Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na souhrnný přehled nutriční hod-noty vína. V práci je krátce popsána výživa člověka. Dále je zde zmíněna základní charak-teristika vína, od rozdělení vín v ČR podle vinařského zákona až po vybrané odrůdy révy vinné. Pozornost je věnována také chemickému složení vína. Práce je doplněná o chemický rozbor sacharidů ve víně pomocí metody HPLC a alkoholu ve víně. K analýzám byl použit vzorek suchého a polosladkého vína.
Anotace v angličtině
Aim of this study was to develop a literature search focused on a summary of the nutritio-nal value of wine. The study briefly describes the human nutrition. There is also mentioned the fundamental characteristics of wine ranging from the wine division in the CR accor-ding to the Wine Act, to selected varieties of grapevine. Attention is paid to the chemical composition of wine. The study is complemented by chemical analysis of carbohydrates in wine by HPLC method and the alcohol in wine. There were used dry and demi-sweet wine samples in the analysis.
nutritional value, human nutrition, characteristics of wine, wine law, varieties,
wine composition, HPLC
Rozsah průvodní práce
66 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na souhrnný přehled nutriční hod-noty vína. V práci je krátce popsána výživa člověka. Dále je zde zmíněna základní charak-teristika vína, od rozdělení vín v ČR podle vinařského zákona až po vybrané odrůdy révy vinné. Pozornost je věnována také chemickému složení vína. Práce je doplněná o chemický rozbor sacharidů ve víně pomocí metody HPLC a alkoholu ve víně. K analýzám byl použit vzorek suchého a polosladkého vína.
Anotace v angličtině
Aim of this study was to develop a literature search focused on a summary of the nutritio-nal value of wine. The study briefly describes the human nutrition. There is also mentioned the fundamental characteristics of wine ranging from the wine division in the CR accor-ding to the Wine Act, to selected varieties of grapevine. Attention is paid to the chemical composition of wine. The study is complemented by chemical analysis of carbohydrates in wine by HPLC method and the alcohol in wine. There were used dry and demi-sweet wine samples in the analysis.
nutritional value, human nutrition, characteristics of wine, wine law, varieties,
wine composition, HPLC
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Výživa člověka
Charakteristika vína
Chemické složení vína
II. Praktická část
Stanovení sacharidů ve víně metodou HPLC.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Výživa člověka
Charakteristika vína
Chemické složení vína
II. Praktická část
Stanovení sacharidů ve víně metodou HPLC.
Seznam doporučené literatury
[1] BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. [skripta]. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006, 71 s. ISBN 80-7318-429-X.
[2] MUSIL, S. a MENŠÍK, J. Vinařství. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1963, 389 s. 07-017-63.
[3] FEDOR, M. Ze života vína. 1. vyd. Pardubice: Filip Trend Publishing, 2003, 50 s. ISBN 86282-27-9.
[4] LIPPI, G., FRANCHINI, M., FAVAORO, EJ., TARHER, G. Moderate Red Wine Consumption and Cardiovascular Disease Risk: Beyond the "French Paradox'', Seminars in thrombosis and hemostasis, sv. 36, č. 1, 2010, 59-70 s.
[5] FREJ, D. Dietní sestra. Diety ve zdraví. 1.vyd. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-537-X
Seznam doporučené literatury
[1] BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. [skripta]. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006, 71 s. ISBN 80-7318-429-X.
[2] MUSIL, S. a MENŠÍK, J. Vinařství. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1963, 389 s. 07-017-63.
[3] FEDOR, M. Ze života vína. 1. vyd. Pardubice: Filip Trend Publishing, 2003, 50 s. ISBN 86282-27-9.
[4] LIPPI, G., FRANCHINI, M., FAVAORO, EJ., TARHER, G. Moderate Red Wine Consumption and Cardiovascular Disease Risk: Beyond the "French Paradox'', Seminars in thrombosis and hemostasis, sv. 36, č. 1, 2010, 59-70 s.
[5] FREJ, D. Dietní sestra. Diety ve zdraví. 1.vyd. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-537-X
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
mapy, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svoji práci jasným a stručným způsobem, který odpovídá požadovanému rozsahu. Na otázky oponenta odpovídala správně, drobné problémy byly u odpovědí na otázku týkající se rozdílů mezi moštovými a stolními odrůdami révy vinné.
Doc. Hrabě měl výhrady vůči literatuře a vytkl absenci klasické české literatury v oboru. Zeptal se na barvířské odrůdy v české republice. Studentka prokázala znalosti o této problematice.
Prof. Angelovičová se zeptala na spotřebu vína na jednoho obyvatele v ČR. Studentka odpověděla přibližně správně.