Náplní mé práce je stručně a věcně popsat interspecifické odrůdy révy vinné. Její původ, průběh růstu, zrání a sklizně. Zaměřuji se na správně zvolené podnože do poloh a půd jim určených. Důraz je také kladen na popsání pesticidních látek, rozdělení a jejich působnost a dávkování. Dále se zaměřuji na detailnější charakteristiku dvou bílých a dvou modrých moštových interspecifických odrůd. Následuje zde praktická část kde jsem analyzoval čtyři interspecifické odrůdy jak po stránce vhodnosti k výrobě vína, tak i chutě a vůně. Zařazením těchto vín do gastronomických receptů chci naznačit vhodnost jejich vstupů do gastronomických soustav.
Anotace v angličtině
The aim of my thesis was to concisely describe interspecific species of grapevine, its origin, course of growth, maturation, and harvesting. I focus on subspecies correctly chosen for the locations and soils that they are intended for. Special emphasis is put on the description of pesticide substances, their classification, effects, and dosage. After that I focus in detail on the characteristics of two white and two blue interpecific grape-juice species. A practical application part follows in which I have analyzed four interspecific species in respect to their suitability for wine-making as well as their taste and aroma. By including these grapevines in gastronomical recipes, I intend to point out their suitability for entering gastronomical systems.
Náplní mé práce je stručně a věcně popsat interspecifické odrůdy révy vinné. Její původ, průběh růstu, zrání a sklizně. Zaměřuji se na správně zvolené podnože do poloh a půd jim určených. Důraz je také kladen na popsání pesticidních látek, rozdělení a jejich působnost a dávkování. Dále se zaměřuji na detailnější charakteristiku dvou bílých a dvou modrých moštových interspecifických odrůd. Následuje zde praktická část kde jsem analyzoval čtyři interspecifické odrůdy jak po stránce vhodnosti k výrobě vína, tak i chutě a vůně. Zařazením těchto vín do gastronomických receptů chci naznačit vhodnost jejich vstupů do gastronomických soustav.
Anotace v angličtině
The aim of my thesis was to concisely describe interspecific species of grapevine, its origin, course of growth, maturation, and harvesting. I focus on subspecies correctly chosen for the locations and soils that they are intended for. Special emphasis is put on the description of pesticide substances, their classification, effects, and dosage. After that I focus in detail on the characteristics of two white and two blue interpecific grape-juice species. A practical application part follows in which I have analyzed four interspecific species in respect to their suitability for wine-making as well as their taste and aroma. By including these grapevines in gastronomical recipes, I intend to point out their suitability for entering gastronomical systems.
Původ révy vinné.Botanický vývoj, množení vegetativní, generativní.
Réva plodná, podnožová. Přímoplodné hybridy, jejich vznik, důvod jejich tvorby, kladné a záporné vlastnosti.
Pojem "interspecifické" po stránce biologické, agrotechnické. Proč tolerantnost, co očekávat, důvod.
Pesticidní látky, jejich rozdělení, působnost. Dávkování, rezidua, povolené dávky. Hygienické normy. Pesticidy povolené v ČR
Možný vstup do finálních produktů, hrozen jako ovoce. Průvodce moštu pro další užití a zpracování.
Dávky pesticidních látek na jednotku plochy při plném počtu zásahů. Předpoklady rozvoje zárodků, chorob, které je nutno likvidovat. Jaké jsou ekonomické hranice.
Kvalitativní ukazatele použitelnosti odrůd s určitým stupněm tolerantnosti.
Efektivnost tolerantních odrůd révy vinné ve vztahu ke gastronomii.
II.Praktická část
Biochemické, senzorické a chemické hodnoty dvou bílých a dvou červených interspecifických odrůd révy vinné-laboratorní srovnání (SO2, alkohol, kyseliny, cukr, bílkoviny).
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Původ révy vinné.Botanický vývoj, množení vegetativní, generativní.
Réva plodná, podnožová. Přímoplodné hybridy, jejich vznik, důvod jejich tvorby, kladné a záporné vlastnosti.
Pojem "interspecifické" po stránce biologické, agrotechnické. Proč tolerantnost, co očekávat, důvod.
Pesticidní látky, jejich rozdělení, působnost. Dávkování, rezidua, povolené dávky. Hygienické normy. Pesticidy povolené v ČR
Možný vstup do finálních produktů, hrozen jako ovoce. Průvodce moštu pro další užití a zpracování.
Dávky pesticidních látek na jednotku plochy při plném počtu zásahů. Předpoklady rozvoje zárodků, chorob, které je nutno likvidovat. Jaké jsou ekonomické hranice.
Kvalitativní ukazatele použitelnosti odrůd s určitým stupněm tolerantnosti.
Efektivnost tolerantních odrůd révy vinné ve vztahu ke gastronomii.
II.Praktická část
Biochemické, senzorické a chemické hodnoty dvou bílých a dvou červených interspecifických odrůd révy vinné-laboratorní srovnání (SO2, alkohol, kyseliny, cukr, bílkoviny).
Seznam doporučené literatury
[1] PAVLOUŠEK, P. Encyklopedie révy vinné, Computer Press 2007.
[2] KRAUS, V. Vinitorium Historicum, Praha 2009.
[3] PRIEWE, J., Nová škola vína, Praha 2003.
[4] KRAUS, V. a kolektiv, Réva a víno v Čechách a na Moravě tradice a současnost, Praha 1999 Radix.
[5] PAVLOUŠEK, P. Pěstování révy vinné v zahradách, CP Books,a.s.2005.
Seznam doporučené literatury
[1] PAVLOUŠEK, P. Encyklopedie révy vinné, Computer Press 2007.
[2] KRAUS, V. Vinitorium Historicum, Praha 2009.
[3] PRIEWE, J., Nová škola vína, Praha 2003.
[4] KRAUS, V. a kolektiv, Réva a víno v Čechách a na Moravě tradice a současnost, Praha 1999 Radix.
[5] PAVLOUŠEK, P. Pěstování révy vinné v zahradách, CP Books,a.s.2005.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagoval věcně správně, ale méně pohotově.
Dotazy komise:
Komise měla výhrady k formální stránce práce (např. absenci šablony), metodice práce, obsahu praktické části, chybějící diskuzi