Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny. V teoretické části diplomové práce byla charakterizována kojenecká a dětská výživa z hlediska rozdělení dle věku dítěte, popsán příjem živin nezbytných v kojeneckém a dětském věku, pozornost byla dále zaměřena na legislativu týkající se kojenecké a dětské výživy a také na význam bílkovin v kojenecké a dětské výživě. V diplomové práci byly analyzovány jak ovocné kojenecké a dětské výživy běžně dostupné v obchodní síti, tak i laboratorně vyrobené produkty. Ve všech případech se jednalo o výrobky dodané společností Hamé, s.r.o. U všech vzorků byl stanoven obsah sušiny, popele, celkových dusíkatých látek, pH, titrační kyselost, refraktometrická sušina a obsah aminokyselin. Na základě výsledků můžeme konstatovat, že ze vzorků hodnocených v první fázi experimentu, lze vzorek banán tvaroh - 30 % vzhledem k nejvyšší hodnotě indexu esenciálních aminokyselin i vzhledem k vysokému obsahu bílkovin splňujícímu požadavek přílohy 8 k vyhlášce č. 54/2004 Sb. vyhodnotit z nutričního hlediska jako nejvhodnější. Ze vzorků analyzovaných ve druhé fázi experimentu byl z nutričního hlediska jako nejvhodnější vyhodnocen vzorek banán tvaroh - 30 % s přídavkem 5 % kaseinátu vápenatého, avšak je nutné zvážit, zda je tento přídavek nezbytný, neboť vzorek banán tvaroh - 30 % bez další přidané mléčné bílkoviny je z nutričního hlediska také velmi vhodný a jeho výroba je zajisté ekonomicky méně náročná.
Anotace v angličtině
This thesis deals with increasing nutritional value of fruit infant and baby food by adding milk protein. The theoretic part of the thesis consists of characterization of baby and infant nutrition and its division according to the age of the children, this part also includes a description of the nutrient intake necessary for infants and babies, there is also a focus on legislation of the infant and baby food and the importance of protein in infant and child nutrition. Fruit infant and baby food both commercially available in the trade network and produced in the laboratory was analysed. In all cases, the products were provided by Hamé, s.r.o. The content of dry matter, ash, total nitrogen, pH, titrating acidity, refractometric dry matter and content of amino acids was determined in all samples. Based on the results it can be concluded that the sample banana cottage cheese - 30 % can be evaluated (from a nutritional point of view) as most appropriate from the samples analyzed in the first phase of the experiment. This sample showed the highest value of essentials amino acid index and possessed high protein content meeting the requirement of Annex 8 to the Decree No. 54/2004 Coll. Concerning the samples analyzed in the second phase of the experiment, the best sample (from a nutritional point of view) was found banana cottage cheese - 30 % with 5 % calcium caseinate. Nevertheless, it must be considered whether this supplement is necessary, because the sample banana cottage cheese - 30 % with no added milk protein is nutritionally very suitable and its production is with no doubt economically less demanding.
Klíčová slova
ovocná kojenecká a dětská výživa, tvaroh, jogurt, smetana, nutriční hodnota, bílkoviny, aminokyseliny, index esenciálních aminokyselin
Klíčová slova v angličtině
fruit infant and baby food, cottage cheese, yoghurt, cream, nutritional value, proteins, amino acids, essential amino acid index
Rozsah průvodní práce
92 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou zvýšení nutriční hodnoty ovocné kojenecké a dětské výživy přídavkem mléčné bílkoviny. V teoretické části diplomové práce byla charakterizována kojenecká a dětská výživa z hlediska rozdělení dle věku dítěte, popsán příjem živin nezbytných v kojeneckém a dětském věku, pozornost byla dále zaměřena na legislativu týkající se kojenecké a dětské výživy a také na význam bílkovin v kojenecké a dětské výživě. V diplomové práci byly analyzovány jak ovocné kojenecké a dětské výživy běžně dostupné v obchodní síti, tak i laboratorně vyrobené produkty. Ve všech případech se jednalo o výrobky dodané společností Hamé, s.r.o. U všech vzorků byl stanoven obsah sušiny, popele, celkových dusíkatých látek, pH, titrační kyselost, refraktometrická sušina a obsah aminokyselin. Na základě výsledků můžeme konstatovat, že ze vzorků hodnocených v první fázi experimentu, lze vzorek banán tvaroh - 30 % vzhledem k nejvyšší hodnotě indexu esenciálních aminokyselin i vzhledem k vysokému obsahu bílkovin splňujícímu požadavek přílohy 8 k vyhlášce č. 54/2004 Sb. vyhodnotit z nutričního hlediska jako nejvhodnější. Ze vzorků analyzovaných ve druhé fázi experimentu byl z nutričního hlediska jako nejvhodnější vyhodnocen vzorek banán tvaroh - 30 % s přídavkem 5 % kaseinátu vápenatého, avšak je nutné zvážit, zda je tento přídavek nezbytný, neboť vzorek banán tvaroh - 30 % bez další přidané mléčné bílkoviny je z nutričního hlediska také velmi vhodný a jeho výroba je zajisté ekonomicky méně náročná.
