Cílem bakalářské práce je získat přehled o využití různých bílkovinných přísad v masné výrobě. Práce obsahuje teoretické poznatky o použití bílkovinných přísad z hlediska jejich technologických a organoleptických vlastností. Z bílkovinných přísad živočišného původu jsou vybrány celistvá krev a její deriváty (plazma, hemoglobin, globin). Dále pak jsou zde popsány vaječné, mléčné bílkoviny a bílkoviny pojivových tkání. U bílkovinných přísad rostlinného původu je kladen důraz na bílkoviny sóji a pšenice.
Anotace v angličtině
The aim of this study is to obtain a view of using different non-meat proteins in meat ma-nufacture. The study contains theoretic pieces of knowledge about using non-meat proteins
in term of their functional and sensoric properties. From animal proteins blood and its deri-vates (plasma, haemoglobin, globin) are choosen. Then there are described proteins of egg, milk and connective tissue. Concerning plant protein sources it is instisted on soy and whe-at proteins.
Cílem bakalářské práce je získat přehled o využití různých bílkovinných přísad v masné výrobě. Práce obsahuje teoretické poznatky o použití bílkovinných přísad z hlediska jejich technologických a organoleptických vlastností. Z bílkovinných přísad živočišného původu jsou vybrány celistvá krev a její deriváty (plazma, hemoglobin, globin). Dále pak jsou zde popsány vaječné, mléčné bílkoviny a bílkoviny pojivových tkání. U bílkovinných přísad rostlinného původu je kladen důraz na bílkoviny sóji a pšenice.
Anotace v angličtině
The aim of this study is to obtain a view of using different non-meat proteins in meat ma-nufacture. The study contains theoretic pieces of knowledge about using non-meat proteins
in term of their functional and sensoric properties. From animal proteins blood and its deri-vates (plasma, haemoglobin, globin) are choosen. Then there are described proteins of egg, milk and connective tissue. Concerning plant protein sources it is instisted on soy and whe-at proteins.
Zpracujte literární rešerži na zadané téma. Zaměřte se na krevní bílkoviny v masné výrobě, použití krve a jejich frakcí (plazmy, koncentrátu červených krvinek, hemoglobinu, globinu), z hlediska organoleptických a technologických vlastností.
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerži na zadané téma. Zaměřte se na krevní bílkoviny v masné výrobě, použití krve a jejich frakcí (plazmy, koncentrátu červených krvinek, hemoglobinu, globinu), z hlediska organoleptických a technologických vlastností.
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího bakalářské práce
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Klasifikace - vedoucí: A-výborně
klasifikace - oponent: A-výborně
Valášek: Doporučil byste použití bílkoviny jako přísady do potravin v nativní podobě nebo modifikované? Použil byste bílkovinné doplňky jako spotřebitel a proč?
Obenrauch: Znáte konkrétní výrobky, které mají stanoveno materiální složení podle vyhlášky 264?
Hrabě: Co je celistvé mléko? Co je normální a modifikovaná syrovátka?
Student odpovídal velmi dobře a vědně na položené otázky.