Cílem této práce bylo provést studii dodavatelského systému jakosti BRC. V teoretické části jsou rozvedena obecná východiska pro zavedení této normy do potravinářských podniků, dále obsahuje detailní rozbor zásadních požadavků a srovnání s dalšími systémy jakosti (ISO 9001:2000, ISO 22000, dodavatelský standard IFS), jejichž struktura je v závěru teoretické části porovnána v přehledné tabulce. Praktická část je zaměřena na model implementace BRC do potravinářského podniku. Konkrétně se jedná o shromáždění potřebné dokumentace požadované normou BRC, výčet jednotlivých dokumentů a některé vzory těchto dokumentů. Poslední část se věnuje certifikaci této normy, především jejímu postupu a výčtu hlavních certifikačních organizací působících na našem trhu.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to carry out a study of supplier quality system BRC. In the theoretical part there are expanded general outlets for implementation of this standard in food factory, next there is a detailed analysis of critical requirements and comparation with other quality systems (ISO 9001:2000, ISO 22000, supplier standard IFS) whose structure is compared among each other in the end of theoretical part. The practical part targets a model of BRC implementation in food factory. In the concrete there is a collection of documents, which is required by BRC standard and any examples of these documents. In the end this work attends to certification of this standard, especially to certification process and listing of leading certification bodys in our market.
Klíčová slova
norma,BRC,dodavatelský standard,potravinářský podnik,privátní značka,potraviny prodávané pod značkou maloobchodu
Cílem této práce bylo provést studii dodavatelského systému jakosti BRC. V teoretické části jsou rozvedena obecná východiska pro zavedení této normy do potravinářských podniků, dále obsahuje detailní rozbor zásadních požadavků a srovnání s dalšími systémy jakosti (ISO 9001:2000, ISO 22000, dodavatelský standard IFS), jejichž struktura je v závěru teoretické části porovnána v přehledné tabulce. Praktická část je zaměřena na model implementace BRC do potravinářského podniku. Konkrétně se jedná o shromáždění potřebné dokumentace požadované normou BRC, výčet jednotlivých dokumentů a některé vzory těchto dokumentů. Poslední část se věnuje certifikaci této normy, především jejímu postupu a výčtu hlavních certifikačních organizací působících na našem trhu.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to carry out a study of supplier quality system BRC. In the theoretical part there are expanded general outlets for implementation of this standard in food factory, next there is a detailed analysis of critical requirements and comparation with other quality systems (ISO 9001:2000, ISO 22000, supplier standard IFS) whose structure is compared among each other in the end of theoretical part. The practical part targets a model of BRC implementation in food factory. In the concrete there is a collection of documents, which is required by BRC standard and any examples of these documents. In the end this work attends to certification of this standard, especially to certification process and listing of leading certification bodys in our market.
Klíčová slova
norma,BRC,dodavatelský standard,potravinářský podnik,privátní značka,potraviny prodávané pod značkou maloobchodu
Diplomant při zpracování DP dodrží následující zásady:
V literární části zpracuje detailní studii systému jakosti BRC pro potravinové řetězce a provede komparaci tohoto systému s jinými požadovanými systémy jakosti používanými potravinovými řetězci, příp. výrobci.
V metodické části zpracuje postup a požadavky na výrobce stanovené tímto systémem včetně příslušné dokumentace tj. "Příručky jakosti".
V praktické části zpracuje dokumenty potřebné na doplnění "Příručky jakosti" v rozsahu, který bude upřesněn. Zpracovaná dokumentace bude sloužit pro vnitřní audit systému, příp. certifikaci systému. Vypracované dokumenty budou zaměřeny především na oblast zajištění jakosti výrobků, včetně managementu jakosti, verifikace systému apod.
Výsledková část bude obsahovat příslušné dokumenty zpracované diplomantem v rámci Příručky jakosti, včetně návrhů na dokompletování celé příručky.
V závěru provede diplomant vyhodnocení významu a důležitost systému BRC pro výrobce potravin.
Zásady pro vypracování
Diplomant při zpracování DP dodrží následující zásady:
V literární části zpracuje detailní studii systému jakosti BRC pro potravinové řetězce a provede komparaci tohoto systému s jinými požadovanými systémy jakosti používanými potravinovými řetězci, příp. výrobci.
V metodické části zpracuje postup a požadavky na výrobce stanovené tímto systémem včetně příslušné dokumentace tj. "Příručky jakosti".
V praktické části zpracuje dokumenty potřebné na doplnění "Příručky jakosti" v rozsahu, který bude upřesněn. Zpracovaná dokumentace bude sloužit pro vnitřní audit systému, příp. certifikaci systému. Vypracované dokumenty budou zaměřeny především na oblast zajištění jakosti výrobků, včetně managementu jakosti, verifikace systému apod.
Výsledková část bude obsahovat příslušné dokumenty zpracované diplomantem v rámci Příručky jakosti, včetně návrhů na dokompletování celé příručky.
V závěru provede diplomant vyhodnocení významu a důležitost systému BRC pro výrobce potravin.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího DP
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího DP
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Klasifikace - vedoucí: A-výborně
klasifikace - oponent: A-výborně
doc. Hrabě: Stačí 2 kritické body při výrobě sýrů?
prof. Kopec: Jaké jsou principy při výrobě potravin z hlediska etiky? Co je to norma jakosti?
doc. Odehnal: Kdo je vlastníkem obchodního řetězce AHOLD?
Problematiku zvládl výborně. Před komisí vystupoval jistě a přesvědčivě. Je schopen teoretické poznatky správně aplikovat v praxi.