Práce poskytuje pohled na entomofágii, tedy využití hmyzu jako součásti lidské stravy ve světě i u nás. Sumarizuje výživové hodnoty a pozitivní přínosy v tomto ohledu pro neustále se rozšiřující populaci naší planety. Konzumaci hmyzu předkládá jako vhodnou alternativu řešení potravinových krizí, civilizačních chorob - podvýživa a obezita, či možnost jejího využití jako potravinového doplňku. Seznamuje s jedlými druhy ze zástupců řádu Insecta ve světové entomofágii a s poznatky o rozvíjejícím se zájmu o tuto oblast v poněkud střídmějších částech naší planety, kde se v současnosti ještě stále bojuje se zbytečnými předsudky.
Anotace v angličtině
The thesis pursues Entomophagy, a usage of insect as a part of human diet in Czech Republic and worldwide. It summarises nutritional values and positive assets of this subject for permanently growing population of our planet. The thesis presents the consumption of insect as a proper alternative for solving the problems of food crises and civilization diseases ? the malnutrition and obesity, as well as a possibility to use it as a diet complement. The thesis also informs about edible species of Insecta order in the worldwide Entomophagy. It also acquaints with the observation of growing interest in the consumption of insect in slightly abstemious parts of our planet where there are still some groundless prejudices against this subject at present.
Klíčová slova
entomofágie, hmyz, výživa, alergie
Klíčová slova v angličtině
entomophagy, insect, nutrition, allergy
Rozsah průvodní práce
62 s. (76 738 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Práce poskytuje pohled na entomofágii, tedy využití hmyzu jako součásti lidské stravy ve světě i u nás. Sumarizuje výživové hodnoty a pozitivní přínosy v tomto ohledu pro neustále se rozšiřující populaci naší planety. Konzumaci hmyzu předkládá jako vhodnou alternativu řešení potravinových krizí, civilizačních chorob - podvýživa a obezita, či možnost jejího využití jako potravinového doplňku. Seznamuje s jedlými druhy ze zástupců řádu Insecta ve světové entomofágii a s poznatky o rozvíjejícím se zájmu o tuto oblast v poněkud střídmějších částech naší planety, kde se v současnosti ještě stále bojuje se zbytečnými předsudky.
Anotace v angličtině
The thesis pursues Entomophagy, a usage of insect as a part of human diet in Czech Republic and worldwide. It summarises nutritional values and positive assets of this subject for permanently growing population of our planet. The thesis presents the consumption of insect as a proper alternative for solving the problems of food crises and civilization diseases ? the malnutrition and obesity, as well as a possibility to use it as a diet complement. The thesis also informs about edible species of Insecta order in the worldwide Entomophagy. It also acquaints with the observation of growing interest in the consumption of insect in slightly abstemious parts of our planet where there are still some groundless prejudices against this subject at present.
Klíčová slova
entomofágie, hmyz, výživa, alergie
Klíčová slova v angličtině
entomophagy, insect, nutrition, allergy
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika řádu Insecta
Historie entomofágie, současnost, postoje a stravovací návyky
Hmyz jako potravina - druhy, zdroje získávání, rizika, otravy, alergie, příprava a technologické zpracování
Přístupnost entomofágie v ČR a ve světě
II. Praktická část
Uspořádání přednášky spojené s ochutnávkou - zdokumentování postojů a ohlasů prostřednictvím dotazníku, vyhodnocení získaných dat.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika řádu Insecta
Historie entomofágie, současnost, postoje a stravovací návyky
Hmyz jako potravina - druhy, zdroje získávání, rizika, otravy, alergie, příprava a technologické zpracování
Přístupnost entomofágie v ČR a ve světě
II. Praktická část
Uspořádání přednášky spojené s ochutnávkou - zdokumentování postojů a ohlasů prostřednictvím dotazníku, vyhodnocení získaných dat.
Seznam doporučené literatury
[1] Borkovcová, M., Bednářová, M., Fišer, V., Ocknecht, P. Kuchyně hmyzem zpestřená 1. Brno: LYNX, 2009. 135s. ISBN 978-80-86787-37-4.
[2] Ramos - Elorduy, J. Hmyz na talíři: Labužníkův průvodce po světě jedlého hmyzu. Vydání 1. Praha: Volvox Globator, 1998. 130s. ISBN 80-7207-193-9.
[3] Altmann, H. Jedovaté rostliny - Jedovatí živočichové. Vydání 1. Praha: Knižní klub, 2004. 159 s. ISBN 80-242-1156-4.
[4] Zahradník, J. Náš hmyz. Praha: Albatros, 1987. 445 s. ISBN 13-794-87.
Seznam doporučené literatury
[1] Borkovcová, M., Bednářová, M., Fišer, V., Ocknecht, P. Kuchyně hmyzem zpestřená 1. Brno: LYNX, 2009. 135s. ISBN 978-80-86787-37-4.
[2] Ramos - Elorduy, J. Hmyz na talíři: Labužníkův průvodce po světě jedlého hmyzu. Vydání 1. Praha: Volvox Globator, 1998. 130s. ISBN 80-7207-193-9.
[3] Altmann, H. Jedovaté rostliny - Jedovatí živočichové. Vydání 1. Praha: Knižní klub, 2004. 159 s. ISBN 80-242-1156-4.
[4] Zahradník, J. Náš hmyz. Praha: Albatros, 1987. 445 s. ISBN 13-794-87.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Dotazy komise:
Ing. Velichová: Jak se pohybuje cena hmyzu?
Doc. Chovancová: Jak jste k tomuto tématu dostala?