Bakalářská práce se zabývá výživou a stravovacími návyky těhotných žen. Pro toto období je nutná správná skladba jídelníčku, kde je kladen důraz na výběr vhodných potravin již v době prekoncepční a také během těhotenství.
V teoretické části je uvedena potravinová pyramida s konkrétními potravinami, které jsou nebo nejsou vhodné ke konzumaci v době těhotenství a z jakého důvodu. Dále optimální váhový přírůstek a příjem nutriční energie. Práce je také zaměřena na jednotlivé nutrienty: tuky, sacharidy, bílkoviny, vitaminy a minerální látky, jejich příjem v době těhotenství, zdroje v jednotlivých potravinách a v neposlední řadě také jejich vliv na těhotnou ženu a její plod.
Praktická část obsahuje výsledky dotazníku, který se týká testování znalostí o zdravém stravování v těhotenství, a také porovnání znalostí u matek s dítětem a budoucích matek.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with nutrition and feeding habits of the teemers. For this period is necessary accurate bill of fare structure, where is accentuate on selection of right food-stuff already in period before the pregnancy and also during the pregnancy.
In the theoretical part is stated the food pyramid with the concrete food-stuff, which are or are not good to eat during the pregnancy and what is the reason. Also optimal increase in weight and to obtain the correct nutritive energy receipts. The task has also fixed target to each nutrients: fats, carbohydrates, proteins, vitamins and mineral substances, their receipt during pregnancy and also their sources in particular food-stuff and last but not least also their influence on the teemer and her baby.
The practical part is test result, which is regarding of knowledge testing about health food during pregnancy and also knowledge comparison between expectant mothers and already mothers.
teemer, pregnancy, nutrients, proteins, fats, carbohydrates, vitamins, mineral substances, trimester
Rozsah průvodní práce
81 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá výživou a stravovacími návyky těhotných žen. Pro toto období je nutná správná skladba jídelníčku, kde je kladen důraz na výběr vhodných potravin již v době prekoncepční a také během těhotenství.
V teoretické části je uvedena potravinová pyramida s konkrétními potravinami, které jsou nebo nejsou vhodné ke konzumaci v době těhotenství a z jakého důvodu. Dále optimální váhový přírůstek a příjem nutriční energie. Práce je také zaměřena na jednotlivé nutrienty: tuky, sacharidy, bílkoviny, vitaminy a minerální látky, jejich příjem v době těhotenství, zdroje v jednotlivých potravinách a v neposlední řadě také jejich vliv na těhotnou ženu a její plod.
Praktická část obsahuje výsledky dotazníku, který se týká testování znalostí o zdravém stravování v těhotenství, a také porovnání znalostí u matek s dítětem a budoucích matek.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with nutrition and feeding habits of the teemers. For this period is necessary accurate bill of fare structure, where is accentuate on selection of right food-stuff already in period before the pregnancy and also during the pregnancy.
In the theoretical part is stated the food pyramid with the concrete food-stuff, which are or are not good to eat during the pregnancy and what is the reason. Also optimal increase in weight and to obtain the correct nutritive energy receipts. The task has also fixed target to each nutrients: fats, carbohydrates, proteins, vitamins and mineral substances, their receipt during pregnancy and also their sources in particular food-stuff and last but not least also their influence on the teemer and her baby.
The practical part is test result, which is regarding of knowledge testing about health food during pregnancy and also knowledge comparison between expectant mothers and already mothers.
teemer, pregnancy, nutrients, proteins, fats, carbohydrates, vitamins, mineral substances, trimester
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Výživa v těhotenství.
Skladba jídelníčku, výběr potravin, výživová pyramida.
Vliv výživy na matku a plod.
Onemocnění matky (dítěte) související s výživou.
II. Praktická část
Testování znalostí o zdravém stravování v těhotenství.
Porovnání znalostí u matek s dítětem a budoucích matek.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Výživa v těhotenství.
Skladba jídelníčku, výběr potravin, výživová pyramida.
Vliv výživy na matku a plod.
Onemocnění matky (dítěte) související s výživou.
II. Praktická část
Testování znalostí o zdravém stravování v těhotenství.
Porovnání znalostí u matek s dítětem a budoucích matek.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. - Chemie potravin I, II, III, OSSIS, Tábor 2002.
[2] LENTZOVÁ, CH., OBERBEI, K. - Ovoce a zelenina jako lék, Fortuna Print, 2001.
[3] HRONEK, M. - Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení, Maxdorf Praha, 2004.
[4] COOPEROVÁ, C. - Perfektní kniha o matce a dítěti, Perfekt, a.s, Bratislava, 2004.
[5] Reader ś Digest Výběr, - Jídlo jako jed, jedlo jako lék, Brepols 1998.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. - Chemie potravin I, II, III, OSSIS, Tábor 2002.
[2] LENTZOVÁ, CH., OBERBEI, K. - Ovoce a zelenina jako lék, Fortuna Print, 2001.
[3] HRONEK, M. - Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení, Maxdorf Praha, 2004.
[4] COOPEROVÁ, C. - Perfektní kniha o matce a dítěti, Perfekt, a.s, Bratislava, 2004.
[5] Reader ś Digest Výběr, - Jídlo jako jed, jedlo jako lék, Brepols 1998.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svou práci velmi jistým a osobitým způsobem. Způsob prezentace byl velmi zkušený, studentka projevila velmi vysokou schopnost prezentovat své výsledky. Na otázku vedoucího odpověděla studentka jistě, přesně, osobitě. Vedoucí byla s odpovědí spokojená. Na otázky oponenta také odpověděla správně a přesně.
V diskuzi se Dr. Sumczynski zeptala na původ hypotéz a na způsob tvorby dotazníku, měla výtky ke statistickému zpracování praktické části bakalářské práce. Proto jsou závěry práce nesprávné, chybí alternativy. Dále proběhla bouřlivá diskuze zejména k hypotéze číslo 5. Dr. Mlček má výhrady k literatuře a doporučuje přepracování literatury a doplnění. Dále k formálnosti uvádění některých jednotek. Doc. Haščík měl výhrady k některým termínům z fyziologie člověka v bakalářské práci. Naopak ocenil některé statistické výsledky o matkách a doporučoval by dokonce i zveřejnění výsledků, především ohledně počtu matek nad 30 let a procento postižených dětí. Dále se zeptal na zmíněnou kyselinu listovou. Studentka odpověděla znale a dobře, nakonec si vzpomněla i na chudokrevnost.