Diplomová práce pojednává v teoretické části o fyziologických účincích vitaminu D, jeho přítomnosti v různých potravinách a možnostech jeho izolace. Dále je popsán princip kapalinové chromatografie. V experimentální části jsou popsány postupně jednotlivé izolační kroky pro stanovení vitaminu D, technika zmýdelňování a následné zakoncentrování vzorku. Byly nastaveny chromatografické podmínky, za kterých byl vitamin D v potravinách kvantifikován.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the graduation theses diserts on physiological effects of vitamin D, its presence in various nourishment and possibilites of its isolation. Further there is a description of liquid chromatography. In the experimental part there are subsequently described individual isolation steps of vitamin D determination, technique of saponification and concentration of sample. There were set chromatography conditions, which were suitable for quantification of vitamin D in the nourishment.
Klíčová slova
HPLC, vitamin D
Klíčová slova v angličtině
HPLC, vitamin D
Rozsah průvodní práce
83 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce pojednává v teoretické části o fyziologických účincích vitaminu D, jeho přítomnosti v různých potravinách a možnostech jeho izolace. Dále je popsán princip kapalinové chromatografie. V experimentální části jsou popsány postupně jednotlivé izolační kroky pro stanovení vitaminu D, technika zmýdelňování a následné zakoncentrování vzorku. Byly nastaveny chromatografické podmínky, za kterých byl vitamin D v potravinách kvantifikován.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the graduation theses diserts on physiological effects of vitamin D, its presence in various nourishment and possibilites of its isolation. Further there is a description of liquid chromatography. In the experimental part there are subsequently described individual isolation steps of vitamin D determination, technique of saponification and concentration of sample. There were set chromatography conditions, which were suitable for quantification of vitamin D in the nourishment.
Klíčová slova
HPLC, vitamin D
Klíčová slova v angličtině
HPLC, vitamin D
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popsat fyziologické a fyzikálně-chemické vlastnosti vitaminu D.
Stručně popsat možnosti izolace vitaminu D z mléka či mléčných výrobků.
Shrnout princip kapalinové chromatografie.
Uvést velmi stručně příklady jiných technik pro stanovení vitaminu D.
II. Praktická část
Vlastní izolace a stanovení vitaminu D v mléce metodou HPLC.
Formulace diskuse a závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popsat fyziologické a fyzikálně-chemické vlastnosti vitaminu D.
Stručně popsat možnosti izolace vitaminu D z mléka či mléčných výrobků.
Shrnout princip kapalinové chromatografie.
Uvést velmi stručně příklady jiných technik pro stanovení vitaminu D.
II. Praktická část
Vlastní izolace a stanovení vitaminu D v mléce metodou HPLC.
Formulace diskuse a závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I, OSSIS, Tábor 2009, třetí vydání, 602 s., ISBN 978-80-86659-15-2.
[2] SNYDER, L., KIRKLAND, J., GLAJCH, J. Practical HPLC Method Development, A Wiley-Interscience, Canada 1997, second edition, 765 p., ISBN 0-471-00703-X.
[3] WILSON, K., WALKER, J. Principles and Techniques of Practical Biochemistry, Cambridge University press, Cambridge 2000, fifth edition, 784 p., ISBN 0-521-65-104-2.
[4] ESCRIVÁ, A., ESTEVE, M., FARRÉ, R., FRÍGOLA, A. Determination of liposoluble vitamins in cooked meals, milk and milk products by liquid chromatography, Journal of chromatography A, Vol. 947, 2002, p. 313-318.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I, OSSIS, Tábor 2009, třetí vydání, 602 s., ISBN 978-80-86659-15-2.
[2] SNYDER, L., KIRKLAND, J., GLAJCH, J. Practical HPLC Method Development, A Wiley-Interscience, Canada 1997, second edition, 765 p., ISBN 0-471-00703-X.
[3] WILSON, K., WALKER, J. Principles and Techniques of Practical Biochemistry, Cambridge University press, Cambridge 2000, fifth edition, 784 p., ISBN 0-521-65-104-2.
[4] ESCRIVÁ, A., ESTEVE, M., FARRÉ, R., FRÍGOLA, A. Determination of liposoluble vitamins in cooked meals, milk and milk products by liquid chromatography, Journal of chromatography A, Vol. 947, 2002, p. 313-318.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Ing. Buňka, Ph.D.: Jak byste definovala UHT ohřev? Co Vás vedlo k použití čtyř vlnových délek?
Prof. Ing. Kráčmar, DrSc.: Kolik vzorků nebo litrů mléka jste k analýze použila? Nehledala jste jinou formu zmýdelnění? Zkoušeli jste standard zmýdelnit?
Prof. Ing. Šubrt, CSc.: Nezkoušela jste bio/eko mléko?
Studentka má přehled. Na otázky komise reagovala.