Antioxidační účinky vína jsou spojovány s celou řadou zejména fenolických látek ve víně obsažených z nichž nejznámější je 1-(3,5-dihydroxyfenyl)-2-(4-hydroxyfenyl)ethen neboli resveratrol. Cílem této práce je shromáždit dostupné informace o obsahu antioxidantů v různých druzích bílého a červeného vína a na základě těchto údajů provést porovnání jejich antioxidačních účinků.
Anotace v angličtině
Various phenolic compounds (the best known is 1-(3,5-dihydroxyphenyl)-2-(4-hydroxy-phenyl)ethene alias resveratrol ) from grape-vine are related to antioxidant effect of wine. The information about antioxidants content in several kinds of red and white wine is presented in this thesis. The comparsion of wines was caried out on the bases of this data.
Klíčová slova
víno, antioxidanty, resveratrol, fenolické látky
Klíčová slova v angličtině
wine, grape-vine, antioxidants, fenolic compounds
Rozsah průvodní práce
35
Jazyk
CZ
Anotace
Antioxidační účinky vína jsou spojovány s celou řadou zejména fenolických látek ve víně obsažených z nichž nejznámější je 1-(3,5-dihydroxyfenyl)-2-(4-hydroxyfenyl)ethen neboli resveratrol. Cílem této práce je shromáždit dostupné informace o obsahu antioxidantů v různých druzích bílého a červeného vína a na základě těchto údajů provést porovnání jejich antioxidačních účinků.
Anotace v angličtině
Various phenolic compounds (the best known is 1-(3,5-dihydroxyphenyl)-2-(4-hydroxy-phenyl)ethene alias resveratrol ) from grape-vine are related to antioxidant effect of wine. The information about antioxidants content in several kinds of red and white wine is presented in this thesis. The comparsion of wines was caried out on the bases of this data.
Klíčová slova
víno, antioxidanty, resveratrol, fenolické látky
Klíčová slova v angličtině
wine, grape-vine, antioxidants, fenolic compounds
Zásady pro vypracování
Smyslem práce je zpracovat dané téma s využitím všech dostupných informačních zdrojů, zejména databáze Chemical Abstracts, Web of Science,...
Zásady pro vypracování
Smyslem práce je zpracovat dané téma s využitím všech dostupných informačních zdrojů, zejména databáze Chemical Abstracts, Web of Science,...
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Klasifikace - vedoucí: A-výborně
klasifikace - oponent: A-výborně
Hrabě: Co je dubové víno? Co je biodynamické vinařství? Jaký je rozdíl mezi rmutem a moštem? Z jakých hroznů se vyrábí růžová vína?
Valášek: Co jsou stupně CNM? Víno bílé z modrých hroznů je srovnatelné s bílými nebo červenými hrozny?
Obenrauch: Z jakého důvodu se podává vitamin C do vína?
Studentka vystupovala sebejistě a na všechny položené otázky odpovídala velmi dobře.