Práce je zaměřena na popis a charakteristiku merlíku a prosa. Merlík je řazen mezi pseudocereálie, a má vyšší obsah aminokyseliny lysinu než běžné obiloviny. Proso patří k méně tradičním obilovinám s vhodným poměrem bílkovin, sacharidů a lipidů. Proso i merlík jsou vhodnou složkou potravy celiatiků, protože neobsahují lepek. Využívají se v potravinářství nebo jako krmivo pro zvířata.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the description and characterization of quinoa and millet. The nutritive value of millet, that belongs to pseudocereals, have higher content of amino acid lysine than the value of conventional cereals. Millet belongs to nontraditional cereals with appropriate ratio of proteins, saccharides and lipids. Millet and quinoa are suitable for celiatic diet becuase they do not contain gluten. They could be used in food industry or for animal feeding.
Klíčová slova
merlík, proso, chemické složení, vlastnosti
Klíčová slova v angličtině
quinoa, millet, chemical composition, properties
Rozsah průvodní práce
43
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je zaměřena na popis a charakteristiku merlíku a prosa. Merlík je řazen mezi pseudocereálie, a má vyšší obsah aminokyseliny lysinu než běžné obiloviny. Proso patří k méně tradičním obilovinám s vhodným poměrem bílkovin, sacharidů a lipidů. Proso i merlík jsou vhodnou složkou potravy celiatiků, protože neobsahují lepek. Využívají se v potravinářství nebo jako krmivo pro zvířata.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the description and characterization of quinoa and millet. The nutritive value of millet, that belongs to pseudocereals, have higher content of amino acid lysine than the value of conventional cereals. Millet belongs to nontraditional cereals with appropriate ratio of proteins, saccharides and lipids. Millet and quinoa are suitable for celiatic diet becuase they do not contain gluten. They could be used in food industry or for animal feeding.
Klíčová slova
merlík, proso, chemické složení, vlastnosti
Klíčová slova v angličtině
quinoa, millet, chemical composition, properties
Zásady pro vypracování
Charakteristika pseudocereálií, jejich vlastnosti a využití
Merlík - popis rostliny, oblasti pěstování, chemické složení, vlastnosti, zdravotní účinky
Proso - popis rostliny, oblasti pěstování, chemické složení, vlastnosti, zdravotní účinky
Využití prosa a merlíku v současnosti
Zásady pro vypracování
Charakteristika pseudocereálií, jejich vlastnosti a využití
Merlík - popis rostliny, oblasti pěstování, chemické složení, vlastnosti, zdravotní účinky
Proso - popis rostliny, oblasti pěstování, chemické složení, vlastnosti, zdravotní účinky
Využití prosa a merlíku v současnosti
Seznam doporučené literatury
JANOVSKÁ, D., KALINOVÁ, J., MICHALOVÁ, A. Metodika pěstování prosa setého v ekologickém a konvenčním zemědělství. Praha: VÚRV, 2009.
PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008.
KOPÁČOVÁ, O. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. Praha: ÚZPI, 2007.
BHARGAVA, A., SHUKLA, S.,DEEPAK, O., Chenopodium quinoa - An Indian perspective. Industrial Crops and Products. 2006, 23(1), 73-87.
RUALES, J., NAIR, B. M. Content of fat, vitamins and minerals in quinoa (Chenopodium quinoa, Willd) seeds. Food Chemistry. 1993, 48(2), 131-136.
Seznam doporučené literatury
JANOVSKÁ, D., KALINOVÁ, J., MICHALOVÁ, A. Metodika pěstování prosa setého v ekologickém a konvenčním zemědělství. Praha: VÚRV, 2009.
PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008.
KOPÁČOVÁ, O. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. Praha: ÚZPI, 2007.
BHARGAVA, A., SHUKLA, S.,DEEPAK, O., Chenopodium quinoa - An Indian perspective. Industrial Crops and Products. 2006, 23(1), 73-87.
RUALES, J., NAIR, B. M. Content of fat, vitamins and minerals in quinoa (Chenopodium quinoa, Willd) seeds. Food Chemistry. 1993, 48(2), 131-136.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student v rámci prezentace méně přesvědčivým způsobem poukázal na stěžejní části zpracovávané problematiky v bakalářské práci. Na otázky oponentky i v diskuzi odpovídal jistě a správně.
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D.
Čím si vysvětlujete, že bylo proso jako plodina na uzemí ČR vytlačena jinými obilovinami?
Ing. Robert Gál, Ph.D.
Jakou formu prosa a merlíka byste doporučil pro zvýšení jejich spotřeby?
doc. Ing. Peter Haštík, Ph.D.
V jaké cennové relaci se pohybuje merlík?