Diplomová práce se zabývá obsahem polyfenolických látek ve vybraných odrůdách révy
vinné. K analýzám byly použity extrakty ze tří druhů hroznů. Jeden druh byl z bílých hroznů Muškátu moravského a dva další druhy byly z hroznů Burgundy modré a Frankovky. Dále byla stanovena antioxidační a antimikrobiální aktivita extraktů z daných odrůd. Vzorky byly hodnoceny pomocí vhodnými metodami, jejími postupy a výpočty byly získány jednotlivé výsledky.
Anotace v angličtině
Diploma thesis deals with content of polyphenolic substances in selected varieties of grapes. For analysis were used extracts from three kinds of grapes. The first was a cultivar of white grapes of Muškát moravský and the other cultivars were the grapes of Burgunda modrá and Frankovka. Next was determined antioxidant and antimicrobial activity of extract from the mentioned cultivars. The samples were evaluated using approriate methods, its procedures and calculations were obtained individual results.
Diplomová práce se zabývá obsahem polyfenolických látek ve vybraných odrůdách révy
vinné. K analýzám byly použity extrakty ze tří druhů hroznů. Jeden druh byl z bílých hroznů Muškátu moravského a dva další druhy byly z hroznů Burgundy modré a Frankovky. Dále byla stanovena antioxidační a antimikrobiální aktivita extraktů z daných odrůd. Vzorky byly hodnoceny pomocí vhodnými metodami, jejími postupy a výpočty byly získány jednotlivé výsledky.
Anotace v angličtině
Diploma thesis deals with content of polyphenolic substances in selected varieties of grapes. For analysis were used extracts from three kinds of grapes. The first was a cultivar of white grapes of Muškát moravský and the other cultivars were the grapes of Burgunda modrá and Frankovka. Next was determined antioxidant and antimicrobial activity of extract from the mentioned cultivars. The samples were evaluated using approriate methods, its procedures and calculations were obtained individual results.
Charakterizujte dané odrůdy révy vinné a její fenolitická stádia.
Popište chemické složení, fenolitické látky a třísloviny révy vinné.
II. Praktická část
Proveďte sběr vzorků daných odrůd révy vinné.
Analyzujte jednotlivé odrůdy révy vinné a popište metody použité při stanovování obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity.
Vyhodnoťte zjištěné výsledky.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte dané odrůdy révy vinné a její fenolitická stádia.
Popište chemické složení, fenolitické látky a třísloviny révy vinné.
II. Praktická část
Proveďte sběr vzorků daných odrůd révy vinné.
Analyzujte jednotlivé odrůdy révy vinné a popište metody použité při stanovování obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity.
Vyhodnoťte zjištěné výsledky.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] DOSTÁL, J. a kol. Biochemie pro bakaláře, MU Brno 2008.
[3] PAVLOUŠEK, P. Encyklopedie révy vinné, Computer Press, a. s., Brno 2008.
[4] IVANOVA, V a kol.. Determination of the polyphenol contents in Macedonian grapes and wines by standardized spectrophotometric methods, J. Serb. Chem. Soc., 2009, 75, s. 45-59.
[5] JIN, Z.M, a kol. Phenolic Compound Profiles in Berry Skins from Nine Red Wine Grape Cultivars in Northwest China, Molecules, 2009, 14, s. 4923-4935.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] DOSTÁL, J. a kol. Biochemie pro bakaláře, MU Brno 2008.
[3] PAVLOUŠEK, P. Encyklopedie révy vinné, Computer Press, a. s., Brno 2008.
[4] IVANOVA, V a kol.. Determination of the polyphenol contents in Macedonian grapes and wines by standardized spectrophotometric methods, J. Serb. Chem. Soc., 2009, 75, s. 45-59.
[5] JIN, Z.M, a kol. Phenolic Compound Profiles in Berry Skins from Nine Red Wine Grape Cultivars in Northwest China, Molecules, 2009, 14, s. 4923-4935.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
mapy, schémata
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Mgr. Burešová: Jste v souladu s jinými zjištěnými výsledky? Můžete to specifikovat?
Studentka na otázky komise odpovídala méně pohotově.