Tato bakalářská práce se zabývá antioxidanty, principem jejich fungování a stanovení. Dále zhodnocuje možnosti využití antioxidantů v nápojářském průmyslu. Zaměřuje se na používání kyseliny askorbové jako stabilizátoru při výrobě nápojů. Uvádí její využívání při výrobě ovocných a zeleninových šťáv, piva a vína. Dále popisuje některé používané metody stanovení kyseliny askorbové.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the antioxidants, the principle of their operation and determination, describes use of antioxidants in the beverage industry. Thesis focuses on the use of ascorbic acid as a stabilizer in the beverages production, indicates its use in production of fruit and vegetable juices, beer and wine. It also describes some techniques used for determination of ascorbic acid.
Klíčová slova
antioxidanty, kyselina askorbová, výroba nápojů, HPLC
Klíčová slova v angličtině
antioxidants, ascorbic acid, beverage, HPLC
Rozsah průvodní práce
49 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá antioxidanty, principem jejich fungování a stanovení. Dále zhodnocuje možnosti využití antioxidantů v nápojářském průmyslu. Zaměřuje se na používání kyseliny askorbové jako stabilizátoru při výrobě nápojů. Uvádí její využívání při výrobě ovocných a zeleninových šťáv, piva a vína. Dále popisuje některé používané metody stanovení kyseliny askorbové.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the antioxidants, the principle of their operation and determination, describes use of antioxidants in the beverage industry. Thesis focuses on the use of ascorbic acid as a stabilizer in the beverages production, indicates its use in production of fruit and vegetable juices, beer and wine. It also describes some techniques used for determination of ascorbic acid.
Klíčová slova
antioxidanty, kyselina askorbová, výroba nápojů, HPLC
Klíčová slova v angličtině
antioxidants, ascorbic acid, beverage, HPLC
Zásady pro vypracování
Význam a rozdělení antioxidantů
Nejvýznamnější antioxidanty
Způsoby analýzy antioxidantů v nápojích
Kyselina L-askorbová - významný antioxidant v nápojářství
Možnosti stanovení kyseliny L-askorbové v nápojích
Použití metody HPLC pro stanovení kyseliny L-askorbové
Zásady pro vypracování
Význam a rozdělení antioxidantů
Nejvýznamnější antioxidanty
Způsoby analýzy antioxidantů v nápojích
Kyselina L-askorbová - významný antioxidant v nápojářství
Možnosti stanovení kyseliny L-askorbové v nápojích
Použití metody HPLC pro stanovení kyseliny L-askorbové
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabuákových výrobcích po úpravě zákonem č.306/200 Sb. s komentářem , GROSPOJ s.r.o., Praha 2001.
[3] Pánek, J., Pokorný, J., Dostálová, J., Kohout, P. Základy výživy, 1. vydání, SVOBODA SERVIS, Praha 2002.
[4] Daněček, F. Chemické kontrolní metody II, 1.vydání, SNTL, Praha 1990.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabuákových výrobcích po úpravě zákonem č.306/200 Sb. s komentářem , GROSPOJ s.r.o., Praha 2001.
[3] Pánek, J., Pokorný, J., Dostálová, J., Kohout, P. Základy výživy, 1. vydání, SVOBODA SERVIS, Praha 2002.
[4] Daněček, F. Chemické kontrolní metody II, 1.vydání, SNTL, Praha 1990.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prezentoval práci velmi jistě a znale, má vysoké znalosti teoretické i praktické stran stanovení antioxidantů. Na otázky vedoucí i oponentky odpovídal velmi rychle a zřetelně.
V diskuzi Dr. Sumczynski vytýká strukturu práce, především zastaralou literaturu a nekoncepčnost práce a dále popis chromatografických metod. Následovala série otázek analytické povahy k chybějící metodice ke stanovení antioxidantů. Jinak pochválila a ocenila literaturu, která se netýkala chromatografie. Doc. Hrabě se zeptal na vinný zákon, který byl citovaný? Dále na lisování bílých vín hned před odležením, když antioxidanty jsou přítomny především ve slupce. Student reagoval znale a věděl o problematice. Doc. Haščík ocenil přednes studenta, který byl opravdu velmi jistý.