Tato diplomová práce se zabývá sledováním účinků vybraných faktorů na růst a dekarboxylázovou aktivitu bakterie Serratia marcesens. V první části jsou obecně popsány biogenní aminy, zejména jejich rozdělení, vznik a výskyt v potravinách. Dále je diplomová práce zaměřena na mikroorganizmy produkující biogenní aminy a faktory ovlivňující jejich tvorbu. Poslední oddíl teoretické části je věnován některým metodám užívaným ke stanovení biogenních aminů. Praktická část zahrnuje stanovení růstové křivky Serratia marcescens a obsahu dvou biogenních aminů, kadaverinu a putrescinu, v různých podmínkách teploty, pH a NaCl. Biogenní aminy byly stanoveny pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Pro růst bakterie Serratia marcescens, stejně jako pro produkci biogenních aminů, bylo optimální prostředí s nízkým obsahem soli, vyšším pH a vyšší teplotou.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with monitoring the effects of selected factors on the growth and decarboxylase activity of the bacteria Serratia marcescens. The first part generally describes biogenic amines, particularly their distribution, formation and occurrence in foods. Futhermore, diploma thesis is focused on microorganisms producing biogenic amines and factors affecting their production. The last section of theoretical part is devoted to some methods used to determination of biogenic amines. The practical part includes determination of Serratia marcescens growth curve and content of two biogenic amines, cadaverine and putrescine, in various conditions of temperature, pH and NaCl. Biogenic amines were determined by high performance liquid chromatography. Environment with low salt concentration, higher pH and higher temperature was optimal for bacterial growth, as well as for the production of biogenic amines.
Tato diplomová práce se zabývá sledováním účinků vybraných faktorů na růst a dekarboxylázovou aktivitu bakterie Serratia marcesens. V první části jsou obecně popsány biogenní aminy, zejména jejich rozdělení, vznik a výskyt v potravinách. Dále je diplomová práce zaměřena na mikroorganizmy produkující biogenní aminy a faktory ovlivňující jejich tvorbu. Poslední oddíl teoretické části je věnován některým metodám užívaným ke stanovení biogenních aminů. Praktická část zahrnuje stanovení růstové křivky Serratia marcescens a obsahu dvou biogenních aminů, kadaverinu a putrescinu, v různých podmínkách teploty, pH a NaCl. Biogenní aminy byly stanoveny pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Pro růst bakterie Serratia marcescens, stejně jako pro produkci biogenních aminů, bylo optimální prostředí s nízkým obsahem soli, vyšším pH a vyšší teplotou.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with monitoring the effects of selected factors on the growth and decarboxylase activity of the bacteria Serratia marcescens. The first part generally describes biogenic amines, particularly their distribution, formation and occurrence in foods. Futhermore, diploma thesis is focused on microorganisms producing biogenic amines and factors affecting their production. The last section of theoretical part is devoted to some methods used to determination of biogenic amines. The practical part includes determination of Serratia marcescens growth curve and content of two biogenic amines, cadaverine and putrescine, in various conditions of temperature, pH and NaCl. Biogenic amines were determined by high performance liquid chromatography. Environment with low salt concentration, higher pH and higher temperature was optimal for bacterial growth, as well as for the production of biogenic amines.
I. Teoretická část
Popsat biogenní aminy a mikroorganizmy, které je produkují
Charakterizovat faktory ovlivňující růst bakterie Serratia marcescens a její produkci biogenních aminů
Popsat metody stanovení biogenních aminů
II. Praktická část
Stanovení růstové křivky Serratia marcescens v kyselém prostředí
Stanovení produkce putrescinu a kadaverinu bakterií Serratia marcescens v kyselém prostředí
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popsat biogenní aminy a mikroorganizmy, které je produkují
Charakterizovat faktory ovlivňující růst bakterie Serratia marcescens a její produkci biogenních aminů
Popsat metody stanovení biogenních aminů
II. Praktická část
Stanovení růstové křivky Serratia marcescens v kyselém prostředí
Stanovení produkce putrescinu a kadaverinu bakterií Serratia marcescens v kyselém prostředí
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. 3. vydání. Tábor: Ossis, 2009, 623 s. ISBN 978-80-86659-16-9
SILLA SANTOS, M. H. Toxic nitrogen compounds produced during processing: biogenic amines, ethyl carbamides, nitrosamines. In: ADAMS, M. R., NOUT, M. J. R. (ed.). Fermentation and food safety. Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc., 2001. s. 119-140. ISBN 0-8342-1843-7
KOTSOUMANIS, K., TASSOU, C., NYCHAS, G. J. E. Biogenic amines in foods. In: JUNEJA, V. K., SOFOS, J. N. (ed.). Pathogens and toxins in foods: challenges and interventions. Washington, DC: ASM Press, 2010. s. 248-274. ISBN 978-1-55581-459-5
HALÁSZ, A., BARÁTH, A., SIMON-SARKADI, L., HOLZAPFEL, W. Biogenic amines and their production by microorganisms in food. Trends in food science & technology, 1994, 5, s. 42-49
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. 3. vydání. Tábor: Ossis, 2009, 623 s. ISBN 978-80-86659-16-9
SILLA SANTOS, M. H. Toxic nitrogen compounds produced during processing: biogenic amines, ethyl carbamides, nitrosamines. In: ADAMS, M. R., NOUT, M. J. R. (ed.). Fermentation and food safety. Gaithersburg: Aspen Publishers, Inc., 2001. s. 119-140. ISBN 0-8342-1843-7
KOTSOUMANIS, K., TASSOU, C., NYCHAS, G. J. E. Biogenic amines in foods. In: JUNEJA, V. K., SOFOS, J. N. (ed.). Pathogens and toxins in foods: challenges and interventions. Washington, DC: ASM Press, 2010. s. 248-274. ISBN 978-1-55581-459-5
HALÁSZ, A., BARÁTH, A., SIMON-SARKADI, L., HOLZAPFEL, W. Biogenic amines and their production by microorganisms in food. Trends in food science & technology, 1994, 5, s. 42-49
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala velkou teoretickou znalost studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Otázky:
doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D.: Jsou stanoveny povolené limity biogenních aminů v mase? Mají nativní enzymy v mase schopnost tvořit biogenní aminy?