Bakalářská práce je zaměřena na glukosinoláty v rostlinných produktech, jejich popis, strukturu, chemické reakce a produkty jejich hydrolýzy a zdravotní účinky těchto látek. V další části jsou uvedeny zdroje glukosinolátů v brukvovité zelenině (zelí, brokolice, hoř-čice, řepka, ředkev, růžičková kapusta, křen).
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on glucosinolates in vegetable products, their description, structure, chemical reactions and products of their hydrolysis and health benefits of these substances. Also the sources of glucosinolates in cruciferous vegetables (cabbage, broccoli, mustard, rape, radish, sprouts, horseradish) are described.
glucosinolates, chemical reactions, isothiocyanates, cruciferous vegetables
Rozsah průvodní práce
48 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na glukosinoláty v rostlinných produktech, jejich popis, strukturu, chemické reakce a produkty jejich hydrolýzy a zdravotní účinky těchto látek. V další části jsou uvedeny zdroje glukosinolátů v brukvovité zelenině (zelí, brokolice, hoř-čice, řepka, ředkev, růžičková kapusta, křen).
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on glucosinolates in vegetable products, their description, structure, chemical reactions and products of their hydrolysis and health benefits of these substances. Also the sources of glucosinolates in cruciferous vegetables (cabbage, broccoli, mustard, rape, radish, sprouts, horseradish) are described.
glucosinolates, chemical reactions, isothiocyanates, cruciferous vegetables
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Glukosinoláty - popis, charakteristika.
Výskyt glukosinolátů v rostlinných produktech, potravinách.
Zdravotní účinky glukosinolátů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Glukosinoláty - popis, charakteristika.
Výskyt glukosinolátů v rostlinných produktech, potravinách.
Zdravotní účinky glukosinolátů.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin 2. Praha: OSSIS, 2009. 344 s.
[2] Prugar, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008, 327 s.
[3] Griffiths, D., Deighton, N., Birch, N.A.E., et al.: Identification of glucosinolates on the leaf surface of plants from the Cruciferae and other closely related species. Phytochemistry, 57, 5, 2001, 693-700.
[4] Padilla, G., Cartea, M.E., Velasco, P et al.: Variation of glucosinolates in vegetable crops of Brassica rapa. Phytochemistry, 68, 4, 2007, 536-545.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin 2. Praha: OSSIS, 2009. 344 s.
[2] Prugar, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008, 327 s.
[3] Griffiths, D., Deighton, N., Birch, N.A.E., et al.: Identification of glucosinolates on the leaf surface of plants from the Cruciferae and other closely related species. Phytochemistry, 57, 5, 2001, 693-700.
[4] Padilla, G., Cartea, M.E., Velasco, P et al.: Variation of glucosinolates in vegetable crops of Brassica rapa. Phytochemistry, 68, 4, 2007, 536-545.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Dotazy komise:
Doc. Fišera: Působí glukozinoláty antikarcinogenně?