Cílem této bakalářské práce je poukázat na významnost syrové stravy a její vliv na zdravotní stav. Dalším cílem je také zdůraznit nutriční rozdíly syrové a vařené stravy a možné následky nutričního podvyživení. V práci je obsaženo, proč je strava upravována a jak úprava působí na stravitelnost. Je zde také uveden přehled všech nutrientů, vitaminů a minerálních látek a jejich doporučené dávky.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to refer significance of raw food and its influence on health condition. Further aim is also the importance of nutrition differences between raw food and cooked food and possible consequences of nutrition deficiency. This work contains reasons, why is food cooked and how its effect on digestibility. There is also a overview of all nutrients, vitamins and minerals and their recommended intake.
Klíčová slova
nutrient, zdravotní stav, nemoc, organizmus
Klíčová slova v angličtině
nutrition, health condition, illness, organism
Rozsah průvodní práce
51 s. (77385 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce je poukázat na významnost syrové stravy a její vliv na zdravotní stav. Dalším cílem je také zdůraznit nutriční rozdíly syrové a vařené stravy a možné následky nutričního podvyživení. V práci je obsaženo, proč je strava upravována a jak úprava působí na stravitelnost. Je zde také uveden přehled všech nutrientů, vitaminů a minerálních látek a jejich doporučené dávky.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to refer significance of raw food and its influence on health condition. Further aim is also the importance of nutrition differences between raw food and cooked food and possible consequences of nutrition deficiency. This work contains reasons, why is food cooked and how its effect on digestibility. There is also a overview of all nutrients, vitamins and minerals and their recommended intake.
Klíčová slova
nutrient, zdravotní stav, nemoc, organizmus
Klíčová slova v angličtině
nutrition, health condition, illness, organism
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stanovení nutrientů potřebných pro ideální fungování lidského těla.
Porovnání možností získání nutrientů z jídla vařeného a syrového.
Působení vařeného a syrového jídla na stav lidského těla.
Onemocnění spojená s nutričním podvýživením.
Vliv konzumace ovoce a zeleniny na zdravotní stav.
Podíl výběru skladby potravin na tělesném stavu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stanovení nutrientů potřebných pro ideální fungování lidského těla.
Porovnání možností získání nutrientů z jídla vařeného a syrového.
Působení vařeného a syrového jídla na stav lidského těla.
Onemocnění spojená s nutričním podvýživením.
Vliv konzumace ovoce a zeleniny na zdravotní stav.
Podíl výběru skladby potravin na tělesném stavu.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin. Tábor : OSSIS, 2009. 580 s., ISBN 978-80-86659-15-2.
[2] COLBIN, A. Jídlo a zdraví. Praha : IKAR, 2004. 350 s. ISBN 80-249-0409-8.
[3] MORSE, R. Zázračná detoxikace. Praha : EMITENT, 2006. 342 s. ISBN 80-7281-272-6.
[4] Veganhealth.org [online]. 2004, July, 2010 [cit. 2011-02-09]. Raw Foodism. Dostupné z WWW: {<}http://www.veganhealth.org/articles/cooking
[5] BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. [skripta]. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006, 159 s. ISBN 80-7318-429-X.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin. Tábor : OSSIS, 2009. 580 s., ISBN 978-80-86659-15-2.
[2] COLBIN, A. Jídlo a zdraví. Praha : IKAR, 2004. 350 s. ISBN 80-249-0409-8.
[3] MORSE, R. Zázračná detoxikace. Praha : EMITENT, 2006. 342 s. ISBN 80-7281-272-6.
[4] Veganhealth.org [online]. 2004, July, 2010 [cit. 2011-02-09]. Raw Foodism. Dostupné z WWW: {<}http://www.veganhealth.org/articles/cooking
[5] BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. [skripta]. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006, 159 s. ISBN 80-7318-429-X.
Přílohy volně vložené
3 tabulky, 1 ilustrace
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student danou problematiku ovládá, ale některé dílčí problémy řešil povrchně, bez potřebného zdůvodnění. Jeho vystoupení bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděl správně.
Dotazy komise:
Ing. Sumczynski: U kterých konkrétních potravin byste doporučil konzumaci za syrova a u kterých naopak nikoli?
Ing.Velichová: Vysvětlete pojem racionální (správná) výživa?