Vzhledem k přebytku potravinářských produktů obsahujících škrob se hledá uplatnění mimo potravinářskou oblast. Amarantová mouka obsahuje kolem 15.% bílkoviny, která může být například potenciálním sorbentem volného formaldehydu, který je obsažen ve výrobcích dřevařského průmyslu. Úkolem diplomové práce je připravit různé druhy hydrolyzovaných bílkovin z amarantové mouky a jejich testování reaktivity se zbytkovým formaldehydem.
Anotace v angličtině
Due to the oversupply of nutritional products that contain starch, an application out of the nutritional area is sought. The amaranth flour contains approximately 15% of protein that can be, for example, a potential sorbent of free formaldehyde, which is present in products of wood processing industry. The aim of this thesis is preparation of various kinds of hydrolyzed proteins from the amaranth flour and the tests of their reactivity with residual formaldehyde.
Klíčová slova
amarant, hydrolýza, enzym, protein, kinetika
Klíčová slova v angličtině
amaranth, hydrolysis, enzyme, protein, kinetics
Rozsah průvodní práce
79 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Vzhledem k přebytku potravinářských produktů obsahujících škrob se hledá uplatnění mimo potravinářskou oblast. Amarantová mouka obsahuje kolem 15.% bílkoviny, která může být například potenciálním sorbentem volného formaldehydu, který je obsažen ve výrobcích dřevařského průmyslu. Úkolem diplomové práce je připravit různé druhy hydrolyzovaných bílkovin z amarantové mouky a jejich testování reaktivity se zbytkovým formaldehydem.
Anotace v angličtině
Due to the oversupply of nutritional products that contain starch, an application out of the nutritional area is sought. The amaranth flour contains approximately 15% of protein that can be, for example, a potential sorbent of free formaldehyde, which is present in products of wood processing industry. The aim of this thesis is preparation of various kinds of hydrolyzed proteins from the amaranth flour and the tests of their reactivity with residual formaldehyde.
Klíčová slova
amarant, hydrolýza, enzym, protein, kinetika
Klíčová slova v angličtině
amaranth, hydrolysis, enzyme, protein, kinetics
Zásady pro vypracování
Vzhledem k přebytku potravinářských produktů obsahujících škrob se hledá uplatnění mimo potravinářskou oblast. Amaranthová mouka obsahuje kolem 15 \% bílkoviny, která může být například potenciálním sorbentem volného formaldehydu, který je obsažen ve výrobcích dřevařského průmyslu. Úkolem diplomové práce je připravit různé druhy hydrolyzovaných bílkovin z amarantové mouky a jejich testování reaktivity se zbytkovým formaldehydem.
Zásady pro vypracování
Vzhledem k přebytku potravinářských produktů obsahujících škrob se hledá uplatnění mimo potravinářskou oblast. Amaranthová mouka obsahuje kolem 15 \% bílkoviny, která může být například potenciálním sorbentem volného formaldehydu, který je obsažen ve výrobcích dřevařského průmyslu. Úkolem diplomové práce je připravit různé druhy hydrolyzovaných bílkovin z amarantové mouky a jejich testování reaktivity se zbytkovým formaldehydem.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího DP.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího DP.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Klasifikace - vedouci: A-výborně
klasifikace - oponent: A-výborně
Kopec: Jaká je souvislost nutriční hodnoty s ekologickým hlediskem?
Hrabe: Je vysokomolekulární bílkovina podobná lepku?
Valášek: Jaké uplatnění by mohl mít amarantový olej?
Janiš: Opt. teplota alkalázy je 55\st{}C. Čím si to vysvětlujete?
Krejčí: Prováděli jste separaci bílkoviny pomocí izoel. bodu?
Studentka odpovídala rozsáhle, správně a jistě.