Cílem této bakalářské práce je popsat historii vaření piva, suroviny pro výrobu a vlastní technologii výroby piva. Zařazeno bylo rozdělení piva do skupin podle vyhlášky ministerstva zemědělství č. 335/2000 Sb. Uvedeno je také rozdělení piva podle způsobu hlavního kvašení a jsou popsány vlastnosti vybraných specifických druhů piva. Konkrétně byly posuzovány většinou netradiční druhy piva a byl kladen důraz na odlišnosti v používaných surovinách a v technologii výroby.
Anotace v angličtině
The objective of this bachelor thesis is description of history of brewing,
ingredients used for production, and beer manufacturing technology. Classification of beers, according to the bill by the Ministry of Agriculture 335/2000 Coll., is included. Classification of beers according to the method of fermentation is also mentioned. Characteristics of specific types of beers are described, with special attention to the unusual types of beer. Emphasis was placed on differences in used ingredients and in manufacturing technology.
Cílem této bakalářské práce je popsat historii vaření piva, suroviny pro výrobu a vlastní technologii výroby piva. Zařazeno bylo rozdělení piva do skupin podle vyhlášky ministerstva zemědělství č. 335/2000 Sb. Uvedeno je také rozdělení piva podle způsobu hlavního kvašení a jsou popsány vlastnosti vybraných specifických druhů piva. Konkrétně byly posuzovány většinou netradiční druhy piva a byl kladen důraz na odlišnosti v používaných surovinách a v technologii výroby.
Anotace v angličtině
The objective of this bachelor thesis is description of history of brewing,
ingredients used for production, and beer manufacturing technology. Classification of beers, according to the bill by the Ministry of Agriculture 335/2000 Coll., is included. Classification of beers according to the method of fermentation is also mentioned. Characteristics of specific types of beers are described, with special attention to the unusual types of beer. Emphasis was placed on differences in used ingredients and in manufacturing technology.
[1] VEČERNÍČEK, J.N. Dějiny piva, Computer Press, Brno 2009.
[2] CHLÁDEK, L. (Ed.). Pivovarnictví, Grada, Praha 2007.
[3] KOSAŘ, K. PROCHÁZKA, S. (Ed.) Technologie výroby sladu a piva, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha 2000.
[4] VĚNEK, Z. Velká kniha piva, Rubico, Olomouc 2005.
Seznam doporučené literatury
[1] VEČERNÍČEK, J.N. Dějiny piva, Computer Press, Brno 2009.
[2] CHLÁDEK, L. (Ed.). Pivovarnictví, Grada, Praha 2007.
[3] KOSAŘ, K. PROCHÁZKA, S. (Ed.) Technologie výroby sladu a piva, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha 2000.
[4] VĚNEK, Z. Velká kniha piva, Rubico, Olomouc 2005.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. - vedoucí BP - přednesla komisi své stanovisko a seznámia s posudky. Položila otázku oponenta: Znáte některé druhy sladoven, případně technologie, které se používají pro sladování?
Ing. Petr Hajný- co je to Zelený slad? Proč je nutné klíčení?
Prof. Ing. Mária Angelovičová, Ph.D. - Jaká je podstata nealkoholického piva?
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.