Práce je zaměřena na bakeriální biofilmy, zejména na biofilmy typické pro potravinářský průmysl. V práci je popsána jejich struktura, tvorba, možnosti odstranění a rovněž i různé diagnostické metody pro průkaz biofilmu. Část práce se zabývá definováním patogenních mikroorganismů a vybranými patogeny, které přežívají v biofilmu, zejména produkcí biofilmu v potravinířských provozech a možnosti jejich likvidace.
Anotace v angličtině
The work is focused on bacterial biofilms, especially on biofilms typical for food industry. Thesis describe their structure, formation and removal capabilities as well as various diagnostic methods for the detection of biofilm. Part of this work deals with the definition of pathogenic microorganisms and selected pathogens that survive in the biofilms, especially production of biofilm in the foof processing and removal options.
Klíčová slova
Biofilm, struktura biofilmu, quorum sensing, antimikrobiální látky, průkaz biofilmu, potravinářský průmysl, patogenní mikroorganismy.
Práce je zaměřena na bakeriální biofilmy, zejména na biofilmy typické pro potravinářský průmysl. V práci je popsána jejich struktura, tvorba, možnosti odstranění a rovněž i různé diagnostické metody pro průkaz biofilmu. Část práce se zabývá definováním patogenních mikroorganismů a vybranými patogeny, které přežívají v biofilmu, zejména produkcí biofilmu v potravinířských provozech a možnosti jejich likvidace.
Anotace v angličtině
The work is focused on bacterial biofilms, especially on biofilms typical for food industry. Thesis describe their structure, formation and removal capabilities as well as various diagnostic methods for the detection of biofilm. Part of this work deals with the definition of pathogenic microorganisms and selected pathogens that survive in the biofilms, especially production of biofilm in the foof processing and removal options.
Klíčová slova
Biofilm, struktura biofilmu, quorum sensing, antimikrobiální látky, průkaz biofilmu, potravinářský průmysl, patogenní mikroorganismy.
Charakteristika biofilmu, jeho struktura, tvorba a vznik Quorum sensing.
Odolnost biofilmu vůči antibiotikům a ostatních antimikrobních látek.
Biofilm v lékařství - metody stanovení významné v potravinářství.
Metody inaktivace a odstranění biofilmu.
Definice patogenních mikroorganismů, význam v potravinářství a významné patogeny.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika biofilmu, jeho struktura, tvorba a vznik Quorum sensing.
Odolnost biofilmu vůči antibiotikům a ostatních antimikrobních látek.
Biofilm v lékařství - metody stanovení významné v potravinářství.
Metody inaktivace a odstranění biofilmu.
Definice patogenních mikroorganismů, význam v potravinářství a významné patogeny.
Seznam doporučené literatury
[1]Votava, M. a kolektiv. Lékařská mikrobiologie speciální. Brno: Neptun, 2006.
[2]Šilhánková, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Victoria publishing, a.s., 1995.
[3]Pace, J. L., Rupp, M. E., Finch, R. G. Biofilms, Infection and Antimicrobial Therapy. USA: CRS Press Taylor & Francis Group, 2006.
[4]Zottola, E. A., Kyle, C. S. Microbial biofilms in the food processing industry - Should They be a concern? USA: International Journal of Food Microbiology, 1993-1994.
Seznam doporučené literatury
[1]Votava, M. a kolektiv. Lékařská mikrobiologie speciální. Brno: Neptun, 2006.
[2]Šilhánková, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Victoria publishing, a.s., 1995.
[3]Pace, J. L., Rupp, M. E., Finch, R. G. Biofilms, Infection and Antimicrobial Therapy. USA: CRS Press Taylor & Francis Group, 2006.
[4]Zottola, E. A., Kyle, C. S. Microbial biofilms in the food processing industry - Should They be a concern? USA: International Journal of Food Microbiology, 1993-1994.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.
Otázky:
- doc. Ing. František Buňka, Ph.D.: U kterých výrobků (potravin) je žádoucí tvorba bakterií?
- doc. Ing. Rahula Janiš, CSc.: Co je to aktivní kyslík? Jak se běžně označuje chlornan v praxi?
- Ing. Robert Gál, Ph.D.: Jak správně vybrat desinfekční prostředek?
- doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.: Ve které oblasti je vznik biofilmu nežádoucím jevem?