Tématem předložené diplomové práce jsou poruchy příjmu potravy u mladých žen. Práce se skládá z teoretické a praktické části, přičemž v části teoretické jsou poruchy příjmu potravy vymezeny a jsou uvedeny jejich základní charakteristiky. Následně je pozornost zaměřena na výskyt mentální anorexie a mentální bulimie v minulosti, na příčiny vzniku těchto poruch a jejich prevenci, možné následky a léčbu. Cílem praktické části je zjistit, jakým způsobem probíhá proces vývoje poruchy příjmu potravy od vzniku až po její odeznění. Za tímto účelem je použit kvalitativní výzkum s metodou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvoří osm mladých žen, které v minulosti prodělaly poruchu příjmu potravy a jejichž stav je v současné době již stabilizovaný. Data, která se v průběhu výzkumu vytvořila, jsou zpracována pomocí otevřeného kódování a celkové vyhodnocení výsledků výzkumu je uvedeno v poslední kapitole praktické části diplomové práce.
Anotace v angličtině
The subjects of the thesis are disorders of the food intake relating to young women. The work consists of a theoretical and a practical part. In the theoretical part the food intake disorders are described and their basic features are introdused here. Then the attention is focused on the occurrance of the anorexia nervosa and the mental bulimy in the past, on the reasons of beginnings of these disorders and their prevention, possible after-effects and treatment. The goal of the practical part is to find out how the process of evolution of food intake disorder proceeds from the beginning to the end. The qualitative research with the method of semistructured dialologue is used for this purpose. The experimental sample is formed by eight young women who used to go through a food intake disorder and whose contidion is now stabilized. The data which were created during the research are processed by the means of opened coding and the evaluation of the results of the research is introduced in the last chapter of the practical part.
Klíčová slova
Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie, prevence, léčba
Tématem předložené diplomové práce jsou poruchy příjmu potravy u mladých žen. Práce se skládá z teoretické a praktické části, přičemž v části teoretické jsou poruchy příjmu potravy vymezeny a jsou uvedeny jejich základní charakteristiky. Následně je pozornost zaměřena na výskyt mentální anorexie a mentální bulimie v minulosti, na příčiny vzniku těchto poruch a jejich prevenci, možné následky a léčbu. Cílem praktické části je zjistit, jakým způsobem probíhá proces vývoje poruchy příjmu potravy od vzniku až po její odeznění. Za tímto účelem je použit kvalitativní výzkum s metodou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvoří osm mladých žen, které v minulosti prodělaly poruchu příjmu potravy a jejichž stav je v současné době již stabilizovaný. Data, která se v průběhu výzkumu vytvořila, jsou zpracována pomocí otevřeného kódování a celkové vyhodnocení výsledků výzkumu je uvedeno v poslední kapitole praktické části diplomové práce.
Anotace v angličtině
The subjects of the thesis are disorders of the food intake relating to young women. The work consists of a theoretical and a practical part. In the theoretical part the food intake disorders are described and their basic features are introdused here. Then the attention is focused on the occurrance of the anorexia nervosa and the mental bulimy in the past, on the reasons of beginnings of these disorders and their prevention, possible after-effects and treatment. The goal of the practical part is to find out how the process of evolution of food intake disorder proceeds from the beginning to the end. The qualitative research with the method of semistructured dialologue is used for this purpose. The experimental sample is formed by eight young women who used to go through a food intake disorder and whose contidion is now stabilized. The data which were created during the research are processed by the means of opened coding and the evaluation of the results of the research is introduced in the last chapter of the practical part.
Klíčová slova
Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie, prevence, léčba
Stanovení předmětu výzkumu a výzkumné strategie.
Zpracování teoretické části práce - teoretická analýza problému, operacionalizace pojmů.
Zpracování praktické části - stanovení výzkumné otázky, volba výzkumných metod, vymezení výzkumného vzorku.
Provedení výzkumu, vyhodnocení a analýza získaných dat, shrnutí výzkumu.
Zpracování závěrů vyplývajících z výzkumu.
Zásady pro vypracování
Stanovení předmětu výzkumu a výzkumné strategie.
Zpracování teoretické části práce - teoretická analýza problému, operacionalizace pojmů.
Zpracování praktické části - stanovení výzkumné otázky, volba výzkumných metod, vymezení výzkumného vzorku.
Provedení výzkumu, vyhodnocení a analýza získaných dat, shrnutí výzkumu.
Zpracování závěrů vyplývajících z výzkumu.
Seznam doporučené literatury
COOPER, Peter J. Mentální bulimie a záchvatovité přejídání: jak se uzdravit. Olomouc: Votobia, 1995. ISBN 80-85885-97-2.
GROGAN, Sarah. Body image: psychologie nespokojenosti s vlastním tělem. Praha: Grada, 2000. Psyché. ISBN 80-7169-907-1.
KRCH, František David. Poruchy příjmu potravy. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2005. Psyché. ISBN 802470840X.
MAJ, Mario et al. Eating Disorders. 2. series. Chichester: John Wiley & Sons Ltd, 2003. ISBN 0-470-84865-0.
MALONEY, Michael. O poruchách příjmu potravy. Praha: Lidové noviny, 1997. Linka důvěry. ISBN 80-7106-248-0.
NOVÁK, Michal. Společnost, kultura a poruchy příjmu potravin. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2010. ISBN 978-80-7204-657-7.
PAPEŽOVÁ, Hana et al. Spektrum poruch příjmu potravy: interdisciplinární přístup. Praha: Grada, 2010. Psyché. ISBN 978-80-247-2425-6.
VÁGNEROVÁ, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese. 4. vyd. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-414-4.
Seznam doporučené literatury
COOPER, Peter J. Mentální bulimie a záchvatovité přejídání: jak se uzdravit. Olomouc: Votobia, 1995. ISBN 80-85885-97-2.
GROGAN, Sarah. Body image: psychologie nespokojenosti s vlastním tělem. Praha: Grada, 2000. Psyché. ISBN 80-7169-907-1.
KRCH, František David. Poruchy příjmu potravy. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2005. Psyché. ISBN 802470840X.
MAJ, Mario et al. Eating Disorders. 2. series. Chichester: John Wiley & Sons Ltd, 2003. ISBN 0-470-84865-0.
MALONEY, Michael. O poruchách příjmu potravy. Praha: Lidové noviny, 1997. Linka důvěry. ISBN 80-7106-248-0.
NOVÁK, Michal. Společnost, kultura a poruchy příjmu potravin. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2010. ISBN 978-80-7204-657-7.
PAPEŽOVÁ, Hana et al. Spektrum poruch příjmu potravy: interdisciplinární přístup. Praha: Grada, 2010. Psyché. ISBN 978-80-247-2425-6.
VÁGNEROVÁ, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese. 4. vyd. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-414-4.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Wiegerová upozorňuje studentku, že si stanovila nevhodně výzkumný cíl
Studentka odpověděla na dotaz vedoucí i oponentky adekvátně, na některé z nich v rámci prezentace.