastronomic as well as hotel industry and their awareness of the importance of calcium and vitamin D for human nutrition.
Klíčová slova
vápník, vitamin D, dotazník
Klíčová slova v angličtině
calcium, vitamin D, the questionnaire
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Velmi stručně rozdělit vitaminy, definovat pojem vitamin a antivitamin. Blíže charakterizovat skupinu vitaminu D.
Rozdělit minerální látky a blíže se zaměřit na vápník.
Zpracovat metabolismus vitaminu D a vápníku.
II. Praktická část
Sestavit dotazník týkající se řešené problematiky.
Tento poskytnout cílové skupině respondentů studujících střední a vysokou školu potravinářského, gastronomického a hotelového zaměření.
Dotazník vyhodnotit a provést diskuzi.
Formulovat závěry.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Velmi stručně rozdělit vitaminy, definovat pojem vitamin a antivitamin. Blíže charakterizovat skupinu vitaminu D.
Rozdělit minerální látky a blíže se zaměřit na vápník.
Zpracovat metabolismus vitaminu D a vápníku.
II. Praktická část
Sestavit dotazník týkající se řešené problematiky.
Tento poskytnout cílové skupině respondentů studujících střední a vysokou školu potravinářského, gastronomického a hotelového zaměření.
Dotazník vyhodnotit a provést diskuzi.
Formulovat závěry.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I., OSSIS, Tábor, 2009, ISBN 978-80-86659-15-2
MACDONALD, M. H., MAVROEIDI, A., BARR, J. R., BLACK, J. A., FRASER, D. W., REID, M. D. Vitamin D status in postmenopausal women living at higher latitudes in the UK in relation to bone health, overweight, sunlight exposure and dietary vitamin D, BONE, 42, p. 996-1003, 2008
RNDr. ČERMÁKOVÁ, M., ŠTĚPÁNKOVÁ, I., Klinická biochemie I, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotních oborů, Brno, 2009, ISBN 978-80-7013-515-0
RNDr. ČERMÁKOVÁ, M. Klinická biochemie II, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotních oborů, Brno, 2005, ISBN 80-7013-424-0
KIM, B. H. Y., HUFF-LONERGAN, E., LONERGAN, M. S. Effect of calcium lactate on m-calpain aktivity and protein degradation under oxidising conditions, Food Chemistry, 131, p. 73-78, 2012
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I., OSSIS, Tábor, 2009, ISBN 978-80-86659-15-2
MACDONALD, M. H., MAVROEIDI, A., BARR, J. R., BLACK, J. A., FRASER, D. W., REID, M. D. Vitamin D status in postmenopausal women living at higher latitudes in the UK in relation to bone health, overweight, sunlight exposure and dietary vitamin D, BONE, 42, p. 996-1003, 2008
RNDr. ČERMÁKOVÁ, M., ŠTĚPÁNKOVÁ, I., Klinická biochemie I, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotních oborů, Brno, 2009, ISBN 978-80-7013-515-0
RNDr. ČERMÁKOVÁ, M. Klinická biochemie II, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotních oborů, Brno, 2005, ISBN 80-7013-424-0
KIM, B. H. Y., HUFF-LONERGAN, E., LONERGAN, M. S. Effect of calcium lactate on m-calpain aktivity and protein degradation under oxidising conditions, Food Chemistry, 131, p. 73-78, 2012
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně,správně.
- Dr. Mlček: Spotřeba Ca - diskutovat, kdo potřebuje zvýšit podíl Ca? Doporučuji porovnat v diskuzích.
- doc. Hrabě: Faktory ovlivňující vstřebávání Ca, kysané výrobky? Která potravina rostlinné výroby má největší výskyt Ca?
- Může být vápník při výrobě potravin i nežádoucí (nápoje)?
- Doc. Haščík ocenil i experimentální část práce.