Diplomová práce se zabývá srovnáním konzumace tradičních pokrmů mezi městy a vesni-cemi dvou regionů a to Haná a Slovácko. V teoretické části je popsán vývoj tradiční české lidové stravy od pravěku až po současnost. Dále je zde popis tradiční lidové stravy na Hané a na Slovácku.
Praktická část se zabývá vyhodnocením sestaveného dotazníku, zabývajícího se tradičními potravinami a pokrmy, který byl vyplněn respondenty dvou regionů (Slovácko, Haná). Od-povědi na jednotlivé otázky jsou vyhodnoceny pomocí grafů a slovního hodnocení. V závěru práce jsou zhodnoceny zjištěné výsledky.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the comparison of traditional dishes consumption between towns and villages in two regions - Hana and Slovacko. The theoretical part provides a description of traditional Czech vernacular diet evolution from the prehistoric times until now. Besides that in this part there is also a description of traditional vernacular diets of Hana and Slovacko regions.
The practical part deals with the evaluation of a questionnaire on traditional food and dishes, which was filled in by respondents from the two regions (Slovacko and Hana). An-swers to individual questions have been assessed both verbally and graphically. The results are discussed in the concluding part of the thesis.
Klíčová slova
tradiční potraviny a pokrmy, lidová strava, Haná, Slovácko
Klíčová slova v angličtině
traditional food and dishes, vernacular diet, Hana region, Slovacko region
Rozsah průvodní práce
90 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá srovnáním konzumace tradičních pokrmů mezi městy a vesni-cemi dvou regionů a to Haná a Slovácko. V teoretické části je popsán vývoj tradiční české lidové stravy od pravěku až po současnost. Dále je zde popis tradiční lidové stravy na Hané a na Slovácku.
Praktická část se zabývá vyhodnocením sestaveného dotazníku, zabývajícího se tradičními potravinami a pokrmy, který byl vyplněn respondenty dvou regionů (Slovácko, Haná). Od-povědi na jednotlivé otázky jsou vyhodnoceny pomocí grafů a slovního hodnocení. V závěru práce jsou zhodnoceny zjištěné výsledky.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the comparison of traditional dishes consumption between towns and villages in two regions - Hana and Slovacko. The theoretical part provides a description of traditional Czech vernacular diet evolution from the prehistoric times until now. Besides that in this part there is also a description of traditional vernacular diets of Hana and Slovacko regions.
The practical part deals with the evaluation of a questionnaire on traditional food and dishes, which was filled in by respondents from the two regions (Slovacko and Hana). An-swers to individual questions have been assessed both verbally and graphically. The results are discussed in the concluding part of the thesis.
Klíčová slova
tradiční potraviny a pokrmy, lidová strava, Haná, Slovácko
Klíčová slova v angličtině
traditional food and dishes, vernacular diet, Hana region, Slovacko region
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vývoj lidové stravy
Tradiční pokrmy Slovácka
Tradiční pokrmy Hané
II. Praktická část
Vyhodnocení jednotlivých otázek dotazníku dle odpovědí respondentů Slovácka a Hané
Srovnání četnosti konzumace tradičních potravin a pokrmů v regionech Slovácko a Haná, ve městě a na vesnici
Četnost konzumace tradičních pokrmů v restauracích a domácnostech
Srovnání času stráveného přípravou tradičních pokrmů v domácnostech
Srovnání četnosti přípravy tradičních pokrmů v domácnostech
Vyhodnocení názoru respondentů na přípravu, cenu, oblíbenost tradičních potravin
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vývoj lidové stravy
Tradiční pokrmy Slovácka
Tradiční pokrmy Hané
II. Praktická část
Vyhodnocení jednotlivých otázek dotazníku dle odpovědí respondentů Slovácka a Hané
Srovnání četnosti konzumace tradičních potravin a pokrmů v regionech Slovácko a Haná, ve městě a na vesnici
Četnost konzumace tradičních pokrmů v restauracích a domácnostech
Srovnání času stráveného přípravou tradičních pokrmů v domácnostech
Srovnání četnosti přípravy tradičních pokrmů v domácnostech
Vyhodnocení názoru respondentů na přípravu, cenu, oblíbenost tradičních potravin
Seznam doporučené literatury
1) VELÍŠEK, V. Chemie potravin 1. 1. vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 352 s.
2) ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, M.: Česká strava lidová, Praha: Družstevní práce v Praze, 1945. 631 s.
3) ČAGÁNEK, J.:Sylabus výuky tradičních pokrmů a potravin Slovácka a Valašska: Písemná závěrečná práce. Evropský polytechnický institut, s.r.o. 1. Vysoká soukromá škola na Moravě 2009
4) MLČEK, J.; ROP, O.; MAREČKOVÁ GABRLÍKOVÁ, S.: Tradiční potraviny a pokrmy na slovácku. Slovácko 2010, 65-75 s.
Seznam doporučené literatury
1) VELÍŠEK, V. Chemie potravin 1. 1. vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 352 s.
2) ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, M.: Česká strava lidová, Praha: Družstevní práce v Praze, 1945. 631 s.
3) ČAGÁNEK, J.:Sylabus výuky tradičních pokrmů a potravin Slovácka a Valašska: Písemná závěrečná práce. Evropský polytechnický institut, s.r.o. 1. Vysoká soukromá škola na Moravě 2009
4) MLČEK, J.; ROP, O.; MAREČKOVÁ GABRLÍKOVÁ, S.: Tradiční potraviny a pokrmy na slovácku. Slovácko 2010, 65-75 s.
Přílohy volně vložené
Dotazník zabývající se tradičními potravinami a pokrmy, jejich přípravou a konzumací
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Buňka: Jaký je rozdíl mezi pojmy jídlo a pokrm?
Studentka na otázky komise reagovala správně, věcně, pohotově.