Bakalářská práce je zaměřena na popis kontaminantů z obalových materiálů v potravinářství. V práci jsou popsány obalové materiály (polyetylen, polypropylen, polyvinylchlorid, papír, sklo a kovy), jejich vlastnosti, použití v obalové technice a možnost uvolňování kontaminantů (změkčovadla, ionty prvků, těžké kovy, organické látky) a zdra-votní účinek uvolněných kontaminantů na lidské zdraví.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the description of contaminants from food packaging materials. There are described packaging materials (polyethylene, polypropylene, polyvi-nylchloride, paper, glass and metals), their properties, usage in packaging technology and the possibility of contaminants (plasticizers, ions of elements, heavy metals, organic com-pounds) release and health effects of released contaminants on human health.
Klíčová slova
obalové kontaminanty, migrace, potraviny, polymery, zdravotní účinky
Klíčová slova v angličtině
packaging contaminants, migration, foodstuffs, polymers, health effects
Rozsah průvodní práce
47 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na popis kontaminantů z obalových materiálů v potravinářství. V práci jsou popsány obalové materiály (polyetylen, polypropylen, polyvinylchlorid, papír, sklo a kovy), jejich vlastnosti, použití v obalové technice a možnost uvolňování kontaminantů (změkčovadla, ionty prvků, těžké kovy, organické látky) a zdra-votní účinek uvolněných kontaminantů na lidské zdraví.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the description of contaminants from food packaging materials. There are described packaging materials (polyethylene, polypropylene, polyvi-nylchloride, paper, glass and metals), their properties, usage in packaging technology and the possibility of contaminants (plasticizers, ions of elements, heavy metals, organic com-pounds) release and health effects of released contaminants on human health.
Klíčová slova
obalové kontaminanty, migrace, potraviny, polymery, zdravotní účinky
Klíčová slova v angličtině
packaging contaminants, migration, foodstuffs, polymers, health effects
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Druhy obalových materiálů používaných v potravinářství.
Specifikace kontaminantů v různých obalových materiálech.
Účinky kontaminantů na lidské zdraví.
Legislativa pro bezpečnost potravin.
Metody stanovení kontaminantů v obalových materiálech.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Druhy obalových materiálů používaných v potravinářství.
Specifikace kontaminantů v různých obalových materiálech.
Účinky kontaminantů na lidské zdraví.
Legislativa pro bezpečnost potravin.
Metody stanovení kontaminantů v obalových materiálech.
Seznam doporučené literatury
[1] Štěpek, J. a kol. Polymery v obalové technice. Praha: SNTL, 1981, 532 s.
[2] Velíšek, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 368 s.
[3] Watson, D. H. Food Chemical Safety Vol. 1 - Contaminants. USA: Woodhead Publishing, 2001, 322 s.
[4] Massey, L.K.. Microbial Permeability Properties of Plastics and Elastomers - A Guide to Packaging and Barrier Materials. USA: William Andrew Publishing, 2003, 610 s.
Seznam doporučené literatury
[1] Štěpek, J. a kol. Polymery v obalové technice. Praha: SNTL, 1981, 532 s.
[2] Velíšek, J. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 368 s.
[3] Watson, D. H. Food Chemical Safety Vol. 1 - Contaminants. USA: Woodhead Publishing, 2001, 322 s.
[4] Massey, L.K.. Microbial Permeability Properties of Plastics and Elastomers - A Guide to Packaging and Barrier Materials. USA: William Andrew Publishing, 2003, 610 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal věcně a správně.