Byla ověřena možnost použití vybraného krevního derivátu v masné výrobě z hlediska organoleptických a technologických vlastností se zaměřením na texturu a barvu. Zároveň byl zhodnocen dopad na ekonomiku výroby a byl doporučen okruh možného
využití v masné výrobě v souvislosti s platnou legislativou. Preparát VEPRO 75 PSC byl aplikován do tepelně opracovaných masných výrobků: experimentálními výrobky byl
šunkový salám a moravské uzené. Výroba probíhala v Řeznictví uzenářství Jaroslav
Vasický. Přídavek preparátu VEPRO 75 PSC neměl u šunkového salámu vliv na kvalitu výrobků, přičemž umožnil snížení materiálových nákladů. Přídavek preparátu do
moravského uzeného měl vliv na kvalitu tepelně opracovaného výrobku a zároveň zvýšil náklady. Ty byly částečně kompenzovány snížením hmotnostních ztrát.
Anotace v angličtině
The use of the blood protein in meat industry was verified, as for sensory and technological properties, specialising in texture and colour. At the same time the economy of the
production was evaluated and possible range of use in meat industry was recommended, in respect to the legally binding legislation. The preparation VEPRO 75 PSC was applied to heat treatment meat products: model products were ham sausage and Moravian smoked meat. The production took place in Řeznictví uzenářství Jaroslav Vasický. The use of VEPRO 75 PSC in ham sausage didnť have any influence on sensory properties,
production costs were reduced.The adition in Moravian smoked meat did have some
influence on sensory properties and at the same time productin costs were increased. They were partial compensation losses of weight
Byla ověřena možnost použití vybraného krevního derivátu v masné výrobě z hlediska organoleptických a technologických vlastností se zaměřením na texturu a barvu. Zároveň byl zhodnocen dopad na ekonomiku výroby a byl doporučen okruh možného
využití v masné výrobě v souvislosti s platnou legislativou. Preparát VEPRO 75 PSC byl aplikován do tepelně opracovaných masných výrobků: experimentálními výrobky byl
šunkový salám a moravské uzené. Výroba probíhala v Řeznictví uzenářství Jaroslav
Vasický. Přídavek preparátu VEPRO 75 PSC neměl u šunkového salámu vliv na kvalitu výrobků, přičemž umožnil snížení materiálových nákladů. Přídavek preparátu do
moravského uzeného měl vliv na kvalitu tepelně opracovaného výrobku a zároveň zvýšil náklady. Ty byly částečně kompenzovány snížením hmotnostních ztrát.
Anotace v angličtině
The use of the blood protein in meat industry was verified, as for sensory and technological properties, specialising in texture and colour. At the same time the economy of the
production was evaluated and possible range of use in meat industry was recommended, in respect to the legally binding legislation. The preparation VEPRO 75 PSC was applied to heat treatment meat products: model products were ham sausage and Moravian smoked meat. The production took place in Řeznictví uzenářství Jaroslav Vasický. The use of VEPRO 75 PSC in ham sausage didnť have any influence on sensory properties,
production costs were reduced.The adition in Moravian smoked meat did have some
influence on sensory properties and at the same time productin costs were increased. They were partial compensation losses of weight
Zpracujte literární rešerši na dané téma. Zaměřte se na krevní bílkoviny v masné výrobě, použití krve a jejich frakcí (plazmy, koncentrátu červených krvinek, hemoglobinu, globinu) z hlediska organoleptických a technologických vlastností (vliv na barvu a texturu).
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši na dané téma. Zaměřte se na krevní bílkoviny v masné výrobě, použití krve a jejich frakcí (plazmy, koncentrátu červených krvinek, hemoglobinu, globinu) z hlediska organoleptických a technologických vlastností (vliv na barvu a texturu).
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího diplomové práce
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího diplomové práce
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Klasifikace - vedoucí: A-výborně
klasifikace - oponent: A-výborně
Buňka: Jak byl pokus proveden při měření textury? Co je výsledkem měření?
Peloušek: Prodlouží se nebo sníží se trvanlivost daných výrobků vlivem přídavku plasmy?
Studentka odpověděla na otázky výborně. Před komisí vystupovala jistě a přesvědčivě.