Cílem mé bakalářské práce bylo zabývat se biologicky aktivními látkami v bramborových hlízách. Detailně jsou popsány antioxidanty a biologická úloha bramborových bílkovin. Zmíněny jsou i látky s nižší biologickou aktivitou, jako například některé vitaminy a minerální prvky. Bramborové hlízy jsou hodnotnou potravinou ve vztahu k lidské výživě a pozitivnímu vlivu na náš imunitní systém.
Anotace v angličtině
The aim of my bachelor essay was to deal with biologically active substances in potato tubers. Antioxidants and biological role of potato protein are described detail. Some other biologically active substance are mentioned, for example substances with low biological activity (certain vitamins and mineral elements). Potato tubers are valuable food in relation to human nutrition and to positive effect on our immune system.
Klíčová slova
brambory, antioxidanty, bílkoviny, vitaminy, minerální prvky
Klíčová slova v angličtině
antioxidants, proteins, vitamins, mineral elements
Rozsah průvodní práce
49 s. (65 185)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem mé bakalářské práce bylo zabývat se biologicky aktivními látkami v bramborových hlízách. Detailně jsou popsány antioxidanty a biologická úloha bramborových bílkovin. Zmíněny jsou i látky s nižší biologickou aktivitou, jako například některé vitaminy a minerální prvky. Bramborové hlízy jsou hodnotnou potravinou ve vztahu k lidské výživě a pozitivnímu vlivu na náš imunitní systém.
Anotace v angličtině
The aim of my bachelor essay was to deal with biologically active substances in potato tubers. Antioxidants and biological role of potato protein are described detail. Some other biologically active substance are mentioned, for example substances with low biological activity (certain vitamins and mineral elements). Potato tubers are valuable food in relation to human nutrition and to positive effect on our immune system.
Klíčová slova
brambory, antioxidanty, bílkoviny, vitaminy, minerální prvky
Klíčová slova v angličtině
antioxidants, proteins, vitamins, mineral elements
Zásady pro vypracování
Charakterizujte bramborovou rostlinu a hlízu.
Zaměřte se na výzkum antioxidantů v bramborových hlízách.
Popište bílkoviny a jejich výskyt v bramborové hlíze.
Zmiňte se o dalších potenciálně biologicky aktivních látkách.
Zásady pro vypracování
Charakterizujte bramborovou rostlinu a hlízu.
Zaměřte se na výzkum antioxidantů v bramborových hlízách.
Popište bílkoviny a jejich výskyt v bramborové hlíze.
Zmiňte se o dalších potenciálně biologicky aktivních látkách.
Seznam doporučené literatury
[1] HRABĚ, J., ROP, O., HOZA, I. Technologie potravin rostlinného původu, 1.vyd. UTB ve Zlíně, Zlín 2006.
ISBN: 80-7318-372-2.
[2] BORTEL, R. Brambory - skrytý poklad, 1. vyd. Národní zemědělské muzeum Praha, Praha 2008.
ISBN: 78-80-86874-07-4.
[3] JORDÁN, V. Antioxidanty - zázračné zbraně, 1. vyd. JOTA, Brno 2001.
ISBN: 80-7217-156-9.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin I., 1. vyd. OSSIS, Tábor 1999.
ISBN: 80-902391-3-7.
Seznam doporučené literatury
[1] HRABĚ, J., ROP, O., HOZA, I. Technologie potravin rostlinného původu, 1.vyd. UTB ve Zlíně, Zlín 2006.
ISBN: 80-7318-372-2.
[2] BORTEL, R. Brambory - skrytý poklad, 1. vyd. Národní zemědělské muzeum Praha, Praha 2008.
ISBN: 78-80-86874-07-4.
[3] JORDÁN, V. Antioxidanty - zázračné zbraně, 1. vyd. JOTA, Brno 2001.
ISBN: 80-7217-156-9.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin I., 1. vyd. OSSIS, Tábor 1999.
ISBN: 80-902391-3-7.