Diplomová práce se zabývá obsahem antioxidační kapacity, celkovým obsahem polyfenolů a minerálních látek ve vybraných druzích naklíčených semen zrnin. Teoretická část pojednává o procesu klíčení semen, jejich postupech a stručně charakterizuje zvolené druhy obilovin a zeleniny. Zaměřuje se na jejich obsahové látky před a během klíčení, zejména na antioxidanty a jejich příznivé účinky na lidský organismus. V praktické části jsou popsány a vyhodnoceny stanovené výsledky laboratorních analýz u vybraných vzorků.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the content of antioxidant capacity, total content of polyphenols and minerals in selected species of grain sprouted seeds. The theoretical part discusses the process of seed germination, their practices and briefly describes selected types of cereals and vegetables. It focuses on the content of the substance before and during germination,especially in antioxidants and their beneficial effects on the human organism. In the practical part of the evaluation is described and results of laboratory analyzes of selected samples.
Diplomová práce se zabývá obsahem antioxidační kapacity, celkovým obsahem polyfenolů a minerálních látek ve vybraných druzích naklíčených semen zrnin. Teoretická část pojednává o procesu klíčení semen, jejich postupech a stručně charakterizuje zvolené druhy obilovin a zeleniny. Zaměřuje se na jejich obsahové látky před a během klíčení, zejména na antioxidanty a jejich příznivé účinky na lidský organismus. V praktické části jsou popsány a vyhodnoceny stanovené výsledky laboratorních analýz u vybraných vzorků.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the content of antioxidant capacity, total content of polyphenols and minerals in selected species of grain sprouted seeds. The theoretical part discusses the process of seed germination, their practices and briefly describes selected types of cereals and vegetables. It focuses on the content of the substance before and during germination,especially in antioxidants and their beneficial effects on the human organism. In the practical part of the evaluation is described and results of laboratory analyzes of selected samples.
1.Popište obecně význam rostlinných surovin a hlavně se zaměřte na naklíčená semena.
2.Charakterizujte semena obilovin a vybraných zelenin.
3.Zpracujte poznatky o antioxidační aktivitě a minerálních prvcích ve výživě člověka.
II. Praktická část
1.Proveďte naklíčení a odběr klíčků v časových intervalech u vybraných obilovin a zeleniny.
2.Stanovte vybrané chemické parametry klíčků.
3.Výsledky přehledně zpracujte a diskutujte s literaturou.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
1.Popište obecně význam rostlinných surovin a hlavně se zaměřte na naklíčená semena.
2.Charakterizujte semena obilovin a vybraných zelenin.
3.Zpracujte poznatky o antioxidační aktivitě a minerálních prvcích ve výživě člověka.
II. Praktická část
1.Proveďte naklíčení a odběr klíčků v časových intervalech u vybraných obilovin a zeleniny.
2.Stanovte vybrané chemické parametry klíčků.
3.Výsledky přehledně zpracujte a diskutujte s literaturou.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Passwater, A. R. O antioxidantech, PRAGMA, Praha 2002.
[3] Jablonský, I. Pěstujeme klíčící osivo a výhonky, GRADA, Praha 2005.
[4] Petrošová, K. Antioxidanty:zpomalte čas dietou, SUN, Praha 2010.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Passwater, A. R. O antioxidantech, PRAGMA, Praha 2002.
[3] Jablonský, I. Pěstujeme klíčící osivo a výhonky, GRADA, Praha 2005.
[4] Petrošová, K. Antioxidanty:zpomalte čas dietou, SUN, Praha 2010.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D.- seznámil členy komise se svým stanoviskem vedoucího DP.
Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.- oponent DP - seznámila se svým stanoviskem a položila studentce tyto otázky:
1. Jmenujte esenciální aminokyseliny a vysvětlete pojem esenciální.
2. Jak je v práci myšlena zmínka o detoxikaci v těhotenství pomocí pohankových klíčků? Domnívám se, že z hlediska výživy je detoxikace těhotným ženám zapovězena.
3. Jak je myšleno klíčení pohankových krup? Mají kroupy klíčky?
4. Prosím o vysvětlení pojmu žluknutí tuků, ovšem nikoliv díky nízkému příjmu vitaminu E naším tělem jako je uvedeno v práci.
5. Píšete v práci, že zeleniny a ovoce by mělo být v naší stravě více než dost. Kolik to tedy je konkrétně?
6. V práci uvádíte, že při zánětlivých nemocech či poraněních se uvolní ionty, mohou se vytvořit radikály, ale že ty vznikají i při běžném metabolizmu. Můžete tuto ptroblematiku vysvětlit blíže? O jaké ionty se jedná?
7. Co je mineralizace vzorků a princip AAS.
8. Vysvětlete pojem absorbance a v čem se udává?
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.