Cílem bakalářské práce bylo popsat využití vybraných bylin v gastronomii. Bakalářská práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je zaměřena na charakteristiku, historii a příznivé účinky bylin, druhá kapitola se zabývá obecným využitím bylin v gastronomii, třetí kapitola charakterizuje důležité složky bylin, např. éterické oleje, alkaloidy, třísloviny, vitaminy, glykosidy, minerální látky a jiné. Poslední kapitola je věnována konkrétním by-linám. V bakalářské práci je popsáno 16 druhů, které byly vybrány hlavně podle oblíbe-nosti a známosti. U každé byliny je kladen důraz na botanický popis, využití v gastronomii a lékařství.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to describe the use of chosen herbs in gastronomy. The thesis is classified into 4 chapters. First chapter is focused on characteristics, history and prosperous effects, second chapter deals with general use of herbs in gastronomy, third chapter charac-terizes important herb components, e.g. etheric oils, alkaloids, tannins, vitamins, glycosides, minerals etc. Last part of the thesis is dedicated to particular herbs. 16 types of herbs, which were chosen according to their popularity and general knowledge, are depictured in the thesis. Emphasis is placed on botanical description, use in gastronomy and use in medicine.
Cílem bakalářské práce bylo popsat využití vybraných bylin v gastronomii. Bakalářská práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je zaměřena na charakteristiku, historii a příznivé účinky bylin, druhá kapitola se zabývá obecným využitím bylin v gastronomii, třetí kapitola charakterizuje důležité složky bylin, např. éterické oleje, alkaloidy, třísloviny, vitaminy, glykosidy, minerální látky a jiné. Poslední kapitola je věnována konkrétním by-linám. V bakalářské práci je popsáno 16 druhů, které byly vybrány hlavně podle oblíbe-nosti a známosti. U každé byliny je kladen důraz na botanický popis, využití v gastronomii a lékařství.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to describe the use of chosen herbs in gastronomy. The thesis is classified into 4 chapters. First chapter is focused on characteristics, history and prosperous effects, second chapter deals with general use of herbs in gastronomy, third chapter charac-terizes important herb components, e.g. etheric oils, alkaloids, tannins, vitamins, glycosides, minerals etc. Last part of the thesis is dedicated to particular herbs. 16 types of herbs, which were chosen according to their popularity and general knowledge, are depictured in the thesis. Emphasis is placed on botanical description, use in gastronomy and use in medicine.
Obecná charakteristika bylin
Nejdůležitější složky bylin
Charakteristika vybraných druhů bylin se zaměřením na jejich využití v gastronomii, případně lékařství
Zásady pro vypracování
Obecná charakteristika bylin
Nejdůležitější složky bylin
Charakteristika vybraných druhů bylin se zaměřením na jejich využití v gastronomii, případně lékařství
Seznam doporučené literatury
ROBBERS, J.E. Tyler's Herbs of Choice: The Therapeutic Use of Phytomedicinals. New York: Haworth Herbal Press, 1999, 287 s. ISBN: 0-7890-0159-4
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. 2. vyd., Tábor: OSSIS, 2002, 368 s. ISBN 80-86659-02-X
MORADKHANI, H., SARGSYAN, E., BIBAK, H., NASERI, B., SADAT HOSSEINI, M., FAYAZI BARJIN, A., MEFTAHIZADE, H. Melissa officinalis L., a valuable medicine plant: A review. Journal of Medicinal Plants Research, 2010, vol. 4, s. 2753-2759
Seznam doporučené literatury
ROBBERS, J.E. Tyler's Herbs of Choice: The Therapeutic Use of Phytomedicinals. New York: Haworth Herbal Press, 1999, 287 s. ISBN: 0-7890-0159-4
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. 2. vyd., Tábor: OSSIS, 2002, 368 s. ISBN 80-86659-02-X
MORADKHANI, H., SARGSYAN, E., BIBAK, H., NASERI, B., SADAT HOSSEINI, M., FAYAZI BARJIN, A., MEFTAHIZADE, H. Melissa officinalis L., a valuable medicine plant: A review. Journal of Medicinal Plants Research, 2010, vol. 4, s. 2753-2759
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucí práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Otázky komise:
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Jaké je využití pastináku?
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D.: Která část lichořeřišnice se konzumuje?
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Které byliny mají antioxidační účinky?
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Ovlivňuje tepelná úprava důležité složky bylin?