Anotace v angličtině
This thesis deals with increasing nutritional value of fruit infant and baby food by adding milk protein. The theoretic part of the thesis consists of characterization of baby and infant nutrition and its division according to the age of the children, this part also includes a description of the nutrient intake necessary for infants and babies, there is also a focus on legislation of the infant and baby food and the importance of protein in infant and child nutrition. Fruit infant and baby food both commercially available in the trade network and produced in the laboratory was analysed. In all cases, the products were provided by Hamé, s.r.o. The content of dry matter, ash, total nitrogen, pH, titrating acidity, refractometric dry matter and content of amino acids was determined in all samples. Based on the results it can be concluded that the sample banana cottage cheese - 30 % can be evaluated (from a nutritional point of view) as most appropriate from the samples analyzed in the first phase of the experiment. This sample showed the highest value of essentials amino acid index and possessed high protein content meeting the requirement of Annex 8 to the Decree No. 54/2004 Coll. Concerning the samples analyzed in the second phase of the experiment, the best sample (from a nutritional point of view) was found banana cottage cheese - 30 % with 5 % calcium caseinate. Nevertheless, it must be considered whether this supplement is necessary, because the sample banana cottage cheese - 30 % with no added milk protein is nutritionally very suitable and its production is with no doubt economically less demanding.
Klíčová slova
ovocná kojenecká a dětská výživa, tvaroh, jogurt, smetana, nutriční hodnota, bílkoviny, aminokyseliny, index esenciálních aminokyselin
Klíčová slova v angličtině
fruit infant and baby food, cottage cheese, yoghurt, cream, nutritional value, proteins, amino acids, essential amino acid index
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika kojenecké a dětské výživy, rozdělení dle věku dítěte.
Příjem živin v kojeneckém a dětském věku.
Legislativa týkající se kojenecké a dětské výživy.
Význam bílkovin v kojenecké a dětské výživě.
II. Praktická část
Stanovení základních chemických charakteristik vybraných druhů ovocných kojeneckých a dětských výživ s přídavkem mléčné bílkoviny.
Stanovení obsahu bílkovin a aminokyselin ve vybraných druzích ovocných kojeneckých a dětských výživ s přídavkem mléčné bílkoviny. Porovnání biologické hodnoty bílkovin ve vzorcích.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika kojenecké a dětské výživy, rozdělení dle věku dítěte.
Příjem živin v kojeneckém a dětském věku.
Legislativa týkající se kojenecké a dětské výživy.
Význam bílkovin v kojenecké a dětské výživě.
II. Praktická část
Stanovení základních chemických charakteristik vybraných druhů ovocných kojeneckých a dětských výživ s přídavkem mléčné bílkoviny.
Stanovení obsahu bílkovin a aminokyselin ve vybraných druzích ovocných kojeneckých a dětských výživ s přídavkem mléčné bílkoviny. Porovnání biologické hodnoty bílkovin ve vzorcích.
Seznam doporučené literatury
[1] NEVORAL, J. a kol. Zdravá výživa malých dětí: od narození do 6 let. Jinočany: H&H Vyšehradská, 2003. 434 s. ISBN 80-86-022-93-5.
[2] NEVORAL, J. Kojenecká výživa. Potravinářská revue, 2010, 6, 7. s. 22-25.
[3] KOLEKTIV AUTORŮ. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis, 2011. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
[4] REEDS, J.P. Criteria and Significiance of Dietary Protein Sources in Humans. Dispensable and Indispensable Amino Acids for Humans. The Journal of Nutrition, 2000, 130. s. 1835-1840.
Seznam doporučené literatury
[1] NEVORAL, J. a kol. Zdravá výživa malých dětí: od narození do 6 let. Jinočany: H&H Vyšehradská, 2003. 434 s. ISBN 80-86-022-93-5.
[2] NEVORAL, J. Kojenecká výživa. Potravinářská revue, 2010, 6, 7. s. 22-25.
[3] KOLEKTIV AUTORŮ. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis, 2011. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
[4] REEDS, J.P. Criteria and Significiance of Dietary Protein Sources in Humans. Dispensable and Indispensable Amino Acids for Humans. The Journal of Nutrition, 2000, 130. s. 1835-1840.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Otázky:
prof. Ing. Juraj Čuboň, CSc.: Jaký máte názor na výrobu výživy s přídavkem mléčné bílkoviny? Jaká je minimální denní potřeba bílkovin na kg dospělého člověka? Vyrábí se sýry s obsahem syrovátkových bílkovin?
doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D.: Co je onemocnění kwashiorkor?
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Jaké je využití mléčných bílkovin ve výrobcích pro dospělé?