Tato bakalářská práce pojednává o charakteristice kávy a jejich zdravotních účincích na lidském organizmu. Zabývá se složením a výrobou kávy. Cílem bylo sjednotit různé studie, které zkoumaly zdravotní účinky kávy a nalezení nových kávových výrobků s popsáním jejich významných látek, které mají zdravotní vliv na lidský organizmus.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes the characteristics of coffe and their health effects on human body. Desribes the composition and production of coffee. The aim was to unify the various studies that have examined the health effects of coffee and finding a new coffee products, describing the important compounds that have health effects on the human body.
Klíčová slova
káva, složení, výroba, kofein, zdravotní účinky, nové kávové výrobky
Klíčová slova v angličtině
coffee, composition, production, caffeine, health effects, new coffee products
Rozsah průvodní práce
50 s. (65 229 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce pojednává o charakteristice kávy a jejich zdravotních účincích na lidském organizmu. Zabývá se složením a výrobou kávy. Cílem bylo sjednotit různé studie, které zkoumaly zdravotní účinky kávy a nalezení nových kávových výrobků s popsáním jejich významných látek, které mají zdravotní vliv na lidský organizmus.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes the characteristics of coffe and their health effects on human body. Desribes the composition and production of coffee. The aim was to unify the various studies that have examined the health effects of coffee and finding a new coffee products, describing the important compounds that have health effects on the human body.
Klíčová slova
káva, složení, výroba, kofein, zdravotní účinky, nové kávové výrobky
Klíčová slova v angličtině
coffee, composition, production, caffeine, health effects, new coffee products
Zásady pro vypracování
Historie kávy, kávovník a její druhy.
Složení kávy a popis zpracování.
Zdravotní účinky kávy na organismus.
Nové kávové výrobky a jejich významné látky.
Zásady pro vypracování
Historie kávy, kávovník a její druhy.
Složení kávy a popis zpracování.
Zdravotní účinky kávy na organismus.
Nové kávové výrobky a jejich významné látky.
Seznam doporučené literatury
[1] Z. Žáček: Nad šálkem plným vůně. 1. vyd. Praha: Merkur, 1977. 257 s. ISBN: 51-219-77.
[2] E. L. Garcia, et al. Coffee consumption and risk of stroke in women, Circulation, 2009, 119, s. 1116-1123.
[3] J. Thorn: Káva: příručka pro labužníky. 1. vyd. Praha: Fortuna Print, 2000. 192 s. ISBN: 80-86144-6-X.
[4] J.G.Dorea, et al. Is coffee a functional food? British journal of nutrition, 2005, 93, s. 773-782.
Seznam doporučené literatury
[1] Z. Žáček: Nad šálkem plným vůně. 1. vyd. Praha: Merkur, 1977. 257 s. ISBN: 51-219-77.
[2] E. L. Garcia, et al. Coffee consumption and risk of stroke in women, Circulation, 2009, 119, s. 1116-1123.
[3] J. Thorn: Káva: příručka pro labužníky. 1. vyd. Praha: Fortuna Print, 2000. 192 s. ISBN: 80-86144-6-X.
[4] J.G.Dorea, et al. Is coffee a functional food? British journal of nutrition, 2005, 93, s. 773-782.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka jistě a sebevědomě prezentovala svoji bakalářskou práci. Prezentace byla velmi přehledná a názorná. Dotazy oponentky zodpověděla studentka správně a zřetelně, komise s odpověďmi souhlasí.
V diskuzi měla dr. Sumczynski otázku na vztah kofeinu a metabolismu vápníku a negativní dopad kávy na odvápnění organismu.