Tato bakalářská práce se zabývá resveratrolem, polyfenolickou látkou s prokazatelnými biologickými, antimikrobiálními a antioxidačními účinky. Úvod práce popisuje chemické složení vína se zaměřením na významné polyfenoly. Dále shrnuje dosavadní informace o resveratrolu, objasňuje význam této látky z hlediska vlivu na zdraví člověka a také stručně popisuje stanovení resveratrolu ve víně pomocí metody HPLC. Závěr práce pak pojednává o rozdílných účincích bílého a červeného vína a porovnává obsah resveratrolu v bílých a červených vínech z různých vinařských oblastí světa.
Anotace v angličtině
This thesis deals with resveratrol, a polyphenolic compound with demonstrable biological, antimicrobial and antioxidant effects. The introduction describes the chemical structure of wine with focuse on the important polyphenolic compounds. The thesis summarised current information about resveratrol, explain the importance of this compound in light of the influence on the human health and describes in short the determination of resveratrol in wine by the method HPLC. The end of the work is about different effects between white and red wines and compares the content of resveratrol in white and red wines from various wineries areas of world.
Tato bakalářská práce se zabývá resveratrolem, polyfenolickou látkou s prokazatelnými biologickými, antimikrobiálními a antioxidačními účinky. Úvod práce popisuje chemické složení vína se zaměřením na významné polyfenoly. Dále shrnuje dosavadní informace o resveratrolu, objasňuje význam této látky z hlediska vlivu na zdraví člověka a také stručně popisuje stanovení resveratrolu ve víně pomocí metody HPLC. Závěr práce pak pojednává o rozdílných účincích bílého a červeného vína a porovnává obsah resveratrolu v bílých a červených vínech z různých vinařských oblastí světa.
Anotace v angličtině
This thesis deals with resveratrol, a polyphenolic compound with demonstrable biological, antimicrobial and antioxidant effects. The introduction describes the chemical structure of wine with focuse on the important polyphenolic compounds. The thesis summarised current information about resveratrol, explain the importance of this compound in light of the influence on the human health and describes in short the determination of resveratrol in wine by the method HPLC. The end of the work is about different effects between white and red wines and compares the content of resveratrol in white and red wines from various wineries areas of world.
Popsat chemické složení vína se zaměřením na polyfenolické látky.
Charakterizovat resveratrol jako významnou aktivní látku ve víně.
Zhodnotit vliv resveratrolu na lidské zdraví.
Stanovení obsahu resveratrolu ve víně pomocí HPLC.
Z dostupné literatury porovnat obsah resveratrolu v bílých a červených vínech.
Zásady pro vypracování
Popsat chemické složení vína se zaměřením na polyfenolické látky.
Charakterizovat resveratrol jako významnou aktivní látku ve víně.
Zhodnotit vliv resveratrolu na lidské zdraví.
Stanovení obsahu resveratrolu ve víně pomocí HPLC.
Z dostupné literatury porovnat obsah resveratrolu v bílých a červených vínech.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠMIDRKAL, J. a kol. Resveratrol. Chemické listy 95, 2001, s. 602 - 609
[2] MAROON, J. Jak resveratrol a červené víno aktivují geny delšího a zdravějšího života. Noxi, 2010, 392 s. ISBN 978-80-8110-031-3
[3] FREMONT, L. Biological effects of resveratrol. Life Science 66: 663 ? 673, 2000.
[4] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. OSSIS, 2009, 623 s. ISBN 978-80-86659-16-9
[5] MINÁRIK, E., NAVARA, A. Chémia a mikrobiológia vína. Bratislava: Příroda, 1986, 560 s.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠMIDRKAL, J. a kol. Resveratrol. Chemické listy 95, 2001, s. 602 - 609
[2] MAROON, J. Jak resveratrol a červené víno aktivují geny delšího a zdravějšího života. Noxi, 2010, 392 s. ISBN 978-80-8110-031-3
[3] FREMONT, L. Biological effects of resveratrol. Life Science 66: 663 ? 673, 2000.
[4] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. OSSIS, 2009, 623 s. ISBN 978-80-86659-16-9
[5] MINÁRIK, E., NAVARA, A. Chémia a mikrobiológia vína. Bratislava: Příroda, 1986, 560 s.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Chovancová chtěla znát důvod vyššího obsahu resveratrolu v určitých zemích, studentka reagovala správně a věcně, prokázala znalost problematiky. Dr. Škrovánková měla výtku vůči prezentaci a chybějící strukturu resveratrolu. Prof. Angelovičová měla dotaz na obsah resveratrolu v hroznech vína, studentka byla pochválena za velké množství zahraniční literatury.