Mořské i sladkovodní řasy jsou významným zdrojem vlákniny, minerálních látek, proteinů a vitamínů. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení proteinů v mořských a sladkovodních řasách elektroforetickou metodou SDS-PAGE.
Anotace v angličtině
Marine and freshwater algae are an important source of fiber, minerals, proteins and vitamins. This diploma thesis is based on determination of proteins in the marine and freshwater algae by electrophoretic SDS-PAGE.
Klíčová slova
mořské a sladkovodní řasy, proteiny, SDS-PAGE
Klíčová slova v angličtině
marine and freshwater algae, proteins, SDS-PAGE
Rozsah průvodní práce
74 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Mořské i sladkovodní řasy jsou významným zdrojem vlákniny, minerálních látek, proteinů a vitamínů. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení proteinů v mořských a sladkovodních řasách elektroforetickou metodou SDS-PAGE.
Anotace v angličtině
Marine and freshwater algae are an important source of fiber, minerals, proteins and vitamins. This diploma thesis is based on determination of proteins in the marine and freshwater algae by electrophoretic SDS-PAGE.
Klíčová slova
mořské a sladkovodní řasy, proteiny, SDS-PAGE
Klíčová slova v angličtině
marine and freshwater algae, proteins, SDS-PAGE
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte proteiny obsažené v mořských a sladkovodních řasách.
Popište metody na stanovení proteinů.
Vyberte vhodnou metodu pro stanovení proteinů v řasách.
II. Praktická část
Metodika stanovení proteinů v mořských a sladkovodních řasách.
Stanovení proteinů ve vybraných vzorcích mořských a sladkovodních řas.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte proteiny obsažené v mořských a sladkovodních řasách.
Popište metody na stanovení proteinů.
Vyberte vhodnou metodu pro stanovení proteinů v řasách.
II. Praktická část
Metodika stanovení proteinů v mořských a sladkovodních řasách.
Stanovení proteinů ve vybraných vzorcích mořských a sladkovodních řas.
Seznam doporučené literatury
[1] BECKER, E., W. Micro-algae as a source of protein. Biotechnology Advances, 2007, 25, 207-210.
[2] ROUXEL, C.,BONNABEZE, E., DANIEL, A. Identification by SDS PAGE of green seaweeds (Ulva and Enteromorpha)used in the food industry. Journal of Applied Phycology, 2001, 13, 215-219.
[3] CHRONAKIS, I. S., GALATANU, A. S., NYLANDER, T., LINDMAN, J. The behaviour of protein preparations from blue-green algae (Spirulina platensis strain Pacifica) at the air:water interface. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 2000, 173, 181-192.
[4] CHIU, Tsai-hsin, CHEN, Ming-lun, CHANG, Hung-chia. Comparisons of emulsifying properties of Maillard reaction products conjugated by green, red seaweeds and various commercial proteins. Food Hydrocolloids, 2009, 23, 2270-2277.
Seznam doporučené literatury
[1] BECKER, E., W. Micro-algae as a source of protein. Biotechnology Advances, 2007, 25, 207-210.
[2] ROUXEL, C.,BONNABEZE, E., DANIEL, A. Identification by SDS PAGE of green seaweeds (Ulva and Enteromorpha)used in the food industry. Journal of Applied Phycology, 2001, 13, 215-219.
[3] CHRONAKIS, I. S., GALATANU, A. S., NYLANDER, T., LINDMAN, J. The behaviour of protein preparations from blue-green algae (Spirulina platensis strain Pacifica) at the air:water interface. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 2000, 173, 181-192.
[4] CHIU, Tsai-hsin, CHEN, Ming-lun, CHANG, Hung-chia. Comparisons of emulsifying properties of Maillard reaction products conjugated by green, red seaweeds and various commercial proteins. Food Hydrocolloids, 2009, 23, 2270-2277.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Lze agar využít jako živnou půdu pro kultivaci mikroorganizmů?
2. Upřesněte definici karagenanů. Za jakým účelem se karagenany přidávají do mléčných výrobků?
3. Z jakého důvodu jsou v kosmetických prostředcích nejžádanější řasy z Bretaně?
4. Jak jste získala testované vzorky řas. V jaké byly formě?
5. Jaký byl klíč k volbě metodik pro izolaci proteinů z řas?
6. Navrhněte obecná doporučení pro extrakci proteinů z matrice řas.
V rámci rozpravy k diplomové práce zazněly následujcí dotazy:
- jaké typy karagenanů se používají v potravinářství
- dalo by se provést kvantitavitní stanovení rozdělených frakcí bílkovin