Tato bakalářská práce je zaměřena na velmi známý alkaloid kofein. Náplní práce je charakterizování kofeinu z hlediska chemického a z hlediska jeho účinků na lidský organizmus. Dále se práce zabývá výskytem kofeinu, jeho metabolizmem a reakcemi
a změnami, které mohou u kofeinu probíhat. V druhé polovině práce jsou popsány principy metod, kterými lze kofein stanovit a příklady konkrétních stanovení těchto metod, které jsou používány v praxi.
Annotation in English
This work is focused on the well known alkaloid caffeine. The scope of the work is to characterize this alkaloid in terms of chemical composition and its effects on the human organism. The thesis also deals with the occurrence of caffeine, its metabolism and the reactions and changes that may concern caffeine. In the second half of the work there is described the principles of the caffeine analysis methods and particular examples of these methods that are used in practice.
Tato bakalářská práce je zaměřena na velmi známý alkaloid kofein. Náplní práce je charakterizování kofeinu z hlediska chemického a z hlediska jeho účinků na lidský organizmus. Dále se práce zabývá výskytem kofeinu, jeho metabolizmem a reakcemi
a změnami, které mohou u kofeinu probíhat. V druhé polovině práce jsou popsány principy metod, kterými lze kofein stanovit a příklady konkrétních stanovení těchto metod, které jsou používány v praxi.
Annotation in English
This work is focused on the well known alkaloid caffeine. The scope of the work is to characterize this alkaloid in terms of chemical composition and its effects on the human organism. The thesis also deals with the occurrence of caffeine, its metabolism and the reactions and changes that may concern caffeine. In the second half of the work there is described the principles of the caffeine analysis methods and particular examples of these methods that are used in practice.
[1]VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Praha: Ossis, 2002. Steroidní glykoalkaloidy, s. 319. ISBN 80-86659-03-8.
[2]LÜLLMANN, Heinz ; MOHR, Klaus ; WEHLING, Martin. Farmakologie a toxikologie. [s.l.] : Grada Publishing a.s., 2004. 725 s. ISBN 8024708361,9788024708362.
[3]MORAVCOVÁ,J.Biologicky aktivní přírodní látky.Praha:VŠCHT,2006,107 s.
[4]ASHIHARA,H. and CROZIER,A.Caffeine: a well known but little mentioned compound in plant science.TRENDS in Plant Science,2001,Vol.6,No.9,407-413.
[5]GOKULAKRISHNAN,S.,CHANDRARAJ,K.,GUMMADI,S.N.Mikrobial and enzymatic methods for the removal of caffeine.Enzyme and Mikrobial Technology,2005,Vol.37,225-232.
[6]SMITH,A.Effects of caffeine on human behavior.Food and Chemical Toxikology,2002,Vol.40,1243-1255.
Recommended resources
[1]VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Praha: Ossis, 2002. Steroidní glykoalkaloidy, s. 319. ISBN 80-86659-03-8.
[2]LÜLLMANN, Heinz ; MOHR, Klaus ; WEHLING, Martin. Farmakologie a toxikologie. [s.l.] : Grada Publishing a.s., 2004. 725 s. ISBN 8024708361,9788024708362.
[3]MORAVCOVÁ,J.Biologicky aktivní přírodní látky.Praha:VŠCHT,2006,107 s.
[4]ASHIHARA,H. and CROZIER,A.Caffeine: a well known but little mentioned compound in plant science.TRENDS in Plant Science,2001,Vol.6,No.9,407-413.
[5]GOKULAKRISHNAN,S.,CHANDRARAJ,K.,GUMMADI,S.N.Mikrobial and enzymatic methods for the removal of caffeine.Enzyme and Mikrobial Technology,2005,Vol.37,225-232.
[6]SMITH,A.Effects of caffeine on human behavior.Food and Chemical Toxikology,2002,Vol.40,1243-1255.
Enclosed appendices
1 CD ROM
Appendices bound in thesis
illustrations, schemes, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně.