Bakalářské práce se zabývá dietou u osob s diabetem mellitem 2. typu. Teoretická část shrnuje základní poznatky o diabetu mellitu 2. typu, výživových doporučeních urče-ných pro osoby s diabetem mellitem přijatých Českou diabetologickou společností, která se shodují s pravidly racionální výživy. K získání dat potřebných k hodnocení kvality vzdělá-vání a úrovně vědomostí pacientů o diabetické dietě bylo provedeno dotazníkové šetření. Praktická část analyzuje výsledky průzkumného šetření a srovnává úroveň vědomostí o diabetické dietě u respondentů z diabetologických ambulancí a respondentů z ordinací praktických lékařů.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with the diet for people with diabetes mellitus 2.type. The theoretical part summarizes basic knowledge concerning the diabetes mellitus 2.type, nutritional recommendations for persons with diabetes mellitus taken by the Czech company diabetes, which accorded with the rules of rational nutrition. The questionnaire research has been performed in order to evaluate the quality of education and the level of diabetic diets knowledge of patients. The practical part analyses results of exploratory investigation and compares the level of knowledge about diabetic diet?s the respondents in the diabetes surgeries and respondents from in the general practitioners.
Bakalářské práce se zabývá dietou u osob s diabetem mellitem 2. typu. Teoretická část shrnuje základní poznatky o diabetu mellitu 2. typu, výživových doporučeních urče-ných pro osoby s diabetem mellitem přijatých Českou diabetologickou společností, která se shodují s pravidly racionální výživy. K získání dat potřebných k hodnocení kvality vzdělá-vání a úrovně vědomostí pacientů o diabetické dietě bylo provedeno dotazníkové šetření. Praktická část analyzuje výsledky průzkumného šetření a srovnává úroveň vědomostí o diabetické dietě u respondentů z diabetologických ambulancí a respondentů z ordinací praktických lékařů.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis deals with the diet for people with diabetes mellitus 2.type. The theoretical part summarizes basic knowledge concerning the diabetes mellitus 2.type, nutritional recommendations for persons with diabetes mellitus taken by the Czech company diabetes, which accorded with the rules of rational nutrition. The questionnaire research has been performed in order to evaluate the quality of education and the level of diabetic diets knowledge of patients. The practical part analyses results of exploratory investigation and compares the level of knowledge about diabetic diet?s the respondents in the diabetes surgeries and respondents from in the general practitioners.
V teoretické části předložit nejnovější poznatky o dietě u osob s diabetem 2. typu a o základních principech edukace diabetiků.
V praktické části zjistit, jaké mají diabetici v ambulancích praktických lékařů a diabetologů vědomosti o dietě osoby s diabetem 2. typu. Provést vlastní šetření, zpracovat, vyhodnotit a interpretovat získaná data.
Zásady pro vypracování
V teoretické části předložit nejnovější poznatky o dietě u osob s diabetem 2. typu a o základních principech edukace diabetiků.
V praktické části zjistit, jaké mají diabetici v ambulancích praktických lékařů a diabetologů vědomosti o dietě osoby s diabetem 2. typu. Provést vlastní šetření, zpracovat, vyhodnotit a interpretovat získaná data.
Seznam doporučené literatury
PELIKÁNOVÁ, Terezie, BARTOŠ, Vladimír, kolektiv, 2011. Praktická diabetologie,
5. aktualizované vydání. Praha: Maxdorf. ISBN 978-80-7345-244-5.
PERUŠICOVÁ, Jindřiška, 2011. Diabetes mellitus II. typu - léčba perorálními antidiabetiky, inkretiny, inzulíny, hypolipidemiky a antihypertenzivy. 1. vydání. Praha: Geum. ISBN 978-80-86256-78-8.
RYBKA, Jaroslav, 2006. Diabetologie pro sestry. Praha: Grada. ISBN 80-247-1612-7.
SVAČINA, Štěpán, 2010. Diabetologie. Praha: Triton. ISBN 978 -80 -7387 -348 -6.
ŠKRHA, Jan, et al. 2009. Diabetologie. 1. vydání. Praha: Galén.
ISBN 978 -80 -7262 -607 -6.
Seznam doporučené literatury
PELIKÁNOVÁ, Terezie, BARTOŠ, Vladimír, kolektiv, 2011. Praktická diabetologie,
5. aktualizované vydání. Praha: Maxdorf. ISBN 978-80-7345-244-5.
PERUŠICOVÁ, Jindřiška, 2011. Diabetes mellitus II. typu - léčba perorálními antidiabetiky, inkretiny, inzulíny, hypolipidemiky a antihypertenzivy. 1. vydání. Praha: Geum. ISBN 978-80-86256-78-8.
RYBKA, Jaroslav, 2006. Diabetologie pro sestry. Praha: Grada. ISBN 80-247-1612-7.
SVAČINA, Štěpán, 2010. Diabetologie. Praha: Triton. ISBN 978 -80 -7387 -348 -6.
ŠKRHA, Jan, et al. 2009. Diabetologie. 1. vydání. Praha: Galén.
ISBN 978 -80 -7262 -607 -6.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vysvětlete tabulku 7 na s. 45 - jak jste přišla k počtu 215, 38 % ? atd.? To samé udělejte u tabulky 14 a 15? (MUDr. Pelková)
Co bylo pro vás nejtěžší při realizaci této práce? (MUDr. Pelková)
Jak budou využity výstupy této práce? (MUDr. Pelková)
Můžete nám představit informační brožuru a leták, o které se zmiňujete v závěru práce? (MUDr. Pelková)
Neměla jste obavu, že v ordinaci praktického lékaře neoslovíte dostatečný počet respondentů splňujících vaše kritéria? (Mgr. Snopek)
Co bylo největším úskalím vašeho výzkumného šetření? (Mgr. Snopek)
K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Studentka reagovala na otázky komise pohotově, správně.