Cílem této bakalářské práce je poskytnout ucelené informace o kravském mléku i jiných druzích mlék, o tom, co je potravinová alergie a vysvětlit rozdíl mezi alergií a intolerancí. Dále je v práci charakterizována alergie na kravské mléko a intolerance na laktosu, jejich příznaky, léčba a také je zde zmíněna řada alternativ, které mohou z části nahradit tak d?le-ţitou potravinu, jakou je kravské mléko
Annotation in English
The aim of this bachelor thesis is to provide complete information concerning cow?s milk and other kinds of milk, then to offer information about food allergy and finally to explain the difference between allergy and intolerance. Furthermore cow?s milk allergy and lactose intolerance, their symptoms and treatment are characterised in the submitted thesis together with a wide range of alternatives which can be used to substitute the important food as cow?s milk definitely is.
milk, allergen, lactose, lactose intolerance, casein, B-lactoglobulin, alternative
Length of the covering note
50 s.
Language
CZ
Annotation
Cílem této bakalářské práce je poskytnout ucelené informace o kravském mléku i jiných druzích mlék, o tom, co je potravinová alergie a vysvětlit rozdíl mezi alergií a intolerancí. Dále je v práci charakterizována alergie na kravské mléko a intolerance na laktosu, jejich příznaky, léčba a také je zde zmíněna řada alternativ, které mohou z části nahradit tak d?le-ţitou potravinu, jakou je kravské mléko
Annotation in English
The aim of this bachelor thesis is to provide complete information concerning cow?s milk and other kinds of milk, then to offer information about food allergy and finally to explain the difference between allergy and intolerance. Furthermore cow?s milk allergy and lactose intolerance, their symptoms and treatment are characterised in the submitted thesis together with a wide range of alternatives which can be used to substitute the important food as cow?s milk definitely is.
milk, allergen, lactose, lactose intolerance, casein, B-lactoglobulin, alternative
Research Plan
I. Teoretická část
Charakteristika mléka, chemické složení.
Laktóza, laktózová intolerance.
Mléčná bílkovina, alergie na mléčnou bílkovinu.
Kasein, alergie na kasein.
Jednotlivé alergie, způsoby léčby, úprava jídelníčku.
Research Plan
I. Teoretická část
Charakteristika mléka, chemické složení.
Laktóza, laktózová intolerance.
Mléčná bílkovina, alergie na mléčnou bílkovinu.
Kasein, alergie na kasein.
Jednotlivé alergie, způsoby léčby, úprava jídelníčku.
Recommended resources
[1] RUJNER, J., CICHAŃSKA, B.A. Bezlepková a bezmléčná dieta. Computer Press, 2006, 108 stran, ISBN 978-80-251-3255-5.
[2] KVASNIČKOVÁ, A. Alergie z potravin, 1998, ÚZPI, Praha.
[3] PARK, Y.W. et al. Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk. Small Ruminant Research. 2007, 68, p.88-113.
Recommended resources
[1] RUJNER, J., CICHAŃSKA, B.A. Bezlepková a bezmléčná dieta. Computer Press, 2006, 108 stran, ISBN 978-80-251-3255-5.
[2] KVASNIČKOVÁ, A. Alergie z potravin, 1998, ÚZPI, Praha.
[3] PARK, Y.W. et al. Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk. Small Ruminant Research. 2007, 68, p.88-113.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Prof. Angelovičová se zeptala na kombinaci mlék v souvislosti s alergiemi, jestli to bude trendem, studentka reagovala věcně a znale.