Polyfenoly a jejich protinádorové účinky jsou studovány po mnoho let. Vykazují řadu biologicky významných funkcí, jako je ochrana proti oxidačnímu stresu a degeneračním onemocněním. Experimentální údaje ukazují, že většina z těchto biologických funkcí může být přičtena jejich antioxidační aktivitě. Cílem diplomové práce bylo sledovat vliv polyfenolů extrahovaných z květů bylin (B. perennis, T. officinale, T. pratensis, C. intybus) na proliferaci buněk. Navíc byl také zkoumán jejich antimikrobiální efekt. Antiproliferační efekt byl vyhodnocen pomocí MTT testu za použití různých koncentrací polyfenolů. Testy byly provedeny pomocí dvou buněčných linií (HaCaT, HepG2). Antimikrobiální efekt byl vyhodnocen pomocí diskové difúzní metody za použití mikroorganismů E. coli, S. aureus, C. albicans a A. niger.
Anotace v angličtině
Polyphenols and their antitumor effects have been studied for many years. They exhibit a number of biologically important functions such as protection against oxidative stress and degenerations diseases. Experimental data show that most of these biological functions may be attributed to their antioxidant activity. The aim of thesis was to analyze the influence of polyphenols extracted from flowers herbs (B. perennis, T. officinale, T. pratensis, C. intybus) to cell proliferation. Moreover there was also studied their antimicrobial effect. Antiproliferative effect was evaluated by MTT assay with different concentrations of polyphenols. Tests were performed with two cell lines (HaCaT, HepG2). Antimicrobial effect was evaluted with the disk diffusion method for the use of us micro-organisms E. coli, S. aureus, C. albicans and A. niger.
Klíčová slova
Proliferace, polyfenolické látky, kultivace buněk, květy bylin.
Klíčová slova v angličtině
Proliferation, polyphenolic substances, cell culture, flowers herbs.
Rozsah průvodní práce
83 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Polyfenoly a jejich protinádorové účinky jsou studovány po mnoho let. Vykazují řadu biologicky významných funkcí, jako je ochrana proti oxidačnímu stresu a degeneračním onemocněním. Experimentální údaje ukazují, že většina z těchto biologických funkcí může být přičtena jejich antioxidační aktivitě. Cílem diplomové práce bylo sledovat vliv polyfenolů extrahovaných z květů bylin (B. perennis, T. officinale, T. pratensis, C. intybus) na proliferaci buněk. Navíc byl také zkoumán jejich antimikrobiální efekt. Antiproliferační efekt byl vyhodnocen pomocí MTT testu za použití různých koncentrací polyfenolů. Testy byly provedeny pomocí dvou buněčných linií (HaCaT, HepG2). Antimikrobiální efekt byl vyhodnocen pomocí diskové difúzní metody za použití mikroorganismů E. coli, S. aureus, C. albicans a A. niger.
Anotace v angličtině
Polyphenols and their antitumor effects have been studied for many years. They exhibit a number of biologically important functions such as protection against oxidative stress and degenerations diseases. Experimental data show that most of these biological functions may be attributed to their antioxidant activity. The aim of thesis was to analyze the influence of polyphenols extracted from flowers herbs (B. perennis, T. officinale, T. pratensis, C. intybus) to cell proliferation. Moreover there was also studied their antimicrobial effect. Antiproliferative effect was evaluated by MTT assay with different concentrations of polyphenols. Tests were performed with two cell lines (HaCaT, HepG2). Antimicrobial effect was evaluted with the disk diffusion method for the use of us micro-organisms E. coli, S. aureus, C. albicans and A. niger.
Klíčová slova
Proliferace, polyfenolické látky, kultivace buněk, květy bylin.
Klíčová slova v angličtině
Proliferation, polyphenolic substances, cell culture, flowers herbs.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika jednotlivých polyfenolů.
Vliv polyfenolů na lidský organismus.
Seznámit se s kultivací buněk.
II. Praktická část
Metodika buněčné kultivace a mikrobiologie.
Základní testy v metodách testování.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika jednotlivých polyfenolů.
Vliv polyfenolů na lidský organismus.
Seznámit se s kultivací buněk.
II. Praktická část
Metodika buněčné kultivace a mikrobiologie.
Základní testy v metodách testování.
Seznam doporučené literatury
[1]ROSYTAL, S. Nový přehled biologie, Scientia, Praha, 2003.
[2]ALBERTS, B. et al. Molecular Biology of the Cell 4th ed., Garland
Science, 2002
[3]SNUSTAD, D. P. a kol. Genetika, Nakladatelství Masarykovy univerzity, Brno, 2009.
[4]Scientific databases {Web of Science, Science Direct}.
Seznam doporučené literatury
[1]ROSYTAL, S. Nový přehled biologie, Scientia, Praha, 2003.
[2]ALBERTS, B. et al. Molecular Biology of the Cell 4th ed., Garland
Science, 2002
[3]SNUSTAD, D. P. a kol. Genetika, Nakladatelství Masarykovy univerzity, Brno, 2009.
[4]Scientific databases {Web of Science, Science Direct}.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Na doplňující otázky reagovala správně.
Otázky:
Mgr. Magda Doležalová, Ph.D.: Bylo provedení extraktů součástí praktické části?
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Proč byly vybrány právě extrakty z jedlých květů?
Doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Jak byste zhodnotila obsahy fenolických látek v jedlých květech ve srovnání s pivem a vínem?
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Jaký byl zdroj jedlých květů?