Bakalářská práce je zaměřena na stanovení obsahu tuku v jednotlivých druzích obilovin. Teoretická část obsahuje charakteristiky vybraných druhů obilovin, popis anatomické stavby a chemického složení obilného zrna. V experimentální části je uvedeno stanovení obsahu sušiny a tuku u jednotlivých druhů obilovin.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on determination of fat content in individual kinds of cereals. The theoretical part contains characteristic of selected species of cereals,
a description of anatomical and chemical structure of grains. In experimental part the determination dry matter content and fat content in an individual kinds of cereals are presented.
Klíčová slova
obiloviny, tuk, sušina
Klíčová slova v angličtině
cereals, fat, dry matter
Rozsah průvodní práce
49 s. (59 436 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na stanovení obsahu tuku v jednotlivých druzích obilovin. Teoretická část obsahuje charakteristiky vybraných druhů obilovin, popis anatomické stavby a chemického složení obilného zrna. V experimentální části je uvedeno stanovení obsahu sušiny a tuku u jednotlivých druhů obilovin.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on determination of fat content in individual kinds of cereals. The theoretical part contains characteristic of selected species of cereals,
a description of anatomical and chemical structure of grains. In experimental part the determination dry matter content and fat content in an individual kinds of cereals are presented.
Klíčová slova
obiloviny, tuk, sušina
Klíčová slova v angličtině
cereals, fat, dry matter
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizovat obiloviny, včetně těch méně tradičních.
Problematika lipidů v obilovinách a jejich možné chemické či enzymatické změny způsobené vlivem vnějších podmínek.
II. Praktická část
Experimentální stanovení obsahu tuku ve vybraných vzorcích obilovin a výrobků z nich vyrobených.
Formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizovat obiloviny, včetně těch méně tradičních.
Problematika lipidů v obilovinách a jejich možné chemické či enzymatické změny způsobené vlivem vnějších podmínek.
II. Praktická část
Experimentální stanovení obsahu tuku ve vybraných vzorcích obilovin a výrobků z nich vyrobených.
Formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK,J.,HAJŠLOVÁ,J.Chemie potravin I.Tábor:OSSIS,2009.
[2] MECELKA,M.Antioxidant properties of the unsaponifiable matter isolated from tomato seeds, oat grains and wheat germ oil.Food Chemistry,2002,VOL.79, 327-330.
[3] VISCIDI,A.,DOUGHERTY,M.P.,Briggs,J.,Camire,M.,E.Complex phenolic compounds reduce lipid oxidation in extruded oat cereals,Lebensm.-Wiss. u.-Technol,2004,VOL.37,789-796.
[4] CAMPANELLA,L.,FAVERO,G.,PASTORINO,M.,TOMASSETTI,M.Monitoring the rancidification process in olive oils using a biosensor operating in organic solvents,Biosensors & Bioelectronics,1999,VOL.14,179-186.
[5] YANISHLIEVA,N.,V.,MARINOVA,E.,M.,GORDON,M.,H.,RANEVA,V.G.Antioxidant activity and mechanism of artion of thymol and carvacrol in two lipid systems,Food Chemistry,1999,VOL.64,59-66.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK,J.,HAJŠLOVÁ,J.Chemie potravin I.Tábor:OSSIS,2009.
[2] MECELKA,M.Antioxidant properties of the unsaponifiable matter isolated from tomato seeds, oat grains and wheat germ oil.Food Chemistry,2002,VOL.79, 327-330.
[3] VISCIDI,A.,DOUGHERTY,M.P.,Briggs,J.,Camire,M.,E.Complex phenolic compounds reduce lipid oxidation in extruded oat cereals,Lebensm.-Wiss. u.-Technol,2004,VOL.37,789-796.
[4] CAMPANELLA,L.,FAVERO,G.,PASTORINO,M.,TOMASSETTI,M.Monitoring the rancidification process in olive oils using a biosensor operating in organic solvents,Biosensors & Bioelectronics,1999,VOL.14,179-186.
[5] YANISHLIEVA,N.,V.,MARINOVA,E.,M.,GORDON,M.,H.,RANEVA,V.G.Antioxidant activity and mechanism of artion of thymol and carvacrol in two lipid systems,Food Chemistry,1999,VOL.64,59-66.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně.