Řasy jsou významné svou nutriční hodnotou. Jsou vhodným zdrojem proteinů, vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Tato bakalářská práce se zabývá obsahem proteinů a nukleových kyselin ve vybraných druzích mořských a sladkovodních řas. Dále popisuje metody, které se běžně používají ke stanovení obsahu proteinů, a metody ke stanovení nukleových kyselin v řasách.
Anotace v angličtině
The algae are known for their nutritional value. They are good source of proteins, vitamins, minerals and fiber. This bachelor thesis is focused on proteins and nucleic acids in selected species of seaweeds and freshwater algae. It also describes the methods that are commonly used to determine protein content, and methods of the determination of nucleic acids in algae.
Klíčová slova
sladkovodní řasy, mořské řasy, proteiny, nukleové kyseliny, metody stanovení
Klíčová slova v angličtině
freshwater algae, seaweeds, proteins, nucleic acids, methods of determination
Rozsah průvodní práce
48 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Řasy jsou významné svou nutriční hodnotou. Jsou vhodným zdrojem proteinů, vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Tato bakalářská práce se zabývá obsahem proteinů a nukleových kyselin ve vybraných druzích mořských a sladkovodních řas. Dále popisuje metody, které se běžně používají ke stanovení obsahu proteinů, a metody ke stanovení nukleových kyselin v řasách.
Anotace v angličtině
The algae are known for their nutritional value. They are good source of proteins, vitamins, minerals and fiber. This bachelor thesis is focused on proteins and nucleic acids in selected species of seaweeds and freshwater algae. It also describes the methods that are commonly used to determine protein content, and methods of the determination of nucleic acids in algae.
Klíčová slova
sladkovodní řasy, mořské řasy, proteiny, nukleové kyseliny, metody stanovení
Klíčová slova v angličtině
freshwater algae, seaweeds, proteins, nucleic acids, methods of determination
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Řasy jsou známé vysokým obsahem nukleových kyselin a proteinů.
Formou literární rešerše charakterizujte proteiny a nukleové kyseliny mořských a sladkovodních řas.
Popište metody pro stanovení proteinů a nukleových kyselin v řasách.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Řasy jsou známé vysokým obsahem nukleových kyselin a proteinů.
Formou literární rešerše charakterizujte proteiny a nukleové kyseliny mořských a sladkovodních řas.
Popište metody pro stanovení proteinů a nukleových kyselin v řasách.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 2009.
[2] KÁŠ, J. KODÍČEK, M., VALENTOVÁ, O. Laboratorní techniky biochemie. VŠCHT Praha, 2006.
[3] BURTIN, P. Nutritional value of seaweeds. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry, 2003, 2, 498-503.
[4] FLEURENCE, J. Seaweed proteins: biochemical, nutritional aspects and potential uses. Trends in Food Science & Technology, 1999, 10, 25-28.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 2009.
[2] KÁŠ, J. KODÍČEK, M., VALENTOVÁ, O. Laboratorní techniky biochemie. VŠCHT Praha, 2006.
[3] BURTIN, P. Nutritional value of seaweeds. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry, 2003, 2, 498-503.
[4] FLEURENCE, J. Seaweed proteins: biochemical, nutritional aspects and potential uses. Trends in Food Science & Technology, 1999, 10, 25-28.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.