Téma bakalářské práce je ?Výživa pacientů na ARO/JIP. V teoretické části jsou popsány základní složky výživy, vysvětleny patofyziologické procesy u kriticky nemoc-ných. Jsou zde zmíněny nejdůležitější způsoby zajištění výživy u pacientů v intenzivní a resuscitační péči a především stěžejní role sestry při poskytování ošetřovatelské péče u těchto pacientů.
V praktické části zjišťuji z dotazníku pomocí kvantitativního sběru dat teoretické znalosti sester z oblasti parenterální a enterální výživy a mapuji dovednosti sester při aplikaci a péči o pacienty s parenterální a enterální výživou. Metodou pozorování následně ověřuji v praxi správnost provádění ošetřovatelských postupů z dané oblasti dle standardů ošetřovatelské péče. Všechna data jsou vyhodnocena a přenesena do grafů a tabulek, doplněná komentářem, v nichž jsou uvedeny výsledky šetření.
Anotace v angličtině
The subject matter of this thesis is nutrition for critically ill patients. The theoretical section describes the basic components of nutrition, and explains pathophysiological pro-cesses in critically ill patients. Additionally, mention is given to key ways to ensure the nutritional requirements of patients receiving intensive care and following resuscitation, while stress is placed on the pivotal role of nursing staff in providing care for such patients.
The practical section details the data obtained by the author via a questionnaire given to nurses. This research gauges the theoretical knowledge of such staff on parenteral and enteral nutrition, as well as discerning the skills possessed by nurses in administering the same and caring for patients requiring such nutrition. A comparison is made of the methods of observation carried out in reality to the correct implementation of nursing practices according to qualified standards of nursing care. All data are then evaluated and transferred to graphs and tables, supplemented by a commentary on the results of the research.
Klíčová slova
parenterální výživa, enterální výživa, dotazník, pozorování
Téma bakalářské práce je ?Výživa pacientů na ARO/JIP. V teoretické části jsou popsány základní složky výživy, vysvětleny patofyziologické procesy u kriticky nemoc-ných. Jsou zde zmíněny nejdůležitější způsoby zajištění výživy u pacientů v intenzivní a resuscitační péči a především stěžejní role sestry při poskytování ošetřovatelské péče u těchto pacientů.
V praktické části zjišťuji z dotazníku pomocí kvantitativního sběru dat teoretické znalosti sester z oblasti parenterální a enterální výživy a mapuji dovednosti sester při aplikaci a péči o pacienty s parenterální a enterální výživou. Metodou pozorování následně ověřuji v praxi správnost provádění ošetřovatelských postupů z dané oblasti dle standardů ošetřovatelské péče. Všechna data jsou vyhodnocena a přenesena do grafů a tabulek, doplněná komentářem, v nichž jsou uvedeny výsledky šetření.
Anotace v angličtině
The subject matter of this thesis is nutrition for critically ill patients. The theoretical section describes the basic components of nutrition, and explains pathophysiological pro-cesses in critically ill patients. Additionally, mention is given to key ways to ensure the nutritional requirements of patients receiving intensive care and following resuscitation, while stress is placed on the pivotal role of nursing staff in providing care for such patients.
The practical section details the data obtained by the author via a questionnaire given to nurses. This research gauges the theoretical knowledge of such staff on parenteral and enteral nutrition, as well as discerning the skills possessed by nurses in administering the same and caring for patients requiring such nutrition. A comparison is made of the methods of observation carried out in reality to the correct implementation of nursing practices according to qualified standards of nursing care. All data are then evaluated and transferred to graphs and tables, supplemented by a commentary on the results of the research.
Klíčová slova
parenterální výživa, enterální výživa, dotazník, pozorování
V teoretické části definovat enterální a parenterální výživu. Popsat základní složky potravy, indikace, způsoby aplikace, komplikace při podávání parenterální a enterální výživy. Popsat ošetřovatelské postupy a úlohu sestry při aplikaci enterální a parenterální výživy.
V praktické části stanovit cíle průzkumu. Sestavit dotazník pro všeobecné sestry pracující na oddělení intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačním oddělení zaměřený na znalosti sester v oblasti aplikace enterální a parenterální výživy. Ověřit dle stanovených kritérií dodržování standardů při aplikaci enterální a parenterální výživy v praxi. Analyzovat a interpretovat získaná data. Na základě výsledku šetření vytvořit manuál pro studenty a nové pracovníky na oddělení intenzivní a resuscitační péče.
Zásady pro vypracování
V teoretické části definovat enterální a parenterální výživu. Popsat základní složky potravy, indikace, způsoby aplikace, komplikace při podávání parenterální a enterální výživy. Popsat ošetřovatelské postupy a úlohu sestry při aplikaci enterální a parenterální výživy.
V praktické části stanovit cíle průzkumu. Sestavit dotazník pro všeobecné sestry pracující na oddělení intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačním oddělení zaměřený na znalosti sester v oblasti aplikace enterální a parenterální výživy. Ověřit dle stanovených kritérií dodržování standardů při aplikaci enterální a parenterální výživy v praxi. Analyzovat a interpretovat získaná data. Na základě výsledku šetření vytvořit manuál pro studenty a nové pracovníky na oddělení intenzivní a resuscitační péče.
Seznam doporučené literatury
GROFOVÁ, Zuzana, 2007. Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. Praha: Grada. ISBN 978-80247-1868-2.
KŘEMEN, J., E. KOTRLÍKOVÁ a Š. SVAČINA et al., 2009. Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-80-204-2070-1.
KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ, 2005. Základy klinické výživy. Praha: KRIGL. ISBN 80-86912-08-06.
URBÁNEK, L., P. URBÁNKOVÁ a J. MARKOVÁ, 2010. Klinická výživa v současné praxi. Vyd. 2. Brno: NCONZO. ISBN 978-80-7013-525-9.
ZADÁK, Zdeněk, 2010. Výživa v intenzivní péči. Vyd. 2. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2844-5.
Seznam doporučené literatury
GROFOVÁ, Zuzana, 2007. Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. Praha: Grada. ISBN 978-80247-1868-2.
KŘEMEN, J., E. KOTRLÍKOVÁ a Š. SVAČINA et al., 2009. Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-80-204-2070-1.
KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ, 2005. Základy klinické výživy. Praha: KRIGL. ISBN 80-86912-08-06.
URBÁNEK, L., P. URBÁNKOVÁ a J. MARKOVÁ, 2010. Klinická výživa v současné praxi. Vyd. 2. Brno: NCONZO. ISBN 978-80-7013-525-9.
ZADÁK, Zdeněk, 2010. Výživa v intenzivní péči. Vyd. 2. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2844-5.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Předala jste již výsledky vedení zdravotnických zařízení? (Mgr. Blažková)
Co konkrétně je nutné podle Vás v oblasti přístupu k výživě pacientů na ARO, JIP změnit ve smyslu prevence malnutrice? (Mgr. Blažková)
Jakými metodami byste jednoduše zhodnotila stav výživy nemocného? (MUDr. Pelková)
Hodláte zjištěné výsledky prezentovat odborné veřejnosti, publikovat v odborném tisku? (MUDr. Pelková)
Studentka reagovala na otázky komise pohotově, správně.