Cílem této bakalářské práce je seznámení s rybou zvanou čtverzubec fugu (Takifugu). Pojednává o taxonomickém zařazení, historickém výskytu, charakteristice a využití v současnosti člověkem. Dále se zaměřuje na toxicitu, zosobněnou tetrodotoxinem, jeho účinky na lidský organizmus a možnou syntézu. V poslední části je zaměřena na gastronomii spjatou s fugu.
Anotace v angličtině
Destination of this bachelor thesis is introducing with fish called Takifugu. Deals about taxonomy, historical appaerance, characteristics and use by human today. Next deals toxicity, personify as tetrodotoxin, his effect of influence to human organism and possible synthesis. In the last part is gastronomy connected with fugu.
Klíčová slova
Čtverzubec fugu, fugu, tetrodotoxin, TTX, sashimi
Klíčová slova v angličtině
Takifugu, puffer fish, tetrodotoxin, TTX, sashimi
Rozsah průvodní práce
45
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce je seznámení s rybou zvanou čtverzubec fugu (Takifugu). Pojednává o taxonomickém zařazení, historickém výskytu, charakteristice a využití v současnosti člověkem. Dále se zaměřuje na toxicitu, zosobněnou tetrodotoxinem, jeho účinky na lidský organizmus a možnou syntézu. V poslední části je zaměřena na gastronomii spjatou s fugu.
Anotace v angličtině
Destination of this bachelor thesis is introducing with fish called Takifugu. Deals about taxonomy, historical appaerance, characteristics and use by human today. Next deals toxicity, personify as tetrodotoxin, his effect of influence to human organism and possible synthesis. In the last part is gastronomy connected with fugu.
Klíčová slova
Čtverzubec fugu, fugu, tetrodotoxin, TTX, sashimi
Klíčová slova v angličtině
Takifugu, puffer fish, tetrodotoxin, TTX, sashimi
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Fyziologie Čtverzubce fugu.
Tetrodotoxin.
Využití Čtverzubce v lidské společnosti.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Fyziologie Čtverzubce fugu.
Tetrodotoxin.
Využití Čtverzubce v lidské společnosti.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] http://www.chm.bris.ac.uk/motm/ttx/.
[3] DAVIDSON, Alan. The Oxford Companion to Food. Oxford : Oxford University Press, 1999. 892 p. ISBN 0-19-211579-0.
[4] CWIERTKA, Katarzyna J. Modern Japanese Cuisine : Food, Power and National Identity. London : Reaktion Books, 2007. 240 s. ISBN 1-86189-298-5.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] http://www.chm.bris.ac.uk/motm/ttx/.
[3] DAVIDSON, Alan. The Oxford Companion to Food. Oxford : Oxford University Press, 1999. 892 p. ISBN 0-19-211579-0.
[4] CWIERTKA, Katarzyna J. Modern Japanese Cuisine : Food, Power and National Identity. London : Reaktion Books, 2007. 240 s. ISBN 1-86189-298-5.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student danou problematiku částečně ovládá, ale její aplikace mu činila potíže. Jeho vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděl správně.