Hlavním cílem diplomové práce je ověřit antimikrobiální účinek kyseliny kaprylové na kůži chlazené drůbeže na celkový počet mikroorganismů. Na kůži chlazené drůbeže se mohou vyskytovat bakterie rodu Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, koliformní bakterie a další aerobní a anaerobní bakterie.
Chlazená drůbež je uchovávána při 6°po dobu 4 dnů, potřena kyselinou kaprylovou (o koncentracích 0,5%, 1%, 2%, 3%, 4%). V průběhu těchto 4 dnů jsou odebírány alikvótní podíly vzorku, promývány ve fyziologickém roztoku a následně je provedeno vyočkování vzorků na půdy. Tyto vzorky jsou inkubovány při teplotě 37°C po dobu 24 h.
V průběhu těchto 3 dnů bude měřena hodnota pH chlazené drůbeže.
Anotace v angličtině
The effect of caprylic acid on bacterial flora of skin of processed chickens was examined. The bacterial flora of the poultry skin can include Coliforms, Pseudomonas, Staphylococci, Salmonella and other aerobic and anaerobic bacteria
The aim of this study was to assess susceptibility of bacteria contaminating poultry skin to caprylic acid (C8).
Thus, chicken carcasses are stored at 6{º}C for four days. Skin is inunct by caprylic emulsion (0,5%, 1%, 2%, 3%, 4%) and removed from carcasses, placed in sterile bottle with glass balls an physiological solution. Samples are incubated aerobically at 37{º}C for 24 hours.
Also pH will be measured during this 3 days.
Hlavním cílem diplomové práce je ověřit antimikrobiální účinek kyseliny kaprylové na kůži chlazené drůbeže na celkový počet mikroorganismů. Na kůži chlazené drůbeže se mohou vyskytovat bakterie rodu Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, koliformní bakterie a další aerobní a anaerobní bakterie.
Chlazená drůbež je uchovávána při 6°po dobu 4 dnů, potřena kyselinou kaprylovou (o koncentracích 0,5%, 1%, 2%, 3%, 4%). V průběhu těchto 4 dnů jsou odebírány alikvótní podíly vzorku, promývány ve fyziologickém roztoku a následně je provedeno vyočkování vzorků na půdy. Tyto vzorky jsou inkubovány při teplotě 37°C po dobu 24 h.
V průběhu těchto 3 dnů bude měřena hodnota pH chlazené drůbeže.
Anotace v angličtině
The effect of caprylic acid on bacterial flora of skin of processed chickens was examined. The bacterial flora of the poultry skin can include Coliforms, Pseudomonas, Staphylococci, Salmonella and other aerobic and anaerobic bacteria
The aim of this study was to assess susceptibility of bacteria contaminating poultry skin to caprylic acid (C8).
Thus, chicken carcasses are stored at 6{º}C for four days. Skin is inunct by caprylic emulsion (0,5%, 1%, 2%, 3%, 4%) and removed from carcasses, placed in sterile bottle with glass balls an physiological solution. Samples are incubated aerobically at 37{º}C for 24 hours.
Also pH will be measured during this 3 days.
Vypracujte rešerši, ve které se zaměřte na fyzikální a chemické vlastnosti kyseliny kaprylové, její využití ve výzkumu, v potravinářství. Dále se zaměřte na mikroflóru chlazené drůbeže, kontaminace drůbeže při zpracování.
V experimentální části diplomové práce ověřte antimikrobiální účinek kyseliny kaprylové na mikroflóru chlazené drůbeže.
Zásady pro vypracování
Vypracujte rešerši, ve které se zaměřte na fyzikální a chemické vlastnosti kyseliny kaprylové, její využití ve výzkumu, v potravinářství. Dále se zaměřte na mikroflóru chlazené drůbeže, kontaminace drůbeže při zpracování.
V experimentální části diplomové práce ověřte antimikrobiální účinek kyseliny kaprylové na mikroflóru chlazené drůbeže.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího diplomové práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Klasifikace - vedoucí: A-výborně
klasifikace - oponent: A-výborně
Palásek: Byly vzorky po aplikaci 4\% kys. ovlivněny senzoricky?
Kopec: Čím si vysvětlujete rozdíly v pH?
Janiš: Rozdíly mezi kontrolou a vzorkem se mi zdají v \% malé.
Studentka odpovídala správně, jistě a přesně. Celkově odpovídala výborně.