Bakalářská práce řeší problematiku diet, které nepříznivě ovlivňují organismus. Jsou porovnány nejznámější diety a vyjmenovány jejich nedostatky. Tyto nedostatky se týkají nedostatečného, nebo nadměrného příjmu určitých živin. Poslední část je věnována návrhům, které řeší problematiku onemocnění vyvolané dietami a jak jim zabránit.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the issue of diets which affects adversely the organism. There are compared the best known diets and listed their deficiencies. These deficiencies are concerned with insufficient or excessive intake of certain nutrients. The last part is devoted to proposals that deals the problems caused by the diets and how to avoid them.
Klíčová slova
diety, výživa, základní živiny, onemocnění
Klíčová slova v angličtině
diets, nutrition, essentials nutrients, diseases
Rozsah průvodní práce
68 s. (86506 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce řeší problematiku diet, které nepříznivě ovlivňují organismus. Jsou porovnány nejznámější diety a vyjmenovány jejich nedostatky. Tyto nedostatky se týkají nedostatečného, nebo nadměrného příjmu určitých živin. Poslední část je věnována návrhům, které řeší problematiku onemocnění vyvolané dietami a jak jim zabránit.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the issue of diets which affects adversely the organism. There are compared the best known diets and listed their deficiencies. These deficiencies are concerned with insufficient or excessive intake of certain nutrients. The last part is devoted to proposals that deals the problems caused by the diets and how to avoid them.
Klíčová slova
diety, výživa, základní živiny, onemocnění
Klíčová slova v angličtině
diets, nutrition, essentials nutrients, diseases
Zásady pro vypracování
Zpracovat literární přehled k dané problematice
Porovnání diet
Nežádoucí vlivy diet
Návrh doporučení
Zásady pro vypracování
Zpracovat literární přehled k dané problematice
Porovnání diet
Nežádoucí vlivy diet
Návrh doporučení
Seznam doporučené literatury
[1] STRATIL, P. 1993. ABC zdravé výživy : 1 díl. 1. vyd. Brno:Pavel Stratil, 1993. 351 s. ISBN 80-900029-8-6.
[2] BEDÉR, I., BABINSKÁ, K., BÉDEROVÁ, A., BUKOVSKÝ, I., GABAŠOVÁ, E., HÁJEK, J., VAŽAN, R. 2005. Výživa a dietetika. 1. vyd. Bratislava : UK, 2005. 188 s. ISBN 80-223-2007-2.
[3]RAMEŠ, I. 1983. Fyziologie výživy : Učebnice pro střední zdravotnické školy. 1 vyd. Praha : Avicenum, 1983. 224 s.
[4] RACEK, J., EISELT, J., FRIEDECKÝ, B., HOLEČEK, V., NEKULOVÁ, M., PITTROVÁ, H., RUŠAVÝ, Z., SENFT, V., ŠAVLOVÁ, M., TĚŠÍNSKÝ, P., VERNER, M. 1999. Klinická biochemie. 1. vyd. Praha : Galén, 1999. 316 s. ISBN 80-7262-023-1.
[5] HEJDA, S., RATH, R., OŠANCOVÁ, K., PÁV, J., MAŠEK, J., KOCIÁN, J., VRÁNA, A., GINTER, E. 1987. Výživa a zdravotní stav člověka. 1. vyd. Praha : AVICENUM, 1987. 200 s.
Seznam doporučené literatury
[1] STRATIL, P. 1993. ABC zdravé výživy : 1 díl. 1. vyd. Brno:Pavel Stratil, 1993. 351 s. ISBN 80-900029-8-6.
[2] BEDÉR, I., BABINSKÁ, K., BÉDEROVÁ, A., BUKOVSKÝ, I., GABAŠOVÁ, E., HÁJEK, J., VAŽAN, R. 2005. Výživa a dietetika. 1. vyd. Bratislava : UK, 2005. 188 s. ISBN 80-223-2007-2.
[3]RAMEŠ, I. 1983. Fyziologie výživy : Učebnice pro střední zdravotnické školy. 1 vyd. Praha : Avicenum, 1983. 224 s.
[4] RACEK, J., EISELT, J., FRIEDECKÝ, B., HOLEČEK, V., NEKULOVÁ, M., PITTROVÁ, H., RUŠAVÝ, Z., SENFT, V., ŠAVLOVÁ, M., TĚŠÍNSKÝ, P., VERNER, M. 1999. Klinická biochemie. 1. vyd. Praha : Galén, 1999. 316 s. ISBN 80-7262-023-1.
[5] HEJDA, S., RATH, R., OŠANCOVÁ, K., PÁV, J., MAŠEK, J., KOCIÁN, J., VRÁNA, A., GINTER, E. 1987. Výživa a zdravotní stav člověka. 1. vyd. Praha : AVICENUM, 1987. 200 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka během prezentace prokázala hlubokou znalost problematiky, otázky oponentky byly odpovězeny přehledně a jasně.
V diskuzi se zeptal doc. Hrabě na některé gramatické a faktické věci ohledně práce, proběhla bohatá všeobecná diskuze. Dr. Sumczynski měla výhradu vůči splnění zadání práce, dále se zeptala na doporučení, co konzumovat. Studentka reagovala správně a přehledně. Prof. Angelovičová měla otázku na hnilobné procesy bílkovin a na potraviny s vysokou energetickou hodnotou. Studentka odpovídala správně.