Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou a vlastnostmi luštěnin a olejnin. Mezi sledované plodiny byly zařazeny čočka, hrách, fazol, mungo, bob, řepka a slunečnice. Dále je v práci popsán postup při nakličování vybraných druhů semen. Praktická část se zabývá obsahem antioxidantů, jejich vlastnostmi, obsahem polyfenolů a minerálních látek sledovaných plodin v různých časových stádiích vývojového růstu při klíčení.
Anotace v angličtině
This thesis in the theoretical part deals with the characteristics and properties of pulses and oilseeds. Among the crop were included lentils, peas, beans, mung, horse beans, canola, sunflower. Further there is described the germination proces of selected seeds. The practical part deals with the content of antioxidants, their properties, polyphenols and minerals studied crops at different stages of development growth during germination.
Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou a vlastnostmi luštěnin a olejnin. Mezi sledované plodiny byly zařazeny čočka, hrách, fazol, mungo, bob, řepka a slunečnice. Dále je v práci popsán postup při nakličování vybraných druhů semen. Praktická část se zabývá obsahem antioxidantů, jejich vlastnostmi, obsahem polyfenolů a minerálních látek sledovaných plodin v různých časových stádiích vývojového růstu při klíčení.
Anotace v angličtině
This thesis in the theoretical part deals with the characteristics and properties of pulses and oilseeds. Among the crop were included lentils, peas, beans, mung, horse beans, canola, sunflower. Further there is described the germination proces of selected seeds. The practical part deals with the content of antioxidants, their properties, polyphenols and minerals studied crops at different stages of development growth during germination.
3.Zpracujte poznatky o antioxidační aktivitě rostlin a o výskytu minerálních prvků.
II. Praktická část
1.Proveďte pěstování naklíčených semen vybraných olejnin a luštěnin.
2.V napěstovaných vzorcích v časových intervalech stanovte obsah minerálních prvků a antioxidačních vlastností.
3.Výsledky přehledně zpracujte a diskutujte s literaturou.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
1.Charakterizujte význam naklíčených semen.
2.Popište vlastnosti semen olejnin a luštěnin.
3.Zpracujte poznatky o antioxidační aktivitě rostlin a o výskytu minerálních prvků.
II. Praktická část
1.Proveďte pěstování naklíčených semen vybraných olejnin a luštěnin.
2.V napěstovaných vzorcích v časových intervalech stanovte obsah minerálních prvků a antioxidačních vlastností.
3.Výsledky přehledně zpracujte a diskutujte s literaturou.
Seznam doporučené literatury
[1]VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I., OSSIS, Tábor 2009.
[2]PROCHÁZKA, S. a kol. Botanika: morfologie a fyziologie rostlin, MZLU, Brno 2007.
[3]JABLONSKÝ, I. Pěstujeme klíčící osivo a výhonky, Grada Publishing, a.s., Praha 2005.
[4]KUBÁT, K. a kol. Botanika, Scientia, Praha 2003.
Seznam doporučené literatury
[1]VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I., OSSIS, Tábor 2009.
[2]PROCHÁZKA, S. a kol. Botanika: morfologie a fyziologie rostlin, MZLU, Brno 2007.
[3]JABLONSKÝ, I. Pěstujeme klíčící osivo a výhonky, Grada Publishing, a.s., Praha 2005.
[4]KUBÁT, K. a kol. Botanika, Scientia, Praha 2003.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D.- vedoucí DP- přednesl komisi své stanovisko vedoucího DP.
Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D. - oponent DP - sdělia komise své stanovisko a zadala studentce otázky:
1. V práci se zmiňujete nepřesně o nemoci zvané favismus. Můžete toto onemocnění blíže charakterizovat?
2. Definujte co je mastná kyselina a co je aminokyselina. Jmenujte příklady.
3. Co je absorbance a jak se rozměrově vyjadřuje?
4. Uveďte některé obsahy minerálních látek z Vaší DP již přepočtené na mg/kg sušiny či čerstvé hmoty.
5. Jak byly měřeny minerální látky? Metodika se trošku rozchází s výsledkovou částí.
6. Definujte co je to UV/VIS, spektrofotometrie a AAS.
Prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.- nutné upřesnění pojmů a připomínka k tvorbě standartních vzorků
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D. - upřesnění pojmů - minerály a minerální látky
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v souvislostech a zvládla i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.