Cílem bakalářské práce je popsání technologie výroby octa, ty jsem porovnala a
vyhodnotila. Dále jsou zde charakterizovány mikroorganismy, které se podílí na kvašení,
jednotlivé vlivy působící na kvašení, úprava a skladování octa a hodnocení kvality
výrobků. Nakonec jsem charakterizovala použití tradičních i netradičních druhů
ochucených octů.
Anotace v angličtině
The objektive of my Bachelor´s dissertation is a description of a technology of vinegar´s
production, that I have compared and evaluated. Furthermore there are characteristics of
microorganisms that are a part of fermentation, single influences that nave an impact on a
fermentation, preparation and stotiny of vinegar and evalution of duality of products. In the
end I have defined a usaje of traditional and untraditional kinds of flavoured vinegars.
Cílem bakalářské práce je popsání technologie výroby octa, ty jsem porovnala a
vyhodnotila. Dále jsou zde charakterizovány mikroorganismy, které se podílí na kvašení,
jednotlivé vlivy působící na kvašení, úprava a skladování octa a hodnocení kvality
výrobků. Nakonec jsem charakterizovala použití tradičních i netradičních druhů
ochucených octů.
Anotace v angličtině
The objektive of my Bachelor´s dissertation is a description of a technology of vinegar´s
production, that I have compared and evaluated. Furthermore there are characteristics of
microorganisms that are a part of fermentation, single influences that nave an impact on a
fermentation, preparation and stotiny of vinegar and evalution of duality of products. In the
end I have defined a usaje of traditional and untraditional kinds of flavoured vinegars.
Popis technologie výroby octa - charakteristika mikroorganismů, popis výroby octa, vlivy působící na kvašení.
Hodnocení kvality výrobků.
Charakteristika různých druhů octa.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Octárna Bzenec - historie závodu.
Výrobní činnost závodu.
Popis technologie výroby octa - charakteristika mikroorganismů, popis výroby octa, vlivy působící na kvašení.
Hodnocení kvality výrobků.
Charakteristika různých druhů octa.
Seznam doporučené literatury
[1]DYR,J: Kvasná chemie a technologie I, 1.vydání PRAHA, SNTL 1965.
[2]KYZLINK, V: Základy konzervace potravin, 2.vydání PRAHA, SNTL 1980.
[3]VELÍŠEK,J:Chemie potravin, 2. vydání TÁBOR,OSSIS 2002.
[4]ŠILHÁNKOVÁ,L: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology,3.vydání Academica PRAHA 2002.
[5]ARPAI,J-BARTL,V:Potravinárska mikrobiologia, vydala ALFA BRATISLAVA spolu s SNTL PRAHA 1977.
[6]ZÁKON č.110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích po ůpravě zákonem č.306/2000 Sb.s komentářem, vydal AGROSPOJ s.r.o, PRAHA 1, 2001.
[7]ŽÁČEK,Z-ŽÁČEK,A: Potravinářské tabulky, Státní pedagogické nakladatelství PRAHA 1994.
[8]PÁNEK,J- POKORNÝ,J-DOSTÁLOVÁ,J-KOHOUT,P:Základy výživy, 1.vydání SVOBODA SERVIS PRAHA 2002.
[9]DANĚČEK,F:Chemické kontrolní metody II, 1.vydání PRAHA SNTL 1990.
[10]HÁLKOVÁ,J-RUMÍŠKOVÁ,M A KOL.:Analýza potravin, 1.vydání SPŠ a VOŠ PT BZENEC 1996.
Seznam doporučené literatury
[1]DYR,J: Kvasná chemie a technologie I, 1.vydání PRAHA, SNTL 1965.
[2]KYZLINK, V: Základy konzervace potravin, 2.vydání PRAHA, SNTL 1980.
[3]VELÍŠEK,J:Chemie potravin, 2. vydání TÁBOR,OSSIS 2002.
[4]ŠILHÁNKOVÁ,L: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology,3.vydání Academica PRAHA 2002.
[5]ARPAI,J-BARTL,V:Potravinárska mikrobiologia, vydala ALFA BRATISLAVA spolu s SNTL PRAHA 1977.
[6]ZÁKON č.110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích po ůpravě zákonem č.306/2000 Sb.s komentářem, vydal AGROSPOJ s.r.o, PRAHA 1, 2001.
[7]ŽÁČEK,Z-ŽÁČEK,A: Potravinářské tabulky, Státní pedagogické nakladatelství PRAHA 1994.
[8]PÁNEK,J- POKORNÝ,J-DOSTÁLOVÁ,J-KOHOUT,P:Základy výživy, 1.vydání SVOBODA SERVIS PRAHA 2002.
[9]DANĚČEK,F:Chemické kontrolní metody II, 1.vydání PRAHA SNTL 1990.
[10]HÁLKOVÁ,J-RUMÍŠKOVÁ,M A KOL.:Analýza potravin, 1.vydání SPŠ a VOŠ PT BZENEC 1996.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Dotazy komise:
Ing. Sumczynski: Co je to octová muška?
Ing. Mlček: Proč společnost zavedla systém BRC?
Komise měla připomínky k formální i obsahové stránce práce, zejména citování literatury