Cílem diplomové práce bylo připravit karboxymethyl chitin glukanový komplex. Pro jeho přípravu bylo využito mycelium vyšší houby Schizophyllum commune. Z mycelia byl izolován chitin-glukanový komplex, který je znám díky své biologické aktivitě a sorpčním vlastnostem. Komplex nachází uplatnění ve farmaceutickém, kosmetickém průmyslu a potravinářství. Po karboxymethylaci bylo dosaženo nejen očekávaného zlepšení nasáklivosti a zgelovatění kopolymeru, ale zvýšila se i schopnost absorpce měďnatých iontů a to trojnásobně.
V práci je popsána submerzní kultivace S. commune, charakterizace chitin-glukanového komplexu a je sledován vliv podmínek karboxymethylace. Produkt byl charakterizován na základě fyzikálních vlastností.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to prepare carboxymethyl chitin glucan complex. The mycelium of higher fungus Schizophyllum commune was used as a substrate for carboxymethyl chitin glucan complex preparation. Chitin-glucan complex, which is known for iťs biological activity and sorption properties, was isolated from mycelium. The complex is used in pharmaceutical, cosmetic and food industries. Carboxymethylation resulted in better sorption and gel formation of the copolymer. Copper ion absorption increased three times.
Submerged cultivation of S. commune is described and characteristics of chitin-glucan complex and the effect of reaction conditions on CGC carboxymethylation are observed. The physical properties of the obtained carboxymethyl CGC were characterized.
Cílem diplomové práce bylo připravit karboxymethyl chitin glukanový komplex. Pro jeho přípravu bylo využito mycelium vyšší houby Schizophyllum commune. Z mycelia byl izolován chitin-glukanový komplex, který je znám díky své biologické aktivitě a sorpčním vlastnostem. Komplex nachází uplatnění ve farmaceutickém, kosmetickém průmyslu a potravinářství. Po karboxymethylaci bylo dosaženo nejen očekávaného zlepšení nasáklivosti a zgelovatění kopolymeru, ale zvýšila se i schopnost absorpce měďnatých iontů a to trojnásobně.
V práci je popsána submerzní kultivace S. commune, charakterizace chitin-glukanového komplexu a je sledován vliv podmínek karboxymethylace. Produkt byl charakterizován na základě fyzikálních vlastností.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to prepare carboxymethyl chitin glucan complex. The mycelium of higher fungus Schizophyllum commune was used as a substrate for carboxymethyl chitin glucan complex preparation. Chitin-glucan complex, which is known for iťs biological activity and sorption properties, was isolated from mycelium. The complex is used in pharmaceutical, cosmetic and food industries. Carboxymethylation resulted in better sorption and gel formation of the copolymer. Copper ion absorption increased three times.
Submerged cultivation of S. commune is described and characteristics of chitin-glucan complex and the effect of reaction conditions on CGC carboxymethylation are observed. The physical properties of the obtained carboxymethyl CGC were characterized.
I. Teoretická část
Charakterizujte Schizophyllum commune
Popište chitin-glukanový komplex jako výchozí substrát pro karboxymethylační reakci
Charakterizujte a popište karboxymethylační reakce polysacharidů
II. Praktická část
Připravte a charakterizujte chitin-glukanový komplex jako výchozí substrát pro karboxymethylační reakci
Stanovte vliv doby reakce a reakčních složek na poměr rozpustné a nerozpustné části produktu a stupeň karboxymethylace nerozpustné části
Charakterizujte připravený karboxymethyl chitin-glukanový komplex
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte Schizophyllum commune
Popište chitin-glukanový komplex jako výchozí substrát pro karboxymethylační reakci
Charakterizujte a popište karboxymethylační reakce polysacharidů
II. Praktická část
Připravte a charakterizujte chitin-glukanový komplex jako výchozí substrát pro karboxymethylační reakci
Stanovte vliv doby reakce a reakčních složek na poměr rozpustné a nerozpustné části produktu a stupeň karboxymethylace nerozpustné části
Charakterizujte připravený karboxymethyl chitin-glukanový komplex
Seznam doporučené literatury
NATTAPULWAT N., PURKKAO N., SUWITHAYAPAN O. (2009) Preparation and Application of Carboxymethyl Yam (Dioscorea esculenta) Starch AAPS PharmSciTech, Vol. 10, No. 1.
BOHARI YAACOB, MOHD CAIRUL IQBAL MOHD AMIN, KAMARUDDIN HASHIM, BUKHORI ABU BAKA. 2011. Optimization of Reaction Conditions for Carboxymethylated Sago Starch. Iranian Polymer Journal. V.20 (3). 195-204.
JAYAKUMAR R., PRABAHARAN M., NAIR S.V., TOKURA S., TAMURA H., SELVAMURUGAN N. (2010) Novel carboxymethyl derivatives of chitin and chitosan materials and their biomedical applications. Progress in Materials Science. V.55. 675-709.
EFANOV M. V., POPOVA A. A. (2011) Carboxymethylation of peat by monochloroacetic acid. Chemistry of Natural Compounds, Vol. 47 (3). 498-500.
Seznam doporučené literatury
NATTAPULWAT N., PURKKAO N., SUWITHAYAPAN O. (2009) Preparation and Application of Carboxymethyl Yam (Dioscorea esculenta) Starch AAPS PharmSciTech, Vol. 10, No. 1.
BOHARI YAACOB, MOHD CAIRUL IQBAL MOHD AMIN, KAMARUDDIN HASHIM, BUKHORI ABU BAKA. 2011. Optimization of Reaction Conditions for Carboxymethylated Sago Starch. Iranian Polymer Journal. V.20 (3). 195-204.
JAYAKUMAR R., PRABAHARAN M., NAIR S.V., TOKURA S., TAMURA H., SELVAMURUGAN N. (2010) Novel carboxymethyl derivatives of chitin and chitosan materials and their biomedical applications. Progress in Materials Science. V.55. 675-709.
EFANOV M. V., POPOVA A. A. (2011) Carboxymethylation of peat by monochloroacetic acid. Chemistry of Natural Compounds, Vol. 47 (3). 498-500.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo klidné, přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
- Dr. Bučková: Lze použít jako filtr?
- prof. Čuboň: Jaká cena komplexu v malovýrobě